Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Što je madež, i što uraditi ako krene da svrbi

madež svrbi
Foto: Pixabay / Madež

Madeži nas obično prate već od prvih dana našega života. Neki se pojave kasnije, a neki već pri rođenju. Neki madeži su bezazleni (obično i jesu), ali neki mogu biti značajna prijetnja – pa čak i po život opasni. Posebno je važno naglasiti da se javite dermatologu kada madež svrbi, ili ste primijetili neke promjene koje smatrate neobičnim.

Što je madež?

Madeži su pigmentirani dijelovi kože. Mogu biti potpuno ravni ili izbočeni. Odrasla osoba u prosijeku ima 10-40 madeža po tijelu. Većina njih nastaje tijekom djetinjstva i u ranim dvadesetima, ali se mogu pojaviti i kasnije.

Osobe koje imaju veliki broj madeža trebaju redovno pratiti madeže, posebno pažnju obratiti na njihov oblik, veličinu i boju. Redovnim pregledima madeža možete uočiti sve nepravilnosti koje mogu pomoći u što ranijem dijagnosticiranju raka kože.

Većina madeža je simetričnog oblika, odnosno okrugli su ili ovalni, te imaju jasne rubove. Asimetrični madeži su često znak za uzbunu. Madež koji poprima asimetričan, odnosno nepravilan oblik može postati kancerogen. Madeži ne smiju da imaju zamućene i nejasne rubove. Ne smiju da budu asimetrični, i takve madeže najčešće treba ukloniti.

Većina madeža je ujednačene boje, odnosno madeži mogu biti plavi, ružičasti, sivi, smeđi ili crni. Madež određene boje ne bi trebao mijenjati boju, ili oblik. Madeži su uglavnom mali, (do 5 milimetara u promjeru), ali mogu biti i veći. Madeži koji su od početka veliki, nisu razlog za zabrinutost, ali ga svakako treba redovno kontrolirati. Ako je madež počeo rasti, svakako se obratite liječniku dermatologu.

Dakle, ukoliko je madež počeo rasti svakako se posavjetujte sa liječnikom. Nagli rast madeža jedan od prvih simptoma raka kože. Madeži ne bi smjeli da mijenjaju svoj oblik i veličinu. Jedino što je normalno da se dogodi je da s vremenom u potpunosti nestane. Zdravi madeži imaju jasne ivice, dok su ivice kod kancerogenih madeža nejasne, zamućene i nepravilne. Na dodir su takvi madeži izbočeni, a boja ivica se vremenom počinje mijenjati.

Madeži ne bi smjeli da bole na dodir. Ako vas madež boli na dodir, dogovorite pregled što prije, posebno ako ste primijetili da iz madeža curi.

Ako naraste ili svrbi, potrebno je javiti se dermatologu

Madeži nas često prate kroz život, i ne predstavljaju stvarnu prijetnju, sve dok ne krenu da mijenjaju oblik, boju, ili počnu da svrbe.

Nepravilni i asimetrični madeži, te madeži koji imaju nejasne rubove ili peku i svrbe, znak su da nešto nije u redu. To su jasna upozorenja da madež možda postaje maligan. Kada madež ili jedan njegov dio naraste iznad razine kože, kao bradavica, postoji razlog za sumnju. Ponekad se pojavi svrbež ili krvarenje unutar madeža, što može biti znak opasnosti, ali i ne mora. Svakako ne treba paničariti, ali se trebate obratiti dermatologu, koji će obaviti pregled i utvrditi stvarno stanje. Često promjene unutar madeža mogu biti banalne, no pregled svakako trebate obaviti.

Madež koji svrbi – melanom?

Madež koji svrbi, pecka i ima nepravilne rubove je indikacija za melanom i takve madeže treba obavezno odmah kontrolisati. Osobe sa tijelom posutim madežima i čiji su članovi obitelji oboljeli od malignog melanoma trebaju ići na dermatološke preglede barem jedanput na godinu. Ako imate madež koji svrbi, naručite se za pregled i dalje djelujte kako kaže liječnik dermatolog.

Naime, velik broj madeža na tijelu predstavlja najveći rizik za obolijevanje od melanoma. Jednako tako, rizik za razvoj melanoma je veći kod ljudi kojima su članovi obitelji oboljeli od malignog melanoma.

