Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Aromatično bilje – Timijan (thymus vulgaris) – Ljekovitost ove biljke, kao i upotreba u kuhinji su poznate od davnina

Timijan ima ugodan okus, a koristi se prilikom pripreme mesnih jela, ribljih juha, te kod pripreme povrća. Biljka ima lijepi izgled, te ga se može zasaditi i na kamenitim područjima. Odavno su poznata njegova antiseptička svojstva.

Timijan je biljka koju svi trebaju imati u kućnoj apoteci. Ljekovitost ove biljke, kao i upotreba u kuhinji su poznate od davnina.

Timijan je mala biljka intenzivnog okusa i mirisa. Bolje uspijeva u južnijim predjelima, gdje ima više sunca koje joj pomaže da procvjeta. Smatra se da je ova biljka podrijetlom s Mediterana, a danas je rasprostranjena po cijelom svijetu.

Rod timijan obuhvaća mnoge vrste, od kojih se obični timijan najčešće koristi u liječenju. Latinski mu je naziv Thymus vulgaris, a poznat je i pod nazivima prava majčina dušica, vrtna majčina dušica, bablja dušica i vrisak. Riječ je o trajnoj biljci, drvenastog donjeg dijela, koja podsjeća na grm polegnut po zemlji, iz kojega  izlaze uspravne, po 20 cm visoke vriježe, crvene boje dok u mlad.

Listovi su sitni, jajoliki, na vrhu zašiljeni, kratkih peteljki. Grimizni, ponekad i modri cvjetovi tvore na vršcima stabljike okrugle cvatove, jakog i ugodna mirisa.

U kuhinji – S timijanom se može napraviti mirisna juha od kruha. 1.5 litara juhe zakuhajte i dodajte 350 grama narezanog starog kruha. Kuhajte i lagano miješajte narednih 45 minuta dok kruh ne postane kremast. U posudu izmiješajte timijan, mažuran i krasuljicu, te čubar, 2 jaja i 8 žlica parmezana. Nakon miješanja te smijese dodajte je u glavnu juhu, te popaprite i posolite.

Ljepota i zdravlje – Timijanom se mogu otvarati zatvoreni dišni putovi, ima umirujuća svojstva, te povoljno djeluje na reumatične bolove. Eterično ulje ove biljke sastavni dio je mnogih prehrambenih prizvoda i likera. Od timijana se radi antiseptična zubna pasta koja ne oštećuje caklinu, a smiruje desni. Nedavno je primjećeno da ulje od timijana djeluje nepovoljno na ličinke komaraca.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...