Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Aromatično bilje – Timijan (thymus vulgaris) – Ljekovitost ove biljke, kao i upotreba u kuhinji su poznate od davnina

Timijan ima ugodan okus, a koristi se prilikom pripreme mesnih jela, ribljih juha, te kod pripreme povrća. Biljka ima lijepi izgled, te ga se može zasaditi i na kamenitim područjima. Odavno su poznata njegova antiseptička svojstva.

Timijan je biljka koju svi trebaju imati u kućnoj apoteci. Ljekovitost ove biljke, kao i upotreba u kuhinji su poznate od davnina.

Timijan je mala biljka intenzivnog okusa i mirisa. Bolje uspijeva u južnijim predjelima, gdje ima više sunca koje joj pomaže da procvjeta. Smatra se da je ova biljka podrijetlom s Mediterana, a danas je rasprostranjena po cijelom svijetu.

Rod timijan obuhvaća mnoge vrste, od kojih se obični timijan najčešće koristi u liječenju. Latinski mu je naziv Thymus vulgaris, a poznat je i pod nazivima prava majčina dušica, vrtna majčina dušica, bablja dušica i vrisak. Riječ je o trajnoj biljci, drvenastog donjeg dijela, koja podsjeća na grm polegnut po zemlji, iz kojega  izlaze uspravne, po 20 cm visoke vriježe, crvene boje dok u mlad.

Listovi su sitni, jajoliki, na vrhu zašiljeni, kratkih peteljki. Grimizni, ponekad i modri cvjetovi tvore na vršcima stabljike okrugle cvatove, jakog i ugodna mirisa.

U kuhinji – S timijanom se može napraviti mirisna juha od kruha. 1.5 litara juhe zakuhajte i dodajte 350 grama narezanog starog kruha. Kuhajte i lagano miješajte narednih 45 minuta dok kruh ne postane kremast. U posudu izmiješajte timijan, mažuran i krasuljicu, te čubar, 2 jaja i 8 žlica parmezana. Nakon miješanja te smijese dodajte je u glavnu juhu, te popaprite i posolite.

Ljepota i zdravlje – Timijanom se mogu otvarati zatvoreni dišni putovi, ima umirujuća svojstva, te povoljno djeluje na reumatične bolove. Eterično ulje ove biljke sastavni dio je mnogih prehrambenih prizvoda i likera. Od timijana se radi antiseptična zubna pasta koja ne oštećuje caklinu, a smiruje desni. Nedavno je primjećeno da ulje od timijana djeluje nepovoljno na ličinke komaraca.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...