Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Tretmani uljepšavanja u trudnoći

Željeli biste da zablistate u novogodišnjoj noći, ali niste sigurni da li smijete otići na masažu, depilaciju ili u saunu, samo zato što ste u drugom stanju? Otkrivamo vam što je od kozmetičkih tretmana sigurno za trudnice a što ne.

Tijekom najljepših devet mjeseci u životu svake žene događaju se velike promjene. Dok hormoni rade ‘punom parom’, cijelo tijelo se mijenja. Tako imamo pojave raznih promjena na koži, pogotovo na licu, grudima, stomaku i bedrima, a mijenja se i kvaliteta kose. Da biste očuvali ljepotu svoje kože, njegu tijela morate prilagoditi tim posebnim uvjetima. Prije svega, važno je da odaberete preparate koji vam odgovaraju te da ih pravilno primjenjujete. Kada je riječ o kozmetičkim tretmanima, dobro se raspitajte koji se preporučuju trudnicama. Tijelo buduće mame je ugodno i sigurno ‘boravište’ njihovih beba i treba ga čuvati i njegovati svih devet mjeseci.

Koža je naš najveći organ preko kojeg, kroz pore, određeni sastojci ulaze u krvotok. Tako u naš krvotok mogu ući korisni pa i oni štetni sastojci. Upravo zbog toga, trudnice treba da budu veoma oprezne prilikom kozmetičkih tretmana. Ljekovita i vrlo djelotvorna esencijalna ulja u periodu trudnoće nisu preporučljiva, pogotovo tijekom prva tri mjeseca trudnoće.

lako je ‘kućna radinost’ najzgodnija, odlazak u salon ljepote pozitivno će utjecati na psihu trudnice. Buduća mama osjećat će se lijepo i zadovoljno, i to ne samo zbog tretmana već i zbog činjenice da će joj se druge žene diviti jer vodi računa o sebi i tijekom tih devet mjeseci. Naravno, osim tog psihološkog aspekta, postoji i zdravstveni, jer je ljepota trudnice vezana i za zdravlje. Koža najviše trpi, na primjer uslijed pojačane cirkulacije, ubrzanog metabolizma i povišene razine hormona u organizmu.

Iako se većina trudnica proljepša tijekom trudnoće, kod manjeg broja to nije slučaj. Neke žene se tijekom tih devet mjeseci bore s perutanjem, crvenilom, bubuljicama, jačom parcijalnom pigmentacijom i sličnim problemima.

Što možete učiniti?

Lice treba čistiti blagim losionom, jednom do dva puta dnevno, izbjegavati suviše masne kreme i šminku, jer će začepiti pore. Uz dozvolu vašeg liječnika, može se koristiti vitamin B6, do 50 mg dnevno. Ukoliko su problemi takvi da zahtijevaju dermatološki pregled, obavezno treba spomenuti trudnoću, pošto su neki lijekovi toksični za fetus.

Suhoj koži prijati će hidratantna krema, konzumiranje veće količine vode, provjetravanje i vlaga u zraku, kao i upotreba bebi-sapuna umjesto običnih. Kozmetički tretmani neće utjecati na plod, pa sve trudnice koje vole da se uljepšavaju mogu to činiti i tijekom trudnoće. Stručne osobe savjetuju da se klasični higijenski tretman uradi jednom mjesečno, dok je od bioloških tretmana dozvoljeno dodavanje hranljivih materija u vidu ampula. Umjerena masaža lica jako je korisna, dok sve agresivnije metode treba izbjegavati.

Strije su čest problem kojeg se sve trudnice žele riješiti

Muškarci kažu da je žensko tijelo najljepše baš u trudnoći i da je, kao takvo, odraz najvećeg savršenstva, ali pojedine žene u tom periodu strepe od viška kilograma i neželjenih strija. Prava istina je da tu nema pravila, ili će se strije pojaviti ili neće. Nikakvi tretmani ne mogu biti od koristi, pa tako ni skupe kreme neće spriječiti njihov nastanak ako ste genetski predodređeni da ih dobijete. To, naravno, ne znači da ne treba upotrebljavati suvremene hidratantne preparate. Oni će koži vratiti vlažnost i svježinu i treba ih nanositi dva puta dnevno. A ako se i pored sve njege pojavi neka strija, treba ih prihvatiti kao uspomenu na najznačajnijih i najponosnijih devet mjeseci u životu.

