Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako spriječiti ili liječiti strije? Par prirodnih lijekova protiv strija

Strije su dosta čest problem, više estetski nego zdravstveni no ipak. Strije se javljaju tijekom trudnoće, kod žena, a mogu nastati i kod muškaraca u slučaju nagle promjene volumena, odnosno naglog povećanja površine kože.

Vide se kod više od 90% trudnica. Mnogobrojni čimbenici mogu pospješiti nastanak strija, što znači da postoje koraci koje možemo poduzeti da bi smanjili njihovu pojavu.

Naslijeđe je tek jedan od faktora koji određuje hoće li se strije pojaviti. Neka  istraživanja su pokazala da dob majke ima također jak utjecaj na pojavu strija.

Mlade trudnice (adolescentice) imaju veću mogućnost od nastanka izraženih strija nego trudnice koje prvi put rađaju djecu u dobi iznad 30 godina. Izraženije strije pojavit će se kod trudnica koje u trudnoću ulaze s viškom kilograma (indeks tjelesne težine prije trudnoće veći od 26), te kod trudnica koje su u trudnoći dobile više od 15 kg. Isto tako, strije će biti izraženije kod trudnica koje nose djecu veće tjelesne težine.

Strije se javljaju zbog promjena u vezivnome tkivu. Točan mehanizam njihova nastanka još uvijek nije do kraja razjašnjen. Počinju kao ljubičasti linearni tračci u šestom i sedmom mjesecu trudnoće. S vremenom prelaze u diskretne udubine boje slonovače. Najizraženija pojava strija je u predjelu trbuha, što je logično, pa slijedi predio grudi i bedara. Također, strije se mogu pojaviti i na donjem dijelu leđa, stražnjici i na nadlakticama.

Pročitajte još malo o pojavi strija, i mogućim prirodnim preparatima koji uklanjaju strije

Liječenje strija, što i kako? Da bi liječenje strija bilo što efikasnije, preporučuje se s tretmanima započeti odmah, u aktivnoj fazi nastanka strija, odnosno prije nego što prijeđu u ožiljke. Ranom primjenom krema koje sadržavaju tretinoin (derivat A-vitaminske kiseline) svaki dan tijekom 6 mjeseci opaženo je skraćivanje i smanjenje širine pojedine strije. Učinak tih istih krema u kasnom stadiju pojave strija je neznatan.

Hidratantne kreme u liječenju strija – Urađena su mnoga istraživanja na temu dokazivanja učinkovitosti svakodnevne primjene hidratantnih krema u sprječavanju nastanka strija. Kreme koje sadržavaju kombinaciju ekstrakta biljke Centella asiatica i vitamina E mogu djelomice spriječiti nastanak strija.

Druga su kombinacija kreme koje uz vitamin E sadržavaju pantenol, hijaluronsku kiselinu, elastin i mentol. Te kreme, poput i prvih spomenutih, pokazuju zadovoljavajući učinak u sprječavanju nastanka strija. Alfastria je krema koja je zapravo kombinacija hijaluronske kiseline, alantoina, vitamina A, vitamina E i dekspantenola. Primjena spomenute kreme znatno smanjuje nastanak strija, ipak, moramo napomenuti da je zbog jednog od sastojaka te kreme (vitamin A) upitna njezina primjena tijekom trudnoće i dojenja.

Masaža uljima i biljnim pripravcima mogu pomoći u borbi protiv strija – Nekonvencionalni izvori informacija preporučuju masažu primjenom bademova ulja, ulja pšeničnih klica, maslinova ulja, ulja od avokada, ricinusova ulja ili primjenu preparata koji sadržavaju ekstrakte bora, brijesta, pšenične trave i eukaliptusa.

Učinak spomenutih preparata nije znanstveno dokazan. Rezultat primjene takvih masaža jest vlaženje kože, što kao posljedicu može dovesti do smanjene pojave strija.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...