Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Svečano otvorenje: CROAGRO i Sajmovi hrane i zdravog življenja

Luka Krolaet Svečano otvorenje
Luka Krolaet / Foto: Stefan Nedeljković (Alternativa.hr)

Direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša zaželjela je dobrodošlicu na sajmove koji su okupili sve najbolje iz poljoprivrede, i koji na svojevrstan način znače veliki povratak poljoprivrede u grad Zagreb. Čak šest izlagačka paviljona, na 16.000 četvornih metara, međunarodni sajmovi uz sudjelovanje 21 zemlje, uz 200 sati kvalitetnog program koji će se održavati na šest pozornica, samo su neki od impresivnih podataka. Zato su voditelj sajmova Damir Pavlek  i njegov tim, kasnije i od drugih predstavnika pokrovitelja i partnera, dobili velike pohvale.

Zagrebački velesajam u idućih će četiri dana tako biti jedinstveno mjesto, gdje će se, među ostalim, u uređenim i grijanim paviljonima, promovirati poljoprivreda i programi za poljoprivredna zanimanja, ali biti će i najveće nutricionističko savjetovalište.

Sajmovi su pripremljeni prema standardima eminentnih međunarodnih organizatora i pokazat će kakve su perspektive u ovoj prevažnoj gospodarskoj grani.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović istaknuo je da Komora oduvijek sudjeluje u aktivnostima i podržava ovu značajnu manifestaciju. Upravo je održavanje ovakvih sajmova  jedan od njihovih zadataka kako bi okupljene članove, informirali o svim dostignućima na ovome području. Osvrnuo se i na izazove s kojima smo danas suočeni od energetske krize zbog rata u Ukrajini, rasta cijena za krajnje potrošače i probleme u lancima globalne opskrbe. Naglašena je važnost povezivanja turizma i poljoprivrednih proizvođača.

Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj Nj. E. g. Pierfrancesco Sacco izrazio je veliko zadovoljstvo što su uključeni u ove sajmove i što su postavili zajedničku izložbu talijanskih tvrtki tzv. Punkt Italija. Na Velesajmu će se tako predstaviti 11 talijanskih tvrtki i sektorskih udruženja. Istaknuo je da je Italija svjetski lider u izvozu strojeva za poljoprivrednu proizvodnju i prvi hrvatski dobavljač strojeva za preradu hrane s tržišnim udjelom od 23,4 posto, te vrijednošću izvoza koji je u 2021. porastao za 26 posto.

Svečano otvorenje Croagro i Sajmovi hrane i zdravog življenja
Foto: Stefan Nedeljković (Alternativa.hr)

Zamjenik i izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet na svečanost je otvorenja prenio pozdrave zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Izrazio je svoje impresije i divljenje brojem uređenih paviljona prepunih izlagača. Priznao je da se na Zagrebačkom velesajmu uvijek osjeća izvrsno i to u trostrukoj ulozi – kao zamjenik gradonačelnika, kao arhitekt i kao građanin. Izdvojio je činjenice da Grad Zagreb puno ulaže u kratke lance opskrbe i podržava izravnu kupovinu od proizvođača. Zato je Grad Zagreb na sajmovima osigurao  prostore za 32 izlagača s područja Zagreba. Osvrnuo se i na poznatu zagrebačku oznaku standard kvalitete “Plavi ceker”.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tugomir Majdak pozdravio je okupljene u ime premijera Andreja Plenkovića i ministrice poljoprivrede RH Marije Vučković. Naglasio je da je CroAGRO, upravo ono što treba naša poljoprivreda te da ovaj sajam itekako može pripomoći u ostvarenju strateških ciljeva domaće poljoprivrede.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Petir govorila je o svim dobrobitima koje donose pripremljeni sajmovi od direktnih susreta do informiranje o novim tehnologijama. Osvrnula se i na probleme konkurentnosti poljoprivrede koja je suočena s visokim zahtjevima europskih politika, klimatskim poremećajima, rastom cijena energenata. Smatra da je pitanje digitalizacije poljoprivrede ono što će zadržati ljude na selu i pomoći u daljnjem razvitku. Podvukla je da je samodostatnost u poljoprivredi prioritet.

Pomoćnica savjetnika Predsjednika RH za ekonomiju i izaslanica Predsjednika RH Martina Ciglević svečano je otvorila međunarodne sajmove i čestitala na sjajnoj organizaciji. Govorila je o ulozi poljoprivrednika i ruralnom prostoru kao jednom od naših najvećih bogatstava.

Sajmove možete posjetiti do nedjelje, 04. prosinca 2022.

Cjelokupan Program sajma Croagro i Sajmova hrane i zdravog  živlenja:

https://www.zv.hr/sajmovi-7/croagro/program-dogadjanja-2763/2763

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...