Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ulje timijana bolje ublažava menstrualne bolove od lijekova

Nove studije pokazuju da ulje timijana učinkovitije ublažava menstrualne bolove od ibuprofena.

Istraživači sa Sveučilišta medicinskih znanosti Babol u Iranu proveli su studiju na 84 studentice i otkrili da prirodni lijek – naširoko dostupan u trgovinama zdrave hrane – nudi brže i učinkovitije olakšanje od menstrualnih bolova od sintetičkih lijekova.

Ističu da ekstrakt ove biljke, koji se nanosi na područje abdomena i ne uzima se oralno, ne uzrokuje ni moguće neželjene nuspojave koje uzrokuje ibuprofen, poput krvarenja iz probavnog sustava, zatvor, proljev, nadutost, žgaravica i povraćanje.

Volonterke u dobi od 18 do 24 godine podijeljene su u tri skupine, jedna je dobivala ibuprofen, druga eterično ulje timijana, a treća placebo.

Prije tretmana stupnjevan je intenzitet boli na ljestvici od jedan do deset, gdje je jedan označavao blagu bol, a deset tešku bol. Intenzitet boli se potom bilježio sat vremena nakon uzimanja doze te nakon 24 i 48 sati.

Prosječna bol grupe koja je primala timijan prije tretmana iznosila je 6.57, a nakon prvog ciklusa 1.21 te 1.14 nakon drugog.

Prosječna bol grupe koja je primala ibuprofen prije tretmana iznosila je 5.30, nakon prvog ciklusa 1.48 te 1.68 nakon drugog.

‘Uspoređujući uspješnost ublažavanja boli i smanjenja simptoma nakon prvog i drugog ciklusa, pokazalo se da su većini u grupi s timijanom rezultati bili zadovoljavajući, umjereni u skupini ibuprofena te nedjelotvorni kod placeba’, zaključili su istraživači.

Menstrualna bol čest je problem i najčešći uzrok izostanka ženske populacije iz škole i s posla, što samo u SAD-u prouzroči godišnje gubitke od 2 milijarde dolara.

Ibuprofen se često koristi kao lijek za ublažavanje bola, ali tim sa Sveučilišta Babol naglašava da ponekad može izazvati neželjene učinke. Ujedno je i skuplji za proizvodnju od proizvodnje alternativnih lijekova.

Ulje timijana, koje se radi iz svježih ili djelomično osušenih cvjetova i listova timijana, sadrži spoj poznat kao timol, koji pripada prirodnoj klasi tvari poznatih kao biocidi koji mogu uništiti štetne organizme.

Dok nova studija timijan navodi kao učinkovito rješenje za ublažavanje menstrualnih bolova, tradicionalno je korišten za liječenje proljeva, bolova u trbuhu, atritisa, grčeva, upale grla, kašlja, bronhitisa, nadutosti i kao diuretik.

Nalazi iranske studije objavljeni su u proljetnom izdanju lista Caspian Journal of Internal Medicine, prenosi portal magazin.net.hr .

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...