Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Svinjska mast u kuhinji – kao namirnica

Svinjsku mast već prije smo spominjali, posebno kao podloga raznih prirodnih krema kojima liječimo mnoge zdravstvene probleme.

I danas postoje kontradiktorni stavovi u vezi konzumiranja svinjske masti, no to je slučaj kod gotovo svake namirnice. Što je istina, i što stručnjaci kažu na temu svinjske masti?

Ukoliko konzumirate svinjsku mast na odgovarajući način i s njom ne pretjerujete, ova namirnica može biti saveznik vašeg dobrog zdravlja.

Svinjska mast je masnoća dobivena topljenjem svježeg, čistog masnog tkiva zdravih svinja, sa svinjskim stearinom ili bez njega.

Najbolja mast se smatra ona koja je minimalno obrađena, iz područja svinjskog trbuha i bubrega ili leđa. Uz ovu kvalitetniju svinjsku mast, mast se dobiva i topljenjem sala koje je skinuto s raznih unutrašnjih organa svinja. Zanimljivi podatak je taj da mast ima jednaku kalorijsku vrijednost kao maslinovo ulje.

Trebamo znati da svinjska mast ne sadrži opasne transmasne kiseline

Naučna istraživanja pokazala su da prekomjerni unos masti, ponajprije onih s većim sadržajem zasićenih masnih kiselina, povisuje razinu kolesterola u krvi i da je čimbenik rizika za razvoj ateroskleroze te nekih kroničnih degenerativnih bolesti.

Kao „zdrava“ zamjena maslacu i svinjskoj masti stvoren je margarin, kojeg neupućeni smatraju zdravom namirnicom na bazi biljnih ulja. Međutim, on sadrži transmasne kiseline štetne za zdravlje.

>> Svinjska mast u alternativnoj medicini <<

Danas možemo reći da je tvrdi margarin opasniji za nastanak srčanog udara nego svinjska mast, koju smo praktično izbacili iz prehrane. Da, svinjska mast sadrži zasićene masnoće i kolesterol, ali ne sadrži vrlo opasne transmasne kiseline.

One podižu razinu lošeg LDL kolesterola i snižavaju razinu dobrog HDL kolesterola. Dokazano je da su štetne za ljudsko zdravlje i pridonose opadanju imuniteta, debljini, šećernoj bolesti, povišenoj razina kolesterola i razvoju krvožilnih bolesti.

Kolesterol se pod utjecajem UV zraka pretvara u vitamin D

Ovaj vitamin sudjeluje u apsorpciji kalcija, koji je potreban za rast i održavanje zdravih kostiju. Ipak, ne treba pretjerivati jer zdravija opcija je mlijeko, iz kojeg možete osigurati dovoljno vitamina D.

Novija istraživanja pokazuju da svinjska mast nije samo bogata zasićenim masnim kiselinama i kolesterolom.

Svinjska mast ima oko 40 posto zasićenih masti, oko 50 posto mononezasićene masti (najviše oleinske i palmitoleinske) i oko 10 posto polinezasićenih masti (linolna, linolenska, arahidonska i DHA).

Za razliku od zasićenih, nezasićene masne kiseline djeluju povoljno na organizam, smanjuju razinu kolesterola u krvi i rizik za kardiovaskularne komplikacije.

Hrana pržena u svinjskoj masti apsorbira manje masnoće

Sve više konzumiranje svinjske masti je pod utjecajem poznatih kuhara koji su ga koriste u svojim restoranima, ali i nastojanjima da se očuva tradicija.

>> Glavni sastojak mnogih prirodnih krema <<

Oduvijek je bila cijenjena kao kulinarska namirnica jer ima višu točku vrelišta od drugih masti. Iz tog razloga, hrana pržena u svinjskoj masti apsorbira manje masnoće.

Za kraj da vas podsjetimo, masnoće općenito imaju svoje odlike. Tijelo ih pretvara u energiju i pomažu u apsorpciji hranjivih tvari posebno vitamina koji su topljivi u njoj (A, D, E i K).

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...