Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

U slučaju prehlade i mnogih drugih problema iskoristite ljekovitu zovu

Zova je ljekovita biljka koja raste kao grm ili manje drvo čija visina varira između 3 i 10 metara.

Na donjem dijelu stabla zove uočavamo svijetlo smeđu kori, koja prema gornjem dijelu poprima sivo bijelu boju.

Kora je pomalo izbrazdana i bradavičasta.

Već u blizini zemlje izbijaju krhke i lako lomljive grane. Drvo okružuje plutasta, bijela i veoma lagana srž. Listovi su tamno zeleni koji su na rubovima rebrasti. Cvjetovi su bijele ili žuto bijele boje iz kojih se razvijaju bobice koje su na početku zelene, zatim crveno smeđe i na kraju sazrijevanja sjajno crne boje.

Bobice zove su male i sočne. Cvjetovi su jakog i veoma prijatnog mirisa, koji je blaži kad su cvjetovi suhi. Ukus cvjetova je gorak i aromatičan. Sirove bobice zove, odnosno njezini plodovi imaju neprijatan okus, ali pripremljene u kompotu su jako ukusne.

Zova raste na rubovima šuma, na zapuštenim mjestima i u blizini naselja. Mlade grane i mladi listovi zove beru se u proljeće, cvjetovi za vrijeme cvjetanja, plodovi nakon sazrijevanja, a kora od veljače do studenog.

Čaj od listova i mladica ove ljekovite biljke koristi se za lakše izlučivanja mokraće, nakupljene tečnosti u tijelu, za liječenje šećerne bolesti kao i za čišćenje i poboljšanje krvne slike.

Čaj od cvjetova zove koristi se u liječenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripe, početne upale pluća, jake kihavice, ospica, šarlaha, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze i kod svih reumatskih bolesti.

Kora od granja i stabla koristi se za pripremanje čaja kojim se otklanjaju poteškoće kod mokrenja, smetnje u radu bubrega i mjehura, liječi vodenu bolest, razne edeme i tvrdu stolicu.

Čaj od zovinih cvjetova pomoći će da se preznojite kod bilo kojeg oblika prehlade ili gripe, što će znatno olakšati bolest.

Suština je u tome što se sa znojem izbacuju sve štetne materije koje su dovele do bolesti.

Čajevi od zovine kore pomažu kod regulacije stolice i olakšavaju mokrenje, ali se mora pomno i pažljivo dozirati, jer pretjerane količine mogu biti opasne. Upotrebljava se jedna manja, i to ravna, a nikako napunjena čajna žličica za jednu šalicu čaja.

Zreli plodovi zove su također jako korisni. Pored mnogih drugih za zdravlje važnih materija, ove bobice, naravno kada su potpuno zrele, imaju više vitamina B nego i jedna poznata namirnica.

Pošto se ne jedu svježi, plodovi zove se kuhaju bilo kao kompot, bilo kao džem. Plodovi imaju ljekovito djelovanje protiv nesanice. Sok od svježih bobica koristi se u liječenju neuralgije trigerninusa, odnosno neurlagija živaca lica, za jačanje, za blago reguliranje stolice, čišćenje krvi, umirenje trbušnih grčeva, za poboljšane apetita i cirkulacije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...