Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ječam može uspješno da smanji kolesterol

ječmena kaša ljekovitost
Foto: Pixabay / Ječam

Suvremena nauka uklanja predrasude koje imamo o ječmu, da je sirotinjska hrana, manje zdrava od pšenice i slične. Odličnu ljekovitost pokazala je ječmena kaša. Često se koristi u alternativnoj medicini.

Naprotiv, ječam je jedna od kvalitetnijih zrnastih kultura, s vrlo širokim mogućnostima upotrebe u prehrani ljudi.

Ječam se posebno odlikuje svojim ljekovitim svojstvima, koja upoznajemo tek od nedavno.

Kao kulturna biljka ječam je uzgajan još u kameno doba, čak pet do šest tisuća godina prije nove ere. Materijalni tragovi kulture ječma pronađeni su uz tokove rijeka Eufrata i Tigra, u dolini Nila te u sojenicama švicarskih jezera. Stari Grci su ječam smatrali darom Demetre, ‘majke žita’, pa su boginji posvećivali žrtvene kolače od ječmenog brašna.

Ječam i ljekovita svojstva

Ječam je žitarica koja po svom biokemijskom sastavu, a posebno po svojim ljekovitim svojstvima, ima puno pravo da živi u ‘miroljubivoj koegzistenciji’ s ostalim žitaricama. U nekim vidovima čak ima i neke prednosti u poređenju sa na primjer pšenicom. Nizozemski istraživači su otkrili da ječam sadrži i do 35% nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju kolesterol u krvi, što nije slučaj ni s jednom drugom žitaricom.

Zbog svih ljekovitih svojstava ječma trebali bismo češće jesti geršlu. Hranljive vrijednosti ječma su, inače, slične ostalim vrstama žitarica pa da ih spomenemo. Dakle u ječmu možemo pronaći 11% bjelančevina, 1,8% masti i ukupno 73,4% ugljikohidrata u cijelom zrnu. U oljuštenom zrnu ječma te se vrijednosti nešto mijenjaju, točnije postotak bjelančevina i masti se smanjuje, ali se povećava postotak ugljikohidrata.

Minerali u ječmu

Ječam je bogat i mineralima: kalijem, fosforom i magnezijem, te kalcijem, natrijem, sumporom, i željezom. Tu su i mangan, bakar, cink, kobalt, fluor i jod. I vitaminski sastav ječma sličan je vitaminskom sastavu većine žitarica, pa da spomenemo da ječam sadrži gotovo sve vitamine, posebno vitamina B.

Ljekovita svojstva ječma također su brojna, jer rezultiraju iz djelovanja njegovih glavnih sastojaka, kao što su škrob, dušične materije, biljna mast s obiljem nezasićenih masnih kiselina, šećer, enzimi i slično. Ječmena sluz koja nastaje prilikom kuhanja oljuštenog zrna vrijedna je dijetalna hrana u oboljenjima grla i želuca, a u vanjskoj primjeni upotrebljava se kao topli oblog za sazrijevanje čireva i ublažavanje oteklina. Juhe od ječmene kaše s dodatkom zeleni i začina izvrsno su dijetalno jelo za osobe koje su sklone debljanju.

Cijelo zrno ječma, prženo i samljeveno u mlinu za kavu, s dodatkom cikorije, može izvrsno zamijeniti pravu kavu. Ječmena kava pomiješana s mlijekom (bijela kava) izvrstan je i hranljiv napitak za djecu i starije ljude, bez štetnog kofeina.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...