Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Što je upala jajnika?

Ako želimo definirati upalu jajnika onda kažemo da je upala jajnika (oophoritis) jedan od oblika upalne bolesti zdjelice (pelvic inflammatory disease – PID).

Upala jajnika kod žena nije rijetkost, a riječ je o infekciji koja nastaje uspinjanjem mikroorganizma iz donjih dijelova ženskog spolnog sustava i jedan je od važnijih uzroka izvanmaternične trudnoće, neplodnosti i kronične boli u zdjelici.

Jako je važno da se upala jajnika na vrijeme dijagnosticira, te da se ne zamijeni sa nekim drugim oblikom boli u trbuhu.

Upala jajnika nastaje zbog infekcije koja se uspinje nakon što bakterije koloniziraju vrat maternice te se šire na maternicu, jajovode i jajnik. Bakterije uzročnici ove upale, Neisseria gonorrhoeae i Chlamydia trachomatis, uzrokuju upalnu bolest zdjelice. Ovi se uzročnici rijetko izoliraju iz tkiva jajnika, češće potiču infekciju drugim bakterijama. Ako se upala jajnika ne liječi, oko jajovoda i jajnika se može stvoriti ograničena gnojna nakupina koja se naziva tubo-ovarijski apsces.

Još malo na temu upala jajnika

Upala jajnika najčešće se javlja kod žena mlađih od 25 godina, no to ne znači da su ostale žene potpuno sigurne od ove bolesti.

Da bi liječili ili uopće dijagnosticirali upalu jajnika, svakako trebate posjetiti vašeg osobnog liječnika te djelovati po njegovim uputama. Upala jajnika nije bolest opasna po život, no svakako je riječ o bolesti koju treba pravovremeno liječiti.

Pored terapije koju propiše liječnik specijalist, upalu jajnika možete liječiti i nekim prirodnim lijekovima, ali opet uz prethodno obavljeni razgovor sa liječnikom.

Neki od prirodnih lijekova koji će vam pomoći da liječite upalu jajnika su razni čajevi pa da spomenemo tek jedan od njih.

Jako dobrim se pokazao čaj od kukuruzne svile. Dovoljno je da uzmete šest žličica kukuruzne svile, te po 4 žličice nevena i medvjeđeg grožđa. Mješavinu ljekovitih biljaka dobro promiješajte i od dobivene mješavine pravite čaj. Čaj se priprema od 4 žlice mješavine ljekovitih biljaka, koje kuhate 15 minuta u 2 dl vode.

Postoje još mnogi čajevi koji pomažu liječiti upalu jajnika i cjelokupnog ženskog mokraćnog sustava, a vi možete potražiti koji vama najbolje odgovara.

U slučaju da ste se odlučili na liječenje upale jajnika u zdravstvenoj ustanovi, tada postupak liječenja može ići u sljedećim smjerovima.

Hospitalizacija tijekom liječenja neće biti potrebna ako je pacijentica hemodinamski stabilna (ne krvari), dovoljno odgovorna da ustraje na liječenju i dolazi na kontrole, imunokompetentna (imunološki sustav uredno funkcionira), nije trudna i nema tuboovarijski apsces.

Ipak, postoje slučajevi kada pacijentica ipak treba da bude hospitalizirana, a to će biti potrebno ako je bolesnica već liječena izvanbolnički, ali liječenje nije bilo uspješno, ako je trudna, u slučaju da je bolesnica zaražena HIV-om, ako se razvio tuboovarijski apsces, ako nije moguće liječenje tabletama koje se uzimaju na usta zbog jake mučnine i povraćanja.

Liječenje pomoću lijekova ima za cilj smanjiti pobolijevanje, spriječiti nastanak komplikacija te iskorijeniti infekciju. Za liječenje se koriste antibiotici. Antimikrobna terapija treba pokriti sve vjerojatne uzročnike bolesti. Lijekove koji će se koristiti u liječenju propisati će liječnik, a na pacijentu je da bude redovan u uzimanju lijekova te savjestan pacijent, jer se ipak radi o bolesti koja je uporna, pa tako treba da bude i liječenje.

Za ambulantne bolesnice liječenje može započeti kombinacijom lijekova, koja se može mijenjati kako se mijenja i stanje bolesti.

Kirurško liječenje se može provesti ako drugi oblici liječenja nisu umanjili simptome nakon 48-72 h. Kirurški zahvat može uključivati laparoskopiju s drenažom apscesa, odstranjenjem jajnika ili odstranjenje maternice uz obostrano odstranjenje jajnika. Stvari koje određuju opseg kirurškog zahvata su veličina apscesa, stupanj poremećaja imuniteta i očuvanje plodnosti zbog rađanja djece u budućnosti. Intervencijska radiologija se ponekad primjenjuje kod bolesnica koje zbog nekog razloga nisu kandidatkinje za kirurško liječenje.

Moguće komplikacije kod upale jajnika

Tijekom bolesti može doći i do određenih komplikacija poput pucanja tuboovarijskog apscesa što je indikacija za kirurški zahvat jer može ugroziti život pacijentice. Kod 12-15 % žena javlja se neplodnost, a kod žena koje su imale ovu bolest dosta češće dolazi do izvanmaternične trudnoće. Ukoliko žena ostane trudna kratko nakon upale jajnika, treba konzultirati svog liječnika što prije. Dugotrajna bol u zdjelici moguća je posljedica nakon preboljele upalne bolesti zdjelice.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...