Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Sok od šipka – Granat jabuka

sok od šipka
Foto: Pixabay / Nar

Predstavit ćemo vam jako zdravi, prirodni sok od nara, koji između ostalog dobro djeluje protiv depresije, uklanja nervozu i sprječava debljanje. Naučnici su potvrdili da sok stimulirati libido, te pomaže na još mnoge načine.

Nar, šipak, mogranj ili granat jabuka je svima dobro poznato voće koje sazrijeva krajem jeseni i dobro nam dođe baš u tom periodu, kada dolaze zimski mjeseci i oskudijevamo vitaminima i mineralima.

Ako dobro spremite plodove nara oni mogu trajati čak i do Siječnja. Pazite da plodovi ostanu čitavi, pa ih pohranite na tamno i suho mjesto. Neka budu na hladnom, ali ne u frižideru.

Intenzivne crvene boje malenih bobica privlačne su i jako sočne. Volimo ih jesti bez obzira što svaka od njih ima malenu košticu. I one se jedu zajedno sa mesnatim dijelom, ne smetaju nam i na kraju – tko bi ih čistio?

Malene crvene bobice bogate su vitaminima C, A i E, te brojnim mineralima od kojih posebno mjesto zauzima kalij. Pronalazimo u granat jabuci i antioksidanse, koji su više zastupljeni nego u plodu naranče, ili malenim brusnicama. Čak bi i zeleni čaj zauzeo lošije mjesto ako bi se usporedio sa zastupljenošću antioksidanata iz ploda nara. Već smo spomenuli zaista mnogo razloga za uživati u ovim plodovima, što zbog zdravlja za naš organizam, što zbog uživanja u bogatom osvježavajućem okusu.

Osim konzumiranja svježih bobica šipka, na vrlo jednostavan način se može napraviti i sok od njegovog ploda.

Blagodati šipka

Spomenuli smo već u uvodnom tekstu, ali ćemo ponoviti. Ukusni plodovi šipka na mnoge načine djeluju dobro na naš organizam. Koristan je za koncentraciju, sprječava infekcije i prehlade, pomaže kod tegoba s venama, smanjuje rizik od raka dojke, te sprječava metastaze raka. Tu temu naučnici još uvijek istražuju, ali dosadašnja istraživanja daju jako dobre rezultate.

Šipak raste kao grm, dobro uspijeva u Sredozemlju i jako je česta voćka u našim vrtovima. Osim toga, raste i divlji, s razlikom da ima primjetno manji plod koji daje bobice kiselog okusa. I divlji šipak je jako zdrav i koristan. Ako imate priliku svakako sakupite plodove pa uživajte u njima. Pomalo kiselog okusa neke može odbiti, ali je svakako sočan plod koji osvježava. Ako ne podnosite dobro kiseli okus divljek ploda šipka, lagano ga zasladite.

I domaći i divlji plodovi šipka obiluju fosforom, kalijem, kalcijem i željezom. U njima pronalazimo vitamine B skupine, ponajviše vitamin B3 (nijacin), te vitamine B1, B2, B6 i B5 (pantotensku kiselinu).

Kažu da je šipak simbol plodnosti i vječnog života

Mnogi će se složiti da plod šipka jača libido, poboljšava kvalitetu sperme i plodnost kod muškarca. Dobar je i za nježniji spol, posebno za trudnice jer pozitivno djeluje na razvoj djeteta u majčinoj utrobi.

Danas se plod šipka koristi u alternativnoj medicini, posebno za snižavanje povišenog krvnog tlaka, te nekih drugih, težih oboljenja. Smatra se da je dobar prirodni lijek za srce i krvožilni sustav, da smanjuje rizik od virusnih infekcija, pomaže u prevenciji nekoliko vrsta raka, te da štiti od Alzheimerove bolesti. Plod šipka čuva zdravlje zubi i desni, jača imunitet, i kako smo već spomenuli jača libido.

Malene koštice iz sjemenki imaju jednaki učinak kao i Aspirin. One će spriječiti zgrušavanje krvi, što može biti jako korisno za sprječavanje moždanog udara. Ako pojedete samo jedan plod šipka na dan, u organizam ste unijeli svoju dnevnu potrebu za folnom kiselinom. To je posebno važno za trudnice, te starije osobe kojima fali tog važnog elementa.

Recept za sok od šipka

Prirodni sok od šipka

Za pripremu ukusnog, osvježavajućeg i jako zdravog soka slijedite naše upute. Sok od šipka lako se priprema, pa ne vidimo razloga da to ne učinite.

Sastojci za sok:

  • Šipak – domaći ili divlji, a možete i kombinirati

Za pripremu soka trebat će vam presa i malo sirove snage. Sakupite plodova koliko mislite iskoristiti. Dobro ih operite i posušite čistom krpom. Ako koristite drvenu presu, prije nego krenete sa pravljenjem soka, dobro je nakvasite, da drvo ne upije sok u sebe.

U presu stavite šipak, ili polovice i dobro cijedite. Malo po malo sakupljajte sok. Kada ste završili sa cijeđenjem plodova, dobiveni sok procijedite kroz čistu gazu, može i cjediljka ali da nije metalna.

VAŽNO: Ako želite sačuvati sok, da bi trajao u njega morate staviti šećer. Omjer soka i šećera treba da bude 1:1. Dakle, na litru soka iskoristite kilogram šećera. Ako ne želite koristiti šećer, predlažemo da svježi sok pretočite u manje plastične boce, koje stavite u zamrzivač na čuvanje. Kasnije, vadite jednu po jednu bocu i trošite sok kroz par dana da se ne pokvari.

Još samo za kraj da napomenemo: Kore od šipka također sačuvajte. Osušite ih jer vam mogu valjati. Pravi su prirodni lijek, pa pročitajte za što i kada se mogu iskoristiti kore od šipka.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...