Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Što je malteks i kako se upotrebljava?

Malteks je prirodno sladilo koje dobijemo od ječma. Svojim izgledom najviše nas podsjeća na med.

Tamne je boje pa nas podsjeća na pravi prirodni „zreli“ med. Može se upotrijebiti kao zamjena za rafinirani šećer, a često se koristi u prehrambenoj industriji – baš kao prirodno sladilo u mnogim proizvodima.

Iako je po svom okusu malo slabijeg intenziteta nego rafinirani šećer, ječmeno sladilo je njegova zdrava alternativa. Jedna i pol žličica malteksa je ekvivalent žličici bijelog rafiniranog šećera.

Kako se dobije malteks?

Malteks se dobije posebnim procesom koji omogućava očuvanje hranjivih sastojaka, tako da u sladilu i nakon prerade ostaju kvalitetni složeni ugljikohidrati. Osim toga, u malteku ostaju sačuvani i proteini pa je čest dodatak pićima za osobe koje su fizički aktivne. Pored svega toga, ovo prirodno sladilo u sebi ima niz važnih mikronutrijenata, pa ćemo izdvojiti vitamine A, B i E, te minerale kao što je kalij, fosfor, natrij, magnezij i željezo.

Prednosti korištenja malteksa

Korištenje malteksa kao sladila nudi brojne prednosti. Prije svega, on izaziva manje skokove šećera u krvi od bijelog i smeđeg šećera. To znači da je malteks pogodan za ljude koji žele da održe razinu šećera u krvi u određenim granicama. Ugljikohidrati koje sadrži malteks se smatraju „dobrim“, a to su maltoza, glukoza i fruktoza. Sve su to ugljikohidrati koje pronalazimo u ječmu, i drugim zdravim integralnim žitaricama. U malteksu nećemo pronaći, ili će biti zastupljena u zanemarivoj količini saharoza – koju pronalazimo u bijelom i smeđem šećeru.

Za razliku od rafiniranog (bijelog šećera), malteks ne sadrži u sebi samo „prazne“ kalorije. On je bogat vitaminima i mineralima. Zanimljivo je da umiruje kašalj, zbog čega se često i koristi kao prirodni lijek protiv kašlja. Zbog dobrih prehrambenih svojstava ovo se sladilo preporučuje u ishrani djece, trudnica, rekonvalescenata i sportaša.

Malteks ima glikemijski indeks 42, što ne spada u niske, ali je opet znatno niži od šećera. Usporedbe radi da napišemo – i bijeli i smeđi šećer imaju glikemijski indeks 68.

Sljedeća dobrobit od korištenja malteksa je činjenica da se on dobro uklapa u recepte za kolače i peciva. Od njega se rade slastice, koje su opet zdravije nego slastice zaslađene bijelim šećerom.

Dok će umjetna sladila otežati posao pripreme tijesta za kolače, malteks djeluje sasvim suprotno. Tijesta koja se rade zaslađena pomoću malteksa bolje reagiraju, pa i peciva i kolači budu mnogo bolji. Korištenjem malteksa u pripremi kolača smanjujemo potrebu za šećerom, pa tako i broj kalorija, a kolačima ne mijenjamo okus. Zbog toga je idealan za pripremu poslastica od tijesta.

Gdje kupiti malteks?

Naziv Maltex dolazi od engleske riječi „malt“ što znači slad. Sladilo je to koje može u potpunosti da zamijeni rafinirani šećer, a kupiti ga možete u svakoj trgovini zdrave hrane. Obično je pakiran u manjim staklenkama, a prepoznatljiv je po tome što podsjeća na med i svojom bojom i teksturom. Okus je ipak nešto drugačiji, nego što je med, ali je svakako dobro sladilo na koje se lako naviknete.

Kako se koristi malteks?

Malteks se koristi baš kao i druga sladila. Slobodno ga razmutite u čaju, ili hladnoj limunadi. Ako volite više zaslađeno, samo povećajte količinu malteksa. Kako smo već prije napisali, 1,5 žličica malteksa odgovara jednoj žličici bijelog šećera. Neka vam to bude mjera, a po potrebi sebi korigirajte.

Okusom će malteks asocirati na bezalkoholno pivo, što ne čudi s obzirom da se radi od ječma. Neki ga zbog toga i koriste u proizvodnji piva, ali o tome nekom drugom prilikom.

Malteks možete koristiti i kao namaz. Jednostavno ga namažite na šnitu kruha i uživajte u slatkom doručku, uz šalicu toplog mlijeka ili čaju po vašem izboru.

Provjerite još i ovo

Zdravlje

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...