Naučnici su odavno otkrili da plod jabuke snižava razinu kolesterola u krvi i sprečava nagomilavanje naslaga na zidovima krvnih sudova. Zasluge za to pripadaju pektinima (rastopivim vlaknima) dok je kora jabuke bogata i polifenolima koji sprečavaju oštećenja stanica uslijed djelovanja slobodnih radikala.
Jabuka je dobro poznata voćka, a tome u prilog najbolje govori činjenica da je riječ o najčešće kultiviranom stablu na svijetu. Još kao divlja biljka, jabuka je rasla u Europi u pretpovijesnom dobu.
Pitoma jabuka podrijetlom je iz južnog Sibira i Azije, a Grci i Rimljani uzgajali su različite sorte.
Stablo jabuke može biti do 12 metara visoko, s razgranatom krošnjom koju izgrađuju jajoliki listovi. U svibnju cvate blijedo ružičastim do bijelim cvjetovima, a plodovi sazrijevaju od srpnja do listopada, ovisno o sorti jabuke.
Jabuka je među najrasprostranjenijim vrstama voća koje danas poznajemo. Plodovi su prepoznatljivi po osvježavajućem, kiselo-slatkom okusu i svojstvene arome. Danas imamo brojne sorte jabuke, čak preko 10 000 sorti, koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti.
Također, sadrži čak dvanaest materija koje zaustavljaju širenje malignog tkiva, naročito u slučaju raka debelog crijeva.
Naime, jabuke podstiču biološki mehanizam kojim se tijekom procesa fermentacije spajaju u antikancerogene spojeve.
Hrskava poslastica od jabuke
Sastojci: 4 jabuke oljuštene i isjeckane na komadiće, 1/2 žličice cimeta u prahu, 1/2 žličice oraščića, 1 šalica sjeckanih oraha, 1/2 šalice žutog šećera, 1/2 šalice namjenskog brašna, 4 žlice otopljenog maslaca i prstohvat soli.
Priprema: Staviti isjeckane jabuke u posudu za pečenje, pokriti je folijom i peći u rerni zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta. U međuvremenu, pomiješati ostale sastojke i posuti preko jabuka pa peći još 30 minuta bez folije. Jelo služiti toplo.
U nastavku pročitajte još zanimljivih recepata od jabuke u kombinaciji sa drugim zdravim namirnicama
Jabuke sa brokulom
Sastojci: 350 g brokule iskidane na cvjetove, 2 veće jabuke oljuštene i isječene na kriške, 1 srednja glavica crnog luka sitno isjeckanog, 1 češanj bijelog luka, 100 g sjeckanih badema ili oraha, 50 g otopljenog maslaca, 3 žlice soka od limuna, 1 žličica meda, 2 žlice maslinovog ulja, 2 žlice tople vode i 1/2 žličice krupne morske soli.
Priprema: Obariti brokulu u slanoj vodi, a zatim ga isprati hladnom vodom i ocijediti. U avanu istucati bijeli luk sa malo soli, a potom pomiješati sa maslacem, medom, sokom od limuna i maslinovim uljem.
Na kraju dodati 2 žlice tople vode i miješati dok se ne dobije homogena masa. U veću činiju staviti brokulu, jabuke i orahe, pa dodati preljev od bijelog luka i lagano promiješati.
Ostaviti da odstoji pola sata prije služenja.
Salata od jabuke i rukole
Sastojci: 2 jabuke oljuštene i isjeckane na tanke kriške, 3 veće stabljike celera sitno isjeckane, 250 g rukole, 150 g oraha sitno isjeckanih, 1/4 žličice svježih listića ružmarina, 2 češnja bijelog luka, 3 žlice pavlake, 1 žličica šećera, 1/4 žličice morske soli, 1 žlica vinskog octa i bibera po ukusu.
Priprema: U avanu istucati sol, bijeli luk, ružmarin i šećer, a potom sve pomiješati sa pavlakom, octom i biberom. U činiju za salatu sipati jabuke, rukolu i orahe pa dodati preljev i lagano pomiješati. Ostaviti da odstoji pola sata prije služenja.
Vitaminski napitak
Sastojci: 2 veće jabuke, 1 naranča, 2 veće mrkve i 1 manji komad korijena đumbira.
Priprema: Sve sastojke oprati, oljuštiti i isjeckati na komade, a zatim izblendati. Ostaviti sok u frižideru da se malo ohladi, a po želji se može zasladiti i žličicom domaćeg meda.
Salata sa tjesteninom
Sastojci: 1 pakovanje makarona, spirala ili neke druge tjestenine, 1 veća jabuka oljuštena i sitno isjeckana, 1 veza mladog luka sitno isjeckanog, 3 češnja bijelog luka sitno isjeckanog, sok i naribana kora od jednog limuna, 100 g ribanog parmezana, 1/4 šalice maslinovog ulja, sol i biber po ukusu.
Priprema: Skuhati tjesteninu u slanoj vodi, a zatim je isprati, ocijediti i ostaviti po strani. Zagrijati maslinovo ulje na srednjoj temperaturi pa 3-4 minuta dinstati bijeli i polovinu količine mladog luka, a zatim skloniti sa šporeta. Izblendati preostali mladi luk zajedno sa jabukama, sokom i korom od limuna pa dodati u dinstani luk i još malo prodinstati. Posoliti, pobiberiti i preliti tjesteninu. Lagano promiješati i posuti parmezanom.
Jabuke sa prokeljom
Sastojci: 1 veća jabuka oljuštena i isječena na tanje kriške, 350 g prokelja obarenog i isječenog na četvrtine ili polovine ako su manje glavice, 1/3 šalice pinjola ili sjeckanih oraha, 120 g tofua isječenog na kockice, 2 češnja pasiranog bijelog luka, 2 žlice maslinovog ulja, sok od jednog limuna, žličica javorovog sirupa, sol i biber po ukusu.
Priprema: Potopiti jabuke u činiju s vodom i sokom od limuna. Prodinstati tofu na maslinovom ulju (sipati samo jednu žlicu), sa prstohvatom soli oko 4 minuta. Dodati bijeli luk i javorov sirup, pa dinstati još tridesetak sekundi, a zatim dodati ocijeđene jabuke. Dinstati još nekoliko minuta, te sve izručiti na tanjur i ostaviti sa strane. U isti tiganj (ne mora da se pere) sipati drugu žlicu maslinovog ulja, a kada se zagrije dodati prokelj i malo soli. Dinstati oko 5 minuta, te dodati prethodno izdinstane jabuke i pinjole i lagano promiješati. Pobiberiti i po potrebi dosoliti. Servirati toplo.