Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Tuberkuloza pluća – Liječenje tuberkuloze pluća uz pomoć čajeva

prirodni lijek za tuberkulozu
Foto: Pixabay / Pluća

Tuberkuloza pluća najčešći je oblik tuberkuloze. Od svih tuberkuloznih oboljenja na tuberkulozu pluća otpada 80 posto. Uzročnik tuberkuloze je Kochov bacil i do zaraze najčešće dolazi disanjem. Postoji prirodni lijek za tuberkulozu, odnosno više njih. Pročitajte kako se može liječiti ova opaka bolest.

Bolest nastupa pritajeno i lagano se širi. Kochov bacil izaziva u plućima laku upalu samo oko mjesta do kojega je dopro.

Tuberkuloza pluća

Bacili se neprestano razmnožavaju, sve dok ih organizam ne svlada. Isto tako, na mjestu u plućima do kojega su doprli Kochovi bacili dolazi do upale. Ukoliko se ta upala na vrijeme ne otkrije i ne liječi, na tom mjestu može doći do gnojenja.

Bolest se širi oko tog mjesta i kad dođe u vezu s malim bronhom, sva se ta gnojna masa iskašlje i u plućima se stvara šupljina koja se naziva kavernom. Stvaranje kaverne za organizam predstavlja veliku opasnost zbog toga što se bacili šire na okolinu. Za vrijeme same upale pluća, bolesnik ne izbacuje veće količine Kochovih bacila ili ih uopće ne izbacuje.

Međutim, kad dođe do stvaranja kaverne, bolesnik postaje izvor zaraze. Kaverna je opasna i za samog bolesnika jer se bacili dišnim cijevima (bronhima) mogu spuštati u niže dijelove pluća te ih na taj način zaraziti. Gutajući vlastitu pljuvačku bolesnik može zaraziti i crijeva. Ako kroz kavernu prolazi neka krvna žila, bolest i nju može nagristi, pri čemu dolazi do jakog izbacivanja krvi na usta.

Bolesnik uglavnom nema teka, a tjelesna temperatura mu je nešto povišena (do 37,4C), osobito poslije podne. Noću dolazi do jakog znojenja. Na razvijenom stupnju bolesti bolesnik slabi, mršavi, suši se – otuda i naziv sušica za tu bolest. U ispljuvku postoji nešto malo krvi, no bolest može buknuti i naglim krvarenjem. Nakon smirivanja može ponovo buknuti, što se obično događa u jesen. Svaki čovjek koji kašlje duže vremena mora pripaziti da nije slučajno obolio od tuberkuloze pluća i odmah zatražiti odgovarajući pregled i liječenje.

Prirodni lijek za tuberkulozu

Sastav prvog čaja: 30 g crvotočine, 30 g korijena bijeloga sljeza, 30 g stabljike vodene trbulje, 30 g listova gaveza, 30 g listova muške bokvice, 30 g stabljike timijana, 20 g stabljike piskavice, 20 g istucane smrekove crne bobe, 20 g listova kadulje i 20 g istucana lanenog sjemena

Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i smiješati. U 2 litre proključale vode staviti 15 g mješavine trava i 30 g pšeničnih mekinja. Poklopljeno kuhati na tihoj vatri 3 minute i pri tome paziti da ne uskipi. Zatim hladiti poklopljeno, procijediti i dodati pola decilitra svježe iscijeđena limunovog soka i 5 jušnih žlica meda. Sve to dobro promiješati i, po mogućnosti, u toku dana popiti svu pripremljenu tekućinu u približno jednakim vremenskim razmacima. Za idući dan pripremiti novi čaj.

U toku dana pojesti 100 g kuhane pšenice i zobi. U tu skuhanu mješavinu dodati čajnu žlicu naribana hrena i 4 jušne žlice meda, po mogućnosti od kadulje.

Isto tako, u toku dana grgljati grlo s umjereno pripremljenim čajem od kadulje i to 5 do 6 puta, pri čemu valja pola gutljaja pustiti (progutati) niz grlo.

Još jedan prirodni lijek za tuberkulozu pluća

Sastav drugog čaja: 50 g stabljike plućnjaka, 50 g listova i cvjetovi kunice, 50 g listova muške i ženske bokvice, 40 g stabljike timijana, 30 g listova divlje nane i 30 g listova pelina.

Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i zajedno smiješati. U 1 litru prokuhane vode preko noći namočiti 10 g mješavine trava. Ujutro staviti na tihu vatru da prokuha i kuhati 4 minute poklopljeno. Hladiti poklopljeno. Hladnom čaju dodati 6 jušnih žlica meda i to sve dobro promiješati. Kroz cjediljku procijediti u tamnu bocu i popiti svu količinu u jednakim vremenskim razmacima po 1 dl. Prije svih napitaka uzeti po 1 malu žlicu (kavenu) sirupa koji se priprema na slijedeći način: U pola litre umjereno pripremljenog ovoga čaja dodati 7 dl čistoga crnoga vina. 150 g jako usitnjene pirevine i 250 g meda. Promiješati i staviti poklopljeno na tihu vatru dok napola ne ukuha. Zatim procijediti i kad se ohladi dodati 500 g cikorije kave (što sitnije samljevene), 250 g čistog meda, zajedno sa saćem, i 250 g svježe iscijeđena soka iz kaktusa aloja. Sve dobro umiješati i čvrsto zatvoriti.

Još jedan sastav čaja: 70 g stabljike plućnjaka, 70 g dubaca, 70 g kunice – lista i cvijeta, 40 g kadulje – lista i vrhova, 40 g listova pelina, 20 g stabljike timijana, 20 g listova muške bokvice i 20 g listova ženske bokvice

Pripremanje i primjena čaja kao što je opisano kod drugog sastava čaja.

Bez obzira na to koju će recepturu bolesnik primijeniti, neophodno je provoditi jaču ishranu, s masnoćom životinjskog porijekla. Poželjno je da u ishrani što više bude zastupljeno divlje zelje. Što više jesti kozje meso, a u nedostatku i ovčetinu s lojem. Uz to jesti što više crvenoga luka. U toku dana obavezno jesti bijeli luk (najmanje 2 česna dnevno). Umjesto vode piti lagani čaj od listova kadulje i majčine dušice (površinski dio). S tim čajem ujutro i uvečer ispirati usta i grgljati grlo.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...