Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje

Evo zašto bi svaki drugi doktor u Hrvatskoj odbio cjepivo protiv korone

Prošli tjedan u bolnicama diljem države pokrenuto je anketiranje osoba koje će među prvima primiti cjepivo u Hrvatskoj, kako bi se znao točan broj cjepiva koji se trebaju pripremiti za najugroženije osobe u ovom trenutku.

U tu kategoriju, osim djelatnika u zdravstvenim ustanovama, pripadaju i djelatnici u domovima za starije i nemoćne, kao i sami korisnici istih tih domova. I prvi rezultati anketiranja nisu obećavajući.

Svaki drugi doktor bi odbio cjepivo

Djelatnici u zdravstvenim ustanovama podijeljeni su bili na medicinske sestre i doktore. I dok su medicinske sestre u 60 posto slučajeva rekle da bi primile cjepivo odmah, doktori su bili doslovno podijeljeni, jer bi svaki drugi pristao na isto u ovom trenutku (50 posto).

Najčešći odgovor doktora bio je “prepustio bi cjepivo nekome drugome, kome je potrebnije, ima vremena za cijepljenje“, pa cijela statistika ipak nije toliko loša i realna. Što svakako budi optimizam. No, vratimo se statistici i pogledajmo malo detaljnije podatke koje trenutno imamo…

Rezultati varirali od bolnice do bolnice

Ovisno o bolnici, postotak dobrovoljaca liječnika i medicinskih sestara je varirao. Primjerice, KBC Zagreb ima vrlo dobar odaziv među medicinskim sestrama (preko 60 posto), dok je bio loš kod liječnika (manje od 50 posto). KBC Sestre milosrdnice imaju situaciju koja varira u srednjoj podijeljenosti djelatnika (oko 50 posto).

S druge strane, KB Sveti Duh ima skroz obrnutu situaciju od KBC-a Zagreb, gdje bi se cijepilo više liječnika, nego medicinskih sestara (60 posto liječnika, odnosno 40 posto medicinskih sestara).

Korisnici domova bi se većinom cijepili, zaposlenici ne

Zanimljiva je anketa bila i u staračkim domovima, tj. domovima za starije i nemoćne. U njima bi korisnici pristali na cijepljenje u 70 posto slučajeva, dok bi svega 40 posto zaposlenika učinilo isto.

Prilično loši rezultati, mora se priznati, jer upravo su to vrlo rizična skupina, a najviše ih ugrožavaju upravo djelatnici tih domovima. U nekim županijama ti su rezultati jako poražavajući.

Morski dio stanovništva skeptičniji prema cjepivu

Loše rezultate ima Splitsko-dalmatinska županije, u kojoj bi se odmah 66 posto korisnika domova cijepilo, a zaposlenika tek 29 posto. Poražavajuće rezultate ima i Šibensko-kninska, gdje bi se cijepilo svega 13 posto djelatnika, dok je u Istarskoj situacija nešto bolja, ali i dalje loša situacija (25 posto).

Međimurska županija trenutno bilježi vrlo lošu epidemiološku situaciju, pa je stoga ohrabrujuća vijest da je tamo vrlo dobar odaziv među djelatnicima, s čak 68 posto djelatnika koji bi odmah pristalo na cijepljenje.

Ankete nisu kompletne, rezultati će biti bolji

Završno, treba reći kako ankete nisu kompletirane u svim ustanovama u kojima su vršene, te su konačne brojke sigurno drugačije. Dosta djelatnika je odbilo cjepivo, no većina je to napravila iz humanih razloga.

Prve doze cjepiva u Hrvatskoj očekuju se početkom iduće godine (04. siječnja, prema zadnjim informacijama), a onda ćemo vidjeti kako će iste biti raspoređene. U pitanju je 60-ak tisuća doza cjepiva.

Izvor: Jutarnji list

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Ljekovita biljka

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto,...