Ukoliko su madeži na nezgodnim dijelovima tijela (izloženi iritaciji obućom, rubljem, češljanjem ili brijanjem), savjetuje se takve madeže preventivno ukloniti uz patohistološku analizu.

Još je jedan važan čimbenik koji može povećati rizik za razvoj melanoma, a to je nekontrolirano izlaganje suncu.

Melanom je u posljednjih par godina došao na listu najčešćih malignih bolesti. Statistike kažu da žene u Europi obolijevaju češće od malignog melanoma nego muškarci, dok će u SAD-u muškarci i žene obolijevati podjednako često. Studije također pokazuju da žene s malignim melanomom imaju bolju stopu preživljavanja nego muškarci. Razlog tome je vjerojatno taj što žene više pozornosti poklanjaju izgledu te prije zapažaju promjene na koži, pa se ranije jave liječniku i urade dermatološki pregled.

Na vrijeme otkrijmo melanom

Važno je na vrijeme otkriti melanom. Dakle, za bolju prognozu važno je u ranoj fazi otkriti melanom. Melanom najčešće nastaje kod osoba starije životne dobi ( u pedesetim godinama), no to ne znači da mlađe osobe trebaju zanemariti promjene po tijelu, i smatrati da je sa njima sve u redu.

Naime, karcinom kože obično nastaje iz stanica pokrovnog sloja kože, za razliku od melanoma koji nastaje iz pigmentnih stanica kože.

Karcinom kože češće se pojavi na istaknutim dijelovima tijela (nos, obrazi, uške i šake), ali se može razviti na bilo kojem dijelu tijela.

Pogrešno je tvrditi da je sunce jedini uzrok za razvoj karcinoma kože, kao i za razvoj malignog melanoma kože. Utjecaj na razvoj spomenutih tumora imaju i drugi čimbenici koji utječu na imunološki sustav kože i na čitav spektar kontrolnih mehanizama diobe stanica u koži. Postoje naravno i bezazlene promjene unutar madeža, ali je uvijek potrebno otići na pregled, te postupiti po savjetu liječnika dermatologa.

Znak upozorenja može biti sivi madež

Melanom se često prepoznaje po nagloj promjeni pigmentacije unutar madeža. Naime, promjena boje u madežu je jasan znak za uzbunu. Posebno može biti opasno ako madež poprimi tamnosmeđu boju, postane siv, crn ili plavkast. Također, sumnjivo je kada madež ima bjelkasta razrjeđenja na površini.

Neke činjenice koje vam mogu biti od koristi:

 • Madež može biti odraz određenih promjena u tijelu
 • Ako se postojeći madež počne mijenjati (boju, veličinu ili oblik) potrebno je posjetiti liječnika
 • Pojava novog madeža ne mora, ali može biti opasna, pa je dobro posjetiti liječnika dermatologa
 • Ako se mladež ošteti (slučajno zakači i slično) to može biti jako opasno. Posjetite liječnika da uradi pregled, i po potrebi najavi uklanjanje madeža koji vam smeta
 • Uvijek se preporučuje ukloniti madež, posebno ako vam smeta i postoji rizik od oštećenja
 • Pretjerano sunčanje može nekada izazvati rak kože, ali je pogrešno misliti da je sunce jedini uzrok za razvoj karcinom kože. Kao preventivno sredstvo se preporučuje korištenje krema za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom

Važno je na vrijeme prepoznati opasni madež

Madeži su različiti po obliku, veličini i boji. Većinom nisu opasni, ali znaju biti. Tipični, uobičajeni madež je obično širine do 5 milimetara. Okruglog je ili ovalnog oblika, te ima glatku površinu sa jasnim ivicama. Uglavnom je madež ujednačene boje: ružičaste, sive ili bež. Osobe koje imaju tamnu kožu ili kosu obično imaju tamnije madeže po tijelu, nego osobe sa svijetlom kožom ili plavom kosom.

Kada madeži postaju opasni? Svakako trebamo promatrati madeže da bi uočili neke promjene. Ako do njih dođe, obavezno se trebamo obratiti liječniku da bi on uradio pregled i utvrdio dali se radi o nekoj bezazlenoj, ili pak opasnoj promjeni.

