Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Što sve jabuka može učiniti dobro za naše zdravlje?

Vodimo li se činjenicom da je priroda ponudila ono najbolje za naše zdravlje, onda svakako trebamo spomenuti i jabuku kao pravi prirodni lijek, koji nas štiti u mnogim nedaćama.

Jabuka je jedna od najzdravijih vrsta voća a liječnici, alternativci pa i naučnici preporučuju da svaki dan pojedete barem jednu jabuku.

Jeste li znali da jabuke sprečavaju nastanak raka debelog crijeva? Prema najnovijim istraživanjima, kada prirodna vlakna jabuka fermentiraju u debelom crijevu, dolazi do stvaranja spojeva koji pomažu u borbi protiv formiranja stanica raka.

Jabuke stabiliziraju razinu šećera u krvi. Jabuke su jako bogat izvor topivih vlakana koja usporavaju probavu i ‘ulazak’ glukoze u krvotok. Nedavno istraživanje pokazuje da žene koje jedu bar jednu jabuku dnevno imaju 28% manje šansi da razviju dijabetes u odnosu na žene koje ih ne jedu.

Jabuke poboljšavaju zdravlje desni. Već odavno su jabuke prozvane prirodnom četkicom za zube. Iako konzumiranje jabuke zapravo ne čisti zube, njeno grickanje i žvakanje stimulira desni, a slast jabuke povećava proizvodnju pljuvačke što smanjuje propadanje zuba snižavanjem broja bakterija u ustima.

Jabuke sprečavaju nastanak visokog krvnog tlaka? Nedavno provedena istraživanja pokazuju da odrasle osobe koje jedu bar dvije jabuke dnevno imaju manje šanse od razvoja hipertenzije i to do 37% u odnosu na one koji ih ne jedu.

Jabuke vam pomažu da smršavite. Jabuke se sastoje od vode i topivih vlakana, što znači da ćete se zasititi konzumiranjem jabuke. Istraživanja pokazuju da žene koje jedu tri jabuke ili kruške dnevno lakše eliminiraju suvišne kilograme.

Jabuke štite od srčanih oboljenja. Svježa jabuka je idealna užina. Jabuke su bogat izvor flavonoida, a to su antioksidansi koji sprečavaju nastanak srčanih oboljenja. Ipak, da biste imali koristi, jabuke morate jesti neoguljene.

Jabuke snižavaju visok kolesterol. Jabuke sadrže veoma malo kalorija, ali su zato veoma bogate topivim vlaknima, pektinima, koji pomažu u snižavanju lošeg kolesterola koji oštećuje arterije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...