Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Što kada se pojavi herpes, kako ga liječiti?

Mnogi od nas se zapitaju, prije ili poslije, što uraditi kada se pojavi herpes na usni? Kako ga liječiti, i na koji način? Neke zanima i pojava herpesa, pa se pitaju koji su razlozi za dobivanje herpesa i kako spriječiti ponovno izbijanje?

Svi želimo u najkraćem roku ukloniti herpes, jer pored toga što nam smeta on je jako neugledan pa predstavlja veliki estetski problem.

Ako pričamo o herpesu, odnosno Herpes simplex virusu tip I, onda govorimo o virusu kojeg osoba nosi u sebi vjerojatno još od djetinjstva. To je virus koji se nalazi u stanju mirovanja, pohranjen u živčanim stanicama i ganglijima. Reaktivacija ovog virusa, kada nam on u biti i smeta, može nastupiti godinama kasnije. Recidivi se događaju kad se virus koji je već od prije latentno prisutan u živcima (ganglijima), počne umnožavati i putovati duž živca na mjestu primarne infekcije u kožu ili sluznice. Još uvijek nije poznato zbog čega se kod nekih ljudi herpes javlja često, a kod nekih nikada. Poznato je pak, da se često javlja kao popratna pojava drugih infekcija koje narušavaju imunitet, kod jakih menstruacija, stresa, straha i tjeskobe.

Recidivi mogu biti vrlo česti, od 1 do 20 puta godišnje, ali najčešće do 4 recidivirajuće infekcije u godini. Liječenje herpesa se provodi antivirusnim oralnim lijekovima koje možete dobiti samo na recept, a u slučaju recidiva liječenje treba početi odmah nakon izbijanja simptoma. Zbog toga je dobro kod kuće imati već unaprijed kutiju tableta koju vam je prepisao liječnik. Lijekovi smanjuju vrijeme i jačinu nastupa simptoma. Neki lijekovi koriste se kao supresivna terapija kod osoba koje imaju stalne recidive zbog jako oslabljenog imuniteta.

Antivirusno liječenje stopira replikaciju virusa, ali nije moguće postići potpuno izlječenje, već samo skratiti trajanje izbijanja herpesa i duljinu recidiva, prevenira broj recidiva i pomaže ozdravljenje. Od lokalnih preparata se koristi aciklovir, ali i brojni drugi koji su još u fazi ispitivanja kao i cjepivo.

Ako želite možete oprobati i neke prirodne lijekove protiv herpesa poput hibiskusa. Ovdje je i članak o nekim poznatijim prirodnim lijekovima za liječenje herpesa.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...