Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

U slučaju da vas ubode krpelj…

Svi volimo ići u prirodu, šetati i istraživati prirodne ljepote. Ipak, dolaskom lijepog vremena, javljaju se i neke opasnosti. Ovom prilikom ćemo vam uputiti par savjeta, što u slučaju da vas ubode krpelj.

Saznajte što treba poduzeti ako vas ujede krpelj.

Ubod krpelja može biti opasan po zdravlje ljudi, ali u većini slučajeva to nije tako.

Baš zbog toga nema razloga za panikom, no ipak trebate biti svjesni potencijalne opasnosti. Naime, kada vas ubode krpelj, on može prenijeti bakterijsku bolest takozvanu boreliozu ili lajmsku bolest. U tom slučaju se u dva do tri tjedna nakon ugriza javlja crvenilo u obliku prstena, i tada se treba javiti svom liječniku.

Krpelji nisu izbirljivi kod uboda, već traže mjesto dobrog obroka, a ljudi su im prilično dobar ulov. Evo nekoliko savjeta što učiniti ukoliko vas ubode krpelj.

Kako odstraniti krpelja?

Krpelji predstavljaju poseban problem jer oni ukopavaju svoje male čeljusti u vašu kožu i drže se jako čvrsto. Ukoliko ga nasilno iščupate njegova usta mogu ostati u koži te izazvati infekciju. Najbolje je pincetom vrlo oprezno izvući krpelja. Ukoliko ne uspijete možete pokušati opeći krpelja na njegovoj stražnjoj strani. Ugasite žigicu i vrhom oprezno dotaknite krpelja. Vrućina ga može prisiliti da popusti.

Ukoliko vam pinceta nije pri ruci na vatu stavite kap petroleja, parafina, benzina ili kirurškog alkohola. To bi trebalo krpelja natjerati da popusti. Imajte na umu da trebate biti strpljivi, ponekad može proći i desetak minuta da zahvat uspije. Također, pazite jer su spomenute tvari zapaljive te se nikako ne smiju kombinirati zajedno sa upaljenom žigicom.

Još jedna opcija je prikrivanje krpelja kapima voska ili laka za nokte. Ove supstance će zatvoriti krpelju male otvore za disanje i ugušiti ga.

Kako očistiti mjesto ugriza od krpelja?

Kada ste napokon odstranili krpelja, operite mjesto ugriza sapunom i vodom. zatim stavite joda ili neko drugo antiseptičko sredstvo da bi spriječili moguću infekciju.

Budite oprezni u ovo doba godine jer su mjeseci lipanj i srpanj vrhunac sezone krpelja, ali u nekim područjima oni su opasni od ranog proljeća sve do jeseni. Ukoliko provodite dosta vremena u prirodi obucite se što prikladnije. Odjećom prikrijte što više kože, znači najbolje je da pri boravku u prirodi imate duge hlače, čarape i duge rukave. A kada dođete kući dobro pregledajte tijelo jer određene vrste krpelja su jako sitne da ih je teško i primijetiti.

Jedan od načina dok boravite u prirodi da otkrijete da li ima krpelja je da zavežete komadić bijelog flanela za konopac i provučete ga kroz travu. ukoliko su na tom području krpelji oni će se prilijepiti za tkaninu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...