Solarij i sauna?

Odlazak u solarij zabranjen je tijekom cijele trudnoće, kao i za vrijeme dojenja, a sauna se također ne preporučuje. Iako nije naučno dokazano da boravak u sauni negativno utječe na plod, nema potrebe izlagati se visokim temperaturama jer je kod trudnica bazalni metabolizam ionako 20 posto veći nego prije trudnoće. Dakle, ‘grijanje’ je već pojačano, te ga stoga ne treba dodatno pojačavati.

Dugi, lijepi i njegovani nokti?

U trudnoći nisu pošteđeni ni nokti. Dok nekim ženama ojačaju, drugim postaju krhki i lomljivi. U tom slučaju ne pomažu nikakvi lakovi za nokte, a odlazak na manikuru i pedikuru jedino je rješenje. Ovi tretmani nisu zabranjeni, ali važno je odabrati pravu osobu za to, koja će povesti računa i smanjiti mogućnost povređivanja, jer koža oko noktiju veoma je osjetljiva.

Kupke za noge također treba prilagoditi trudnicama, pa treba paziti da temperatura vode bude odgovarajuća, a trajanje ograničeno. Preporučuju se i blage masaže nogu zbog oticanja, naročito u posljednjem tromjesečju.

Nježna i glatka koža?

Pod utjecajem hormona dlake i vlasi mogu ‘bujati’ što je idealno samo kad je riječ o kosi. Nažalost, maljavost se može pojaviti na nekim ‘čudnim’ mjestima, poput leđa i obraza. Ubrzan rast dlake obično se stabilizira nakon šestog mjeseca trudnoće, ali može potrajati i duže. Naravno, jedino rješenje je depilacija. Što se tiče tehnike, nijedna nije škodljiva, pod uvjetom da ne smeta trudnici. Nekima prija depilacijska krema, dok druge žene postaju preosjetljive na nju, a slično je i s voskom, bilo da je riječ o toplom ili hladnom vosku. Laserska epilacija je pouzdana metoda, nije štetna po bebu, ali tretman se mora ponoviti nekoliko puta, pa se može dogoditi da se proces trajnog uklanjanja malja ne završi do porođaja.

Biljni preparati za kosu?

Trudnoća ne predstavlja prepreku da se redovno posjećuje frizerski salon. Ženama koje su cijelog života kuburile sa slabim i lomljivim vlasima u drugom stanju kosa obično dobiva volumen i sjaj, i obrnuto. I u jednom i u drugom slučaju, zlatno pravilo jeste redovno šišanje. Dobro rješenje je i šišanje pred porođaj, na srednju dužinu. Kosa će djelovati uredno i neće dodatno opterećivati mamu, koja će ionako imati pune ruke posla.

Kada je riječ o kemijskim tretmanima kose, činjenica je da koža glave upija određene supstance, ne samo boju i hidrogen, već i šampone i regeneratore, ali nije naučno dokazano da li i u kojoj mjeri oni utječu na plod. Mnogi frizeri izbjegavaju da boje kosu ženama koje su u drugom stanju, ali pravi razlog tome je to što, zbog pojačanog lučenja hormona, ne mogu da garantiraju uspješnost tretmana. Druga neprijatnost mogla bi biti isparenja koja nisu ugodna ni za koga, a najmanje za nekog čiji je prag osjetljivosti na mirise toliko smanjen. Savjet za sve žene koje ni po koju cijenu ne žele da imaju ‘izrastak’ jeste da koriste boje za kosu na biljnoj bazi. Pakovanja za kosu također treba da budu prirodnog porijekla.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...