Naime, stanice u madežu mogu biti izmjenute DNK strukture, što znači da se madež može ponašati neprirodno, što opet može dovesti do melanoma i na kraju raka kože. Takvo razmnožavanje stanica može se događati na već postojećim, bezopasnim madežima, ali i dovesti do formiranja novih – opasnih madeža. To ne znači da će svaka izraslina prerasti u rak, ali je svakako stanje za uzbunu i zahtjeva pregled stručne osobe.

Madeži koji izgledaju drugačije od ostalih imaju veću mogućnost da postanu opasni. Također, madeži koji se pojave u kasnijoj životnoj dobi (nakon 30-te godine) imaju veću mogućnost da postanu po život opasni.

Iako nije čest slučaj, madeži se mogu uočiti na koži tek rođenih beba. Postotak je malen, negdje oko 1%, ali su takvi madeži također potencijalno opasniji od onih koji će se pojaviti kasnije – u mladosti.

Atipični madeži – oblik i karakteristike madeža

Atipični su madeži obično veći od prosjeka (promjera većeg od 5 milimetara) i nepravilnog su oblika. Oni imaju tendenciju da budu neujednačene boje, sa tamnim sivim središnjim dijelovima i svijetlim neujednačenim rubovima. Ovakvi madeži imaju veće šanse da postanu melanom. Osobe koje imaju 5, 10 i više ovakvim madeža, imaju 12 puta veću šansu za razvoj melanoma i ozbiljan oblik raka kože.

Atipični madež može da se pojavi na bilo kojem dijelu tijela, ali se obično pojavi na dijelovima kože koji su u većoj mjeri izloženi suncu. Najčešće se pojave na leđima i na rukama. To ne znači da je pravilo, jer se atipični madeži mogu pojaviti na dijelovima kože koji nisu izloženi suncu skoro pa nikako. Tu mislimo na površinu kože na glavi, ispod kose, na grudima i na području ispod struka.

Neće se svaki atipični madež pretvoriti u melanom, ali ta vrsta ima tendenciju da preraste u madež koji može biti opasan po život.

Strah od sunčevih zraka je opravdana, ali nema mjesta panici

Iako je pretjerano izlaganje suncu opasno, te može izazvati melanom, najveća opasnost ipak leži u našem nesavjesnom postupanju. Naime, potrebno je izlagati se suncu jer je najbolji izvor vitamina D. Važno je iskoristiti sunčeve zrake pravilno, te se zaštititi tijekom sunčanja i šetnji po jakom dnevnom suncu. Sunčanje tijekom dana ne bi trebalo trajati dulje od 20 do 30 minuta, sa obaveznim korištenjem krema sa zaštitnim faktorom.

Isto tako, sunčati se možete u jutarnjim, ili večernjim satima. Postit ćete efekt tamnjenja, a rizik od melanoma će biti drastično smanjen.

Kancerogeni madeži se u pravilu uklanjaju

Mali kancerogeni madeži se najčešće uklanjaju površinskim struganjem. Liječnik će, uz pomoć malog noža, ukloniti madež i vjerojatno naložiti biopsiju okolnog dijela kože. Rezultati biopsije će kazati o kakvom madežu je riječ, i koliko je opasan bio.

Veliki madeži koji imaju duboki korijen se uklanjaju kirurškim zahvatom. Tijekom tog postupka se uklanja čitavi madež i sam korijen madeža. Često se ukloni i dio kože koji okružuje madež.

Redovno i sami radite pregled madeža

Ako vam neki madež stvara probleme, te potražite pomoć liječnika, on će vas gotovo sigurno savjetovati da takav madež uklonite.

Međutim, prije uklanjanja potrebno je uraditi pregled madeža, a nekada pregled možete uraditi i sami – kod kuće.

Fondacija za borbu protiv raka kože preporučuje da svaka osoba jednom mjesečno obavi samostalni pregled kože od glave do pete. Na taj način možete uočiti eventualne promjene na koži, koje bi mogle da budu kancerogene ili prethodile kancerogenom madežu. Stanice melanoma se obično ne razmnožavaju brzo, što znači da se opasnost od karcinom može ukloniti – ali ako se na vrijeme otkrije.

Za samostalni pregled kod kuće potrebno je da imate: jako svjetlo, veliko ogledalo, manje ručno ogledalo, 2 stolice, fen za kosu, mapa tijela i olovka. Kada pregledate madeže potrebno je da budete nagi, te u slučaju potrebe možete zatražiti pomoć partnