Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Što kada se pojave ožiljci? Kako ih liječiti?

Imate problema sa ožiljcima i ne znate kako ih riješiti? Ovom prilikom vam predstavljamo par prirodnih metoda za liječenje i tretiranje ožiljaka na koži.

Metode liječenja uključuju prirodne lijekove pa se nadamo da ćete prepoznati snagu prirode i pružiti šansu prirodnim lijekovima da uklonite ožiljke. Kako liječiti ožiljke? Pročitajte u nastavku.

Ožiljak raste na mjestu gdje ste nekada imali ranu ili neku upalu, a po svojoj boji odskače od prirodne boje kože odnosno tena osobe. Ožiljci su područja vlaknastog tkiva koji zamjenjuju normalno kožno tkivo nakon uništenja strukture kože. Ožiljak je, prosto govoreći obrambeni mehanizam kože, i on nastaje kao posljedica prirodnog saniranja neke ozljede.

Izgled ožiljka nije uvijek isti i on ovisi o vrsti i opsegu rane koja je prouzročila njegovo nastajanje. Tkivo od ožiljka nije sličnog sastava kao i tkivo prije ozljede i obično je jako slabe kvalitete. Kao primjer možemo spomenuti da na mjestu ožiljka obično nema ponovnog rasta kose ili dlaka ako je riječ o dijelu tijela gdje su dlake inače rasle. Na mjestu ožiljka koža postaje manje otporna na UV zračenje, zbog čega se uvijek savjetuje da ožiljke sklonite od direktnog izlaganja sunčevim zrakama. Danas je praksa liječnika, da u slučaju potrebe da se uklone madeži ili bradavice, rade taj posao u godišnjem periodu kada sunce nije izrazito jako, odnosno u izvan ljetnom periodu.

Napisali smo već da ožiljci nastaju kada je duboki sloj kože, dermis oštećen. Što je dublje oštećenje to je jači ožiljak, pa sukladno s tim veća su oštećenja kože. Većina ožiljaka su blijedi i ostave trag izvorne ozljede koja ih je prouzročila. Vrijeme da se ožiljak povuče može biti u rasponu od nekoliko dana do, u nekim ozbiljnim i rijetkim slučajevima, nekoliko godina. Ožiljci jako dobro zarastaju i prirodnim putem, no da bi oštećenja kože bila što manja, možete tretirati pogođeno područje. Postoje razni postupci kojima možete ubrzati proces zarastanja ožiljka.

Za popravak oštećenja, tijelo mora izgraditi nova kolagena tkiva. No tijelo ne može ponovno izgraditi tkiva točno onakva kako su bila, tkiva od ožiljaka će imati različitu teksturu i kvalitetu od okolnog normalnog tkiva. Otvorena rana ne postane ožiljak dokle god rana ne zacijeli u potpunosti. Stoga vam savjetujemo da zarastanje rane pratite sa vašim liječnikom, te da ju ne tretirate sve dok ona ne postane ožiljak. Tek kada se stvorilo novo površinsko tkivo, možete započeti sa liječenjem ožiljka.

Više je uzročnika nastanka ožiljaka, a oni mogu biti različitog oblika, veličine i strukture. To sve ovisi od faktora poput veličine i dubine rane. Položaj ozljede na tijelu također utječe na izgled ožiljka, kao i dotok krvi u tom području. Starost osobe igra važnu ulogu u pojavi i obliku ožiljka, debljina osobe, vrsta i boja kože. Smjer ožiljka je također važan faktor u samom izgledu ožiljka.

Pitanje je – Dali se ožiljci mogu u potpunosti ukloniti?

Ukratko da odgovorimo, da ne postoji način potpunog uklanjanja ožiljka. Ipak, vješti kirurg može sigurno poboljšati izgled ožiljka i prikriti ga da se manje ističe na površini kože. Boja i vrsta, dob i veličina ožiljka, važni su čimbenici koji odlučuju na koji će se način ukloniti i kako. Različite vrste ožiljaka reagiraju na različite tehnike plastične kirurgije. Vrijeme od nastanka ožiljka do operacije je još jedan važan čimbenik.

Sve to treba imati na umu kada se pristupa tretiranju ožiljka. Zbog toga je najbolje prije početka liječenja ožiljka posavjetovati se sa stručnom osobom. Kod mlađeg ožiljka postoji veća vjerojatnost uspjeha operacije. Stoga, ako želite da se vaš ožiljak ukloni, ne čekajte, nego što prije se posavjetujte s vašim liječnikom.

Ako želite ožiljke liječiti prirodnim putem u tom slučaju postoje neke metode. Možete na primjer trljati kožu s kockicama leda jer to pomaže zategnuti kožu. Također je dobar i krastavac ili sok od limuna za ožiljke. Tu su još neki savjeti za liječenje ožiljaka, pa vam savjetujemo da pročitate članak na tu temu i iskušate neki od njih.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...