Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Trik za besprijekorno bijelo rublje

rublje
Čisto i mirisno rublje

Naučite kako da vam rublje bude izrazito bijelo. Uz pomoć ovog trika to ćete i uspjeti.

Neka rublje napokon bude besprijekorno bijelo. Ne trebate skupa sredstva iz trgovina, dovoljno je da se poslužite ovim savjetima koje ćemo napisati u nastavku.

Besprijekorno bijelo rublje

U nastavku donosimo nekoliko korisnih trikova za bijelo rublje bez fleka i ružnih mrlja.

Čisto i mirisno rublje

Mnogi toga nisu ni svjesni, ali se omekšivač može „uvući“ u tkaninu i ostaviti mrlju za sobom.

Umjesto da dobijete čisto i mekano rublje, koncentrirani omekšivač može ostaviti neugledne mrlje, pa odjeća izgleda žuta ili tamna (u najboljem slučaju prljavo bijela).

Mnogo puta se mrlje mogu ukloniti namakanjem tkanine ili pak trljanjem mrlje običnim sapunom. Nakon toga je tkaninu potrebno oprati u vodi visoke temperature (koliko tkanina može podnijeti).

Stručnjaci iz ove oblasti imaju još jedan savjet: Prema riječima mnogih od njih, veću količinu bijele odjeće potrebno je oprati s jednom šalicom omekšivača vode, pola šalice amonijaka, bez da koristite deterdžent.

Kada savladate ove trikove, budete pravi majstor za pranje rublja.

Još jedan dobar savjet: Dakle, kada perete bijelo rublje, iznimno je važno da ne pretrpate perilicu. Nemojte je puniti do vrha, jer je potrebno prostora da deterdžent izvuče prljavštinu i da ona nesmetano ode iz bubnja perilice za rublje. Potrudite se da perilica rublja bude do pola puna, ili nešto više od pola. Nikako blizu punog kapaciteta koji ima bubanj za veš mašinu (perilicu).

Još neki savjeti za pranje rublja

Nemojte pretjerivati sa količinom omekšivača u perilici. Naime, velika (pretjerana) količina omekšivača može dati neželjeni efekt. Rublje može poprimiti neugodan miris vlage, jer omekšivač zadržava vlagu.

Ako ste ipak pogriješili, da ne bi ponavljali pranje, uradite sljedeće: Ispeglajte rublje na paru, ali u glačalo stavite par kapi eteričnog ulja.

[mks_button size=”medium” title=”Umjesto glačala” style=”rounded” url=”https://alternativa.hr/savjeti-i-trikovi/trik-za-rublje-glacalo-vam-nece-ni-trebati/” target=”_self” bg_color=”#ddc49d” txt_color=”#ffffff” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

U 1 litru vode dovoljno je staviti 3-4 kapljice eteričnog ulja. I ovdje vrijedi pravilo da ne pretjerujete. Ako stavite previše eteričnog ulja, možete začepiti odvode na glačalu, ili vam se može dogoditi da iz glačala krenu izlaziti masnoće ulja koje će se zadržati na rublju.

[mks_button size=”medium” title=”Zamjena za omekšivač” style=”rounded” url=”https://alternativa.hr/savjeti-i-trikovi/zguzvana-alu-folija-kao-zamjena-za-omeksivac/” target=”_self” bg_color=”#6997bf” txt_color=”#ededed” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Ako ste pogodili mjeru, glačalo će u laganom ciklusu ispuštati mirisnu paru koja će rublju dati ugodan miris.

Ako ste se odlučili za ovaj trik, nemojte ga kombinirati sa omekšivačem. Osim ako ste pretjerali sa omekšivačem, pa vraćate miris u tek opranu odjeću.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...