Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Što kada hemoroidi izađu van?

hemoroidi
Simptomi hemoroida

Mnogo puta uopće nema potrebe da posjetite liječnika, ako imate blage simptome hemoroida. Često možete i sami olakšati svrbež i bol, odnosno početne simptome hemoroida, i na taj način možete usporiti ili zaustaviti razvoj bolesti prema težim stupnjevima.

Najbolji lijekovi za hemoroide često su stvari koje imate i možete uraditi kod kuće.

U nastavku ćemo dati neke dobre savjete, koji će vam pomoći da ublažite simptome hemoroida, ili spriječite njihovu pojavu. Prvi korak prevencije je redovna stolica (pražnjenje crijeva), pa je važno kvalitetno se hraniti i redovno ići na WC. Takvom rutinom možete zaustaviti hemoroide prije nego što se i pojave.

Objasnit ćemo neke dobre metode za liječiti hemoroide, kada su se već pojavili sa neugodnim simptomima koji ih prate.

Simptomi hemoroida

Naučite kako da olakšate bol i svrbež

Blago tople kupke mogu vam pomoći da ublažite svrbež i bolove. Jednostavno si u kadi napunite par centimetara blago tople, do hladne, vode i sjedite u kupku oko 15 minuta. Ponavljajte ovo dva ili tri puta dnevno i nakon svakog odlaska na WC. Prije kupke naravno operite područje, najbolje čistom hladnom vodom, bez agresivnih sapuna koji mogu samo dodatno da nadraže hemoroide. Nakon što ste završili sa kupkom, dobro posušite analno područje. Čistim ručnikom, bez trljanja, posušite područje, a možete čak koristiti i fen za kosu, ali samo hladni zrak – nikako topli ili vrući.

Led može pomoći samo ako ga pravilno koristite. Da bi olakšali neugodne simptome hemoroida poslužite se kockicama leda. Važno je da led ne prislanjate direktno na hemoroide nego kroz neku čistu gazu ili najlonsku vrećicu. Stavite mali paket sa kockicama leda na problematično mjesto nekoliko puta na dan. Led može da suzbije bolove i zaustavi oticanje krvnih žila (hemoroida) kroz jako kratko vrijeme.

Ako imate bolne hemoroide i ne možete izdržati neugodne bolove svakako razmislite o lijekovima protiv bolova. Nije dobro da trpite bolove inače, pa tako i u slučaju da hemoroidi bole. Lijekovi poput ibuprofena mogu da suzbiju bolove.

[mks_button size=”medium” title=”Prirodna krema od nevena za proširene vene” style=”rounded” url=”https://alternativa.hr/zdravlje/prirodna-krema-od-nevena-protiv-hemoroida-i-prosirenih-vena/” target=”_self” bg_color=”#ddb982″ txt_color=”#000000″ icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Kada odlazite na WC i završite sa pražnjenjem, nemojte grebati po hemoroidima. Ako koristite grubi toalet papir, ili grebete – to može dodatno da iritira već osjetljive hemoroide i da uzrokuje crvenilo, svrbež i dodatnu bol. Na taj način možete oštetiti kožu i izazvati iritaciju.

Odaberite prikladan donji veš, najbolje od pamuka i da nije uzak. Odaberite labavo, mekano donje rublje.

Još par savjeta kako da izdržite sa hemoroidima

Ograničite svoje vrijeme na WC-u. Ako imate potrebu za odlaskom na WC, sjedite i ne ide vam, nemojte čekati ili prisilno prazniti crijeva. Na taj način će hemoroidi izaći van, i napravili ste si problem. Najbolje je stvoriti sebi rutinu i naučiti organizam na redovno pražnjenje crijeva svaki dan ili svaki drugi dan. Što se manje naprežete, manje su šanse da se pojave hemoroidi.

Uvijek koristite lagani toaletni papir koji nije grub i neće iritirati osjetljive hemoroide. Ako je toaletni papir iritantan, lako je moguće da će izazvati osjećaj svrbeži na hemoroidima. Možda bi bilo bolje da upotrijebite navlažene maramice, ali neke blage bez alkohola ili jakih mirisa u sebi. Najbolje bi bilo koristiti vlažne maramice za bebe.

Baš kao što nije dobro da se naprežete na WC školjci, isto tako nije dobro da odgađate odlazak na WC. Kada osjetite potrebu za odlaskom na WC, to i uradite. Nemojte odgađati, čekajući bolje vrijeme ili mjesto. Odgađanjem odlaska na WC možete dovesti do napetosti i pritiska na anus. To dalje dovodi do pojave hemoroida, pa je dobro otići na WC čim osjetite potrebu.

Čučeći položaj na WC školjci također je dobra metoda prevencije. Stavite kratku klupu ili nešto slično (lavor okrenut naopačke) ispod nogu kad idete na WC. Podizanje koljena dok sjedite na toaletu mijenja položaj mišića u tijelu, što olakšava pokretanje i pražnjenje crijeva i na taj način umanjuje mogućnost pojave hemoroida.

Nemojte si pogoršati stanje

Ako imate tvrdu stolicu pravo je vrijeme da poboljšate kvalitetu ishrane. Odaberite namirnice bogate prirodnim vlaknima. Prirodna vlakna poboljšat će rad crijeva i omekšati stolicu. Mekša stolica znači lakše pražnjenje crijeva, bez većeg naprezanja. Prirodna vlakna možete pronaći u grahu, kruhu od cjelovitog zrna i žitarica, te svježem voću i povrću. Kada dodajete vlakna u prehranu to uradite postupno, na taj način izbjeći ćete pojavu plinova, odnosno nadutosti.

Budite hidrirani da bi imali mekanu stolicu. Osim prirodnih vlakana, za mekanu stolicu je važno čuvati organizam optimalno hidriranim. Ako pijete dovoljno vode (tekućine), stolica će biti mekana, crijeva će bolje raditi, a sve to dovodi do lakšeg pražnjenja crijeva. Na taj način ste smanjili mogućnost da se pojave hemoroidi. Voda je najbolji izbor, ali možete piti prirodne sokove ili jesti kuhana jela koja će dobro djelovati na dva načina – opskrbiti organizam vlaknima i potrebnom tekućinom.

[mks_button size=”medium” title=”Prirodna mast za hemoroide” style=”rounded” url=”https://alternativa.hr/zdravlje/pripremite-prirodnu-mast-za-hemoroide-i-neugodne-simptome-ove-bolesti/” target=”_self” bg_color=”#ddb982″ txt_color=”#000000″ icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Dobro je redovno vježbati. Potrudite se biti u kondiciji i redovno vježbati. Na taj način održavate tjelesnu kondiciju, vitku figuru i jačate mišiće u tijelu. Osim mišića koje vidite, ojačati će i mišići koji sudjeluju u pravilnom pražnjenju crijeva.

Dišite dok se naprežete na WC školjci. Nemojte čuvati dah, jer na taj način radite dodatni pritisak na analno područje i povećavate mogućnost da hemoroidi izađu van.

Ako su hemoroidi izašli, bole vas i svrbe, neko vrijeme, dok ste doma koristite jastuk kao podlogu za sjedenje. Lakše će vam biti dok sjedite na mekanoj podlozi, barem jedno vrijeme dok se hemoroidi ne vrate.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...