Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Naučite liječiti ožiljke na koži

Ožiljci mogu nastati ili nekom ozljedom ili kao posljedica akni ili nekih drugih izraslina na koži. Bez obzira koliko se brinuli o koži, uvijek postoji rizik od pojave ožiljka ili više njih.

Nama u principu najviše smetaju, i najčešći su ožiljci nastali na koži lica.

Kako spriječiti pojavu ožiljaka, ili u slučaju da su se već pojavili, kako ih ukloniti? Naime, sunce najviše pogoršava pojavu ožiljka, pa vam savjetujemo da obavezno prije odlaska van na sunce namažete vašu kožu zaštitnim faktorom! U prvom stadiju, ožiljak je najčešće tamne boje, a kada na njih djeluje sunce, oni dodatno potamne i duže ostaju vidljivi.

Ako imate ožiljak koji je nastao kao posljedica neke ozljede, prvo trebate čekati da ožiljak zacijeli. Kada ožiljak zacijeli počnite ga liječiti tek nakon četiri tjedna. Prirodni lijekovi će vam odlično pomoći u liječenju ožiljaka, a obavezno izbjegavajte kakao maslac i vitamin E, jer je za ožiljke najbolji lijek onaj koji je namijenjen isključivo liječenju ožiljaka. Kako se i kojim lijekovima liječe ožiljci?

Najbolje je ožiljke tretirati, odnosno liječiti nježnim tretmanima i biljnim preparatima. Obavezno ih njegujte i kremom na bazi vode, zbog umirujućih sastojka poput kamilice i aloe vere, koje su odlične za ožiljke.

Mineralni make up je odličan za njegu kože, na mjestima gdje se nalazi ožiljak. Naime, takav make up će prekriti ožiljak u potpunosti, i nastaviti da djeluje na njega. Upozoravamo vas da izbjegavate korištenje korektora na ožiljcima, jer će korektor napraviti više štete nego koristi. Uvijek na lice nanesite mineralni puder koji će se stopiti sa vašom kožom. Mineralni puder djeluje tako da će učiniti ožiljak manje vidljivim.

Nakon određenog vremena koje je potrebno za liječenje ožiljaka, možete nastaviti liječiti ožiljak proizvodima koji pomažu ožiljku da zacijeli. Takvi proizvodi će smanjiti crvenilo i izjednačiti boju ožiljka sa bojom ostatka kože.

Ukoliko imate problema sa upalom ožiljka ili vam se pojavilo crvenilo na ožiljku, otiđite liječniku opće prakse koji će vam prepisati sterosinu kremu, koja će vam pomoći riješiti te probleme.

Prirodni lijekovi koji su dobri za liječenje ožiljaka su maslinovo ulje, limun i led. Kako djeluju ovi lijekovi na vašu kožu? Maslinovo ulje je odlično u liječenju ožiljaka od akni, a sve što trebate je svakodnevno mazati ožiljke od akni maslinovim uljem. Na taj način pomažete koži da bolje zacijeli te da se riješite vidljivih ožiljaka.

Limun će vam pomoći a sve što trebate uraditi jeste da iscijedite plod limuna pa svježi limunov sok stavite na lice i ostavite da odstoji 20-ak minuta. Nakon toga isperite lice mlakom vodom i to je to. Tretman ponavljajte neko vrijeme, dok ne vidite poboljšanje. Osim svježeg limunovog soka, pomoći može i zaleđeni limunov sok, a napravite ga tako da kockice leda napravite od limunovog soka, pa led svakodnevno utrljavajte na ožiljak. Nakon tretmana isperite lice.

Običan led isto tako možete protrljati na mjesta sa ožiljcima nastalih od akni, no za vidljive rezultate trljati trebate četiri puta na dan. Tretman trljanja ledom treba trajati svaki puta 20 minuta.

Sve su to prirodni tretmani koji će vam pomoći da liječite ožiljke na licu, odnosno da ih uklonite nakon što su oni zacijelili, u slučaju da su nastali kao posljedica neke ozljede.

Takve tretmane možete isprobati i u slučaju strija, jer nekom pomognu. Ne znači da će te se zasigurno riješiti strija, ali svakako možete isprobati.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...