Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Strah vas je upale krajnika?

Pročitajte malo na temu upale krajnika, odnosno angine. Gnojna angina grla je česta infekcija kod djece do treće godine života, ali ne zaobilazi ni odrasle osobe.

Da bi se upala krajnika kod odraslih i djece spriječila najvažniji su jak imunitet  i dobra higijena ruku. Ipak, ako je do upale već došlo, važna je dosljednost u primjeni terapije. Veliku pomoć  u prevenciji i smanjenju tegoba ima ljekovito bilje, pa da napišemo koje su to biljke koje će vam pomoći protiv angine.

Simptomi gnojne angine su – Najčešći uzročnici upale krajnika jesu virusi, ali to mogu biti i neke vrste bakterija, mada se oboljenje javlja i u sklopu nekih drugih, nerijetko i sistemskih bolesti. Gnojna angina  se može se primijetiti i golim okom, kada su krajnici crveni i povećani, prekriveni žućkastom sluzi ili gnojnim bijelim flekama. Simptomi po kojima prepoznajemo anginu su bolovi u grlu prilikom gutanja,  promuklost, a bolest prate i povišena tjelesna temperatura, opća slabost, malaksalost, bol u mišićima, otečenost i prevelika osjetljivost limfnih žlijezda na vratu. Ukoliko je uzročnik angine bakterija, može se javiti i izuzetno neprijatan zadah iz usta, dok se mlađa djeca nerijetko žale na bol u glavi i stomaku. Ponekad se javlja i teža klinička slika, koja zahtijeva hitnu liječničku pomoć, posebno ako su teškoće pri gutanju jako izražene, a disanje znatno otežano. Također, u slučaju ekstremne malaksalosti i prevelike osjetljivosti, neophodna je liječnička intervencija.

Bakterijska angina grla – Upala krajnika može biti  izazvana od nekoliko vrsta bakterija, kao što su streptokoke, stafilokoke, pneumokoke, ali i pojedine gljivice.

Gnojna angina kod djece – Ovom oboljenju najpodložnija su djeca do treće godine, jer još uvijek nemaju potpuno razvijen imunološki sistem, mada obolijevaju i predškolska djeca te djeca školskog uzrasta. Gnojna angina se prepoznaje po bijelim točkicama na tonzilama. Kod nekih vrsta pjege su smještene u kriptama krajnika, a njihova okolina je pod upalom. Često se događa da neliječena prehlada prijeđe u upalu uha, jer je Eustahijeva tuba, kanalić koji povezuje nos i uho, kratka i pod drugačijim kutom nego kod odraslih, te se upala lakše širi. Isto tako, na grlo se može „spustiti“ i upala gornjih dišnih putova. Liječnik će potom provjeriti jesu li otekle žlijezde na vratu i potražiti osip, poznat kao šarlah, koji se dovodi u vezu sa pojavom „strep grla“. Na kraju će opipati stomak da provjeri da li je povećana slezena, što ukazuje na mononukleozu, koja također izaziva infekciju tonzila.

Gnojna angina kod odraslih – Iako je znatno prisutnija kod djece gdje se često udružuje i sa upalom uha i upalom gornjih dišnih putova, upala krajnika je dosta česta i kod odraslih naročito kod onih gdje je prisutan pad imuniteta. Ukoliko se posumnja da su upalu izazvale bakterije, liječnik će predložiti analizu brisa grla, čiji rezultati obično budu gotovi za 24 do 48 sati. Neophodno je uraditi kompletnu krvnu sliku, a na osnovu nalaza s lakoćom se može utvrditi da li je riječ o virusnom ili bakterijskom obliku upale. Kada je u pitanju gnojna angina grla obavezno se propisuje antibiotik.

Virusna angina – Najčešće je izaziva adenovirus i ovaj oblik je najviše zastupljen među populacijom. Karakteristično je jarko crveno grlo i liječnik tada propisuje samo lijek protiv bolova i antiseptik. U tom slučaju liječenje grla traje sedam do deset dana, a pacijent za to vrijeme mora mirovati i uzimati što više tečnosti, koja će spriječiti isušivanje i iritaciju grla.

Gnojna angina i liječenje – Ukoliko je uzročnik bakterija, otorinolaringolog će propisati antibiotike, najčešće penicilin, koji uspješno liječi anginu izazvanu streptokokama tipa A, ili će pronaći zamjenu ako je pacijent alergičan na ovaj lijek. Ovisno dali je u pitanju gnojna angina bez temperature ili sa povišenom temperaturom, jedino liječnik može propisati i dozirati odgovarajuće lijekove. Od izuzetne je važnosti da bolesnik nastavi sa uzimanjem terapije čak i kada nastupi poboljšanje, pa i nestanak simptoma . Tako će se spriječiti povratak bolesti, koja se u tom slučaju javlja u težem obliku, jer prekidom terapije stvaramo rezistentnost na lijek. Samoinicijativno korištenje lijekova, a posebno antibiotika nije preporučljivo budući da samo liječnik na osnovu pregleda i analiza može utvrditi dan li je u pitanju gnojna angina grla. Ukoliko je u pitanju virusna angina, antibiotici neće biti ni od kakve pomoći, ali će utjecati na floru u stomaku, što može izazvati niz problema kao što su proljev, probavne smetnje zbog uništavanja dobrih bakterija, gljivične infekcije i druge, kao i smanjenu osjetljivost na ove lijekove. Ako se pak radi o bakterijskoj infekciji, laici ne mogu odrediti odgovarajući antibiotik, niti mogu procijeniti njegovu potrebnu dozu.

Prirodno liječenje angine – Već kod prvih znakova angine najbolje je oko vrata staviti vruće obloge i preporučuje se mirovanje i ležanje u krevetu. Za obloge oko vrata su se najbolje pokazali čaj od žalfije, gline i octa, za oblog oko grudi se dodaje lavanda, ulje eukaliptusa, kao i kupke za noge.

Preko noći se preporučuje da u vunenu čarapu stavimo skuhani i izgnječen krumpir, zajedno sa ljuskom i da se omota zajedno sa šalom. Ovo je poznat narodni lijek za upalu grla.

Za ispiranje grla i grgljanje u ustima najbolji su čaj od kamilice, mente i žalfije. Može da posluži i slana otopina.

Masirajte vrat eukaliptusovim uljem i pijte što više tečnosti tijekom dana.

Koristite propolis kapi, pokušajte pronaći i bombone od žalfije.

Nemojte jesti puno mliječnih prerađevina, ukoliko je gnojna angina žestoka, bazirajte ishranu na mekanoj kašastoj i vlaknastoj hrani.

Dobar je napitak od cikle – Na pitanje kako se liječi gnojna angina, odgovore smo pronašli u ruskoj tradicionalnoj medicini. Potrebni su vam cikla i 9% alkoholni ocat.

Priprema lijeka od cikle: Ciklu što sitnije naribajte i dodajte jednu žlicu octa. Omjer neka vam bude 250 grama cikle i jedne žlice octa. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji do 20 minuta. Procijedite napitak kroz plastičnu cjediljku ili kroz gazu. Napitak od cikle se koristi za ispiranje grla i to svakih dva do tri sata, ukoliko progutate tečnost još bolje, jer će preventivno djelovati i na infekcije gornjih dišnih putova.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...