Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Sušena kora od šipka prirodni je lijek

kora od nara kao lijek
Foto: Pixabay / Kora nara

Šipak ili nar već smo spominjali. Riječ je o izuzetno ljekovitom voću, od kojeg najviše koristimo slasne sjemenke. I kora od nara se koristi kao lijek, što mnogi ne znaju. Saznajte u nastavku kako se liječiti pomoću kore nara.

Ipak, i ostali dijelovi ploda (sok od nara) su jako ljekoviti, a ovom prilikom ćemo spomenuti koru od šipka, koja kad se osuši može dugo stajati i biti nam korisna kada zatreba.

Prije nego krenemo sa receptom, ako niste pročitali tekst o šipku, sada možete to učiniti.

Vratimo se sada na temu – Napisat ćemo par zanimljivih detalja o kori šipka, kada je ljekovita i kako se koristi u alternativnoj medicini.

Kora od šipka pomaže kod dizenterije, proljeva i različitih stomačnih virusa. Također, dobra je kod upale slijepog crijeva, salmoneloze, čira na želucu i disbakterioze crijeva.

Koru od šipka travari jako cijene, pa je dobro sačuvati je, pripremiti i ostaviti u slučaju da zatreba.

Koru šipka osušite i spremite za kasnije

Kada ste otvorili plod, pojeli ukusni dio, ostavite koru da se suši. Postupak sušenja nije kompliciran, baš kao što sušite i drugo bilje za kasniju upotrebu isto uradite sa korom. Ostavite koru na neku podlogu, na tavanu u sjenovitom dijelu. Kada se dovoljno osuši, koru sakupite i zdrobite da stane u već pripremljene staklenke. Tako će kora dugo ostati upotrebljiva.

Suha kora od šipka će biti odlično sredstvo protiv mnogih stomačnih infekcija i oslobodit će vas crijevnih poremećaja.

Prirodni lijek od suhe kore šipka

Od suhe kore pripremate lijekove koji će vam pomoći. U nastavku ćemo opisati najviše korištene lijekove, recepte za pripremu i način na koji se koriste.

Prvo ćemo spomenuti recept za odvar od suhe kore nara: Odnos mase suhe kore šipka i ključale vode treba da bude 1:20. U prethodno ugrijanu toplu šalicu vode stavite 10-12 grama suhe kore nara i to prelijte sa 200 ml ključale vode. Šalicu poklopite tanjurićem i ostavite da stoji pola sata. Nakon toga možete popiti odvar.

Liječenje odvarom od suhe kore šipka

Odvar pripremate kako smo već napisali, a ovaj ljekoviti napitak uzimate ovisno o bolesti koju liječite.

Za liječenje dizenterije, proljeva, salmoneloze, tifusa, kolere i upale slijepog crijeva uzimajte odvar na sljedeći način: Nakon što odstoji pola sata, popijte pola šalice odvara. Nemojte ga cijediti, nego ga opet poklopite tanjurićem.

U slučaju da je nakon 10 minuta proljev prestao, sa pola šalice odvara liječenje je završilo.

Ipak, u slučaju da vam ni nakon 10 minuta nije lakše, to znači da je kod vas dizenterija, dijareja, tifus, salmoneloza, ili kolera. Liječenje će potrajati, ali ne dugo.

Dovoljno je da ostanete u kući i nakon 3 sata popijete preostalu polovinu šalice ovog lijeka. Postupak trebate ponoviti i u narednih 3 sata. Ozdravljenje nastaje nakon samo 5 sati od početka liječenja.

Za liječenje čira na želucu, čira na tankom crijevu, upale debelog crijeva i disbakterioza crijeva, konzumirajte ovaj lijek na sljedeći način: Započnite piti odvar nakon što je odstajao pola sata. Tijekom dana popijte polovinu odvara od 4 puta, u približno jednakim količinama i približno jednakim vremenskim razmacima. Krenite piti odvar ujutro na prazan stomak, nakon buđenja, a posljednju četvrtu dozu, prije spavanja.

Odvar ne treba piti svaki dan, nego svaki drugi. 1,3,5,7 dan – piti, 2,4,6 dan – ne piti. Ova kura liječenja je dovoljna za potpuno izlječenje. Ako želite nastaviti sa tretmanom, da bi bili sigurni u ozdravljenje, piti odvar možete nakon pauze od 7 dana nakon prve kure liječenja.

Važna napomena: Tijekom liječenja odvar se ne cijedi. Za vrijeme liječenja nikako ne smijete konzumirati alkohol.

Odvar liječi tako što se u cijelom gastrointestinalnom traktu stalno poništavaju sve patogene bakterije, dok zdrave ostaju. Kolonije loših bakterija nastanjuju zdrave, i na taj način se naš organizam oporavlja.

Ovako dobra ljekovita svojstva kore od nara poznavao je Hipokrat još prije 2.500 godina. Uspješno je primjenjivao odvar za liječenje dizenterije. Pozitivna reakcija je nastajala nakon 5 sati. Pored toga, ovim odvarom je liječio ubojne i ubodne rane. Na ranu se stavljala čista pamučna tkanina umočena u ovaj odvar. Stalno se održavala vlažnom do zacjeljivanja rane.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...