Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Što je multipla skleroza i kako se liječi?

Multipla skleroza je kronična bolest živčanog sistema. Živčano tkivo djelomično propada, a umjesto njega stvara se vezivno tkivo, takozvana sklerotična žarišta.

Posljedice bolesti očituju se u oštećenju funkcija pojedinih organa. Uzrok bolesti nije poznat.

Rijetko se javlja u cijeloj obitelji. Neki drže da je to bolest mijene tvari u organizmu. Najviše pogađa ljude u dobi između 20. i 40. Godine.

U ranom obliku simptomi pokazuju daje zahvaćeno jedno žarište, no kasnije se širi na druga žarišta. Bolest se javlja na mahove i postupno se pogoršava. Javljaju se smetnje u kretanju pojedinih udova, osjetno je prisutna oduzetost s pojačanim refleksima i grčenjem jednog ili više udova. Bolesnika najviše smeta grčevita mišićna ukočenost što mu otežava pokretljivost. Ruke drhte, a kao učestaliji znakovi bolesti su titranje očnih jabučica, slabljenje vida i otežano mokrenje. Uglavnom se javljaju i psihičke promjene, kao što su nagle promjene raspoloženja, pri čemu nakon grčevitog plača slijedi smijeh i slično. Čest je slučaj potištenosti, no rijetko se oštećuju intelektualne sposobnosti.

Liječenje ove bolesti

Isto je kao u Parkinsonove bolesti, s time što se preporuča, jedanput dnevno u toku tjedna, jesti juhu od telećih potkoljenica ili rebara, koju je potrebno raskuhati tako da se meso odvoji od kosti. Juhi dodati što više povrća, posebice divljeg zelja. Što više jesti tikvu i crveni luk, a to se može pripremiti kao savijača, ili pak kao prilog pirjati na ulju.

Svaku večer u toploj kupaonici okupati se u mješavini slane vode i uvarka od jednakih količina ružmarina i trine od sijena. Nakon što se bolesnik okupao, masirati mu kralješnicu i zatiljak mješavinom ružmarinovog ulja i rakije lozovače. U nedostatku rakije lozovače za mješavinu može poslužiti razblaženi alkohol, a u nedostatku ružmarinovog ulja možemo koristiti maslinovo ulje, koje miješamo s jednakom količinom vinskoga octa. Nakon te masaže umjereno se utopliti i ostati kod kuće.

Bolesnik može vršiti sve lagane poslove, s time da izbjegava nagle promjene temperature. Ako prilike dopuštaju, što više vremena provoditi na planini.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...