Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovita biljka gavez

gavez
Gavez - Cvijet i listovi

Kažu za gavez da je biljka koja liječi rane i kosti. Jako je cijenjena u alternativnoj medicini, pa ćemo je opisati u nastavku.

Koristio se gavez još davno kroz povijest, a suvremenim istraživanjima i analizom sastojaka u biljci dodatno su potvrđena njegova ljekovita svojstva.

U gavezu pronalazimo spoj alantoin, koji ima sposobnost poticanja stvaranja novog tkiva. Ovaj cijenjeni sastojak gaveza pomaže nam na način da stimulira stanični rast što rezultira epitelizacijom kože.

Alantoin ima snažno keratolitičko i adstrigentno djelovanje, djeluje na bol te smanjuje otok.

Važno za napomenuti: Danas se preparati gaveza koriste samo za vanjsku upotrebu, kod ozljeda kod kojih nema oštećenja kože.

Opis biljke

Gavez – Cvijet i listovi

Gavez je zeljasta biljka koja naraste do 80 cm visine. Listovi su hrapavi i jako šiljasti. Ljubičasti ili žućkasti, ružičasti cvjetovi razvijaju se na produženim dršcima na vrhu stabljike te oblikuju viseći cvat.

Cvjetovi gaveza prepoznatljivi su po svom obliku. Imaju oblik uskog zvona. Cvjetovi izbijaju tijekom čitavog ljeta iz pazuha gornjih listova. Okrenuti su prema dolje u jednostrano povijenim cvatovima prljavo bijele do ružičaste ili ljubičaste boje.

Jako razvijeni mesnati korijen po obliku je sličan mrkvi, a raste horizontalno ili postrance i do 60cm dubine.

Višegodišnji korijen izvana je gotovo crn, a iznutra je bijele do žućkaste boje, debeo poput palca. Kad se prereže jako je sluzav, ljepljiv i mastan. Korijen se bere u proljeće ili u ranu jesen, očišćen se suši na suncu ili na umjetnoj toplini.

Biljka cvjeta od svibnja do srpnja.

Stabljika je iznutra šuplja i jako razgranata, a na njoj se razvijaju usko jajasti, sjedeći i dlakavi listovi, na kojima su uočljive gusto naborane podvodne žile.

List i cvijet se beru za vrijeme cvatnje, od svibnja do kolovoza.

Gavez raste uz potoke na vlažnom tlu te na vlažnim livadama nizinskog šumskog područja.

Gavez u liječenju i upotreba

Važno je znati pravilno koristiti gavez. Nije preporučljivo koristiti biljku ili preparate od gaveza za unutarnju upotrebu. U nastavku ćemo spomenuti kada je najbolje koristiti ovu ljekovitu biljku.

Gavez i njegove pripravke koristimo u slučaju:

  • Iščašenja
  • Uganuća
  • Kontuzija
  • Modrica
  • Tvrdih oteklina
  • Kod bolesti mišića
  • Kod bolesti zglobova

Već spomenuti spoj alatonin ne djeluje samostalno. Aktivno se ponaša u našem organizmu tek u sudjelovanju s drugima aktivnim tvarima iz biljke. Auksin je biljni hormon koji potiče alantoin u stvaranju novih stanica i tkiva.

Alkaloidi u gavezu su odgovorni za nuspojave i štetno djelovanje biljke. Američka agencija FDA (Food and Drug Administration) i njemačka komisija ”E” ocijenile su potpuno sigurno uzimanje gaveza u obliku krema, gelova, prašaka i tinktura preko kože, odnosno preparata koji su na bazi korijena.

Gavez se jako dobro koristi i u homeopatiji. Homeopatski preparati gaveza koriste se kod iščašenja, fantomske boli i kod zacjeljivanja rana.

Ljekoviti preparati od gaveza

Danas na tržištu imamo ljekovite preparate u obliku masti za vanjsku primjenu. Ponekad masti gaveza sadrže i još neke aktivne tvari i biljke. Najčešće možemo pronaći kombinaciju propolisa, stolisnika, crnog sljeza, ili vitamina E.

Preporučuje se kremu ili mast nanositi na neoštećene dijelove kože, na bolna i otečena mjesta tri do četiri puta na dan. Nakon upotrebe potrebno je oprati ruke.

Iako je ljekovita, biljka gavez može prouzrokovati nuspojave

Već smo napisali da se gavez i njegovi pripravci koriste samo za vanjsku upotrebu. Pripravci gaveza nikada se ne smiju uzimati oralno.

Kod ljudi ova biljka može izazvati:

  • Proljev
  • Nadutost
  • Promjene u cirkulaciji

U kliničkim istraživanjima na miševima otkriveno je da uzrokuje tumore jetara. Preparati gaveza se ne smiju koristiti na oštećenoj koži i otvorenim ranama. Ograničena je i duljina primjene, pa se savjetuje da se nakon 4-6 tjedana tretiranja ozljede lokalno prekine korištenje.

VAŽNO: Upotreba masti gaveza kontraindicirana je i u trudnoći i dojenju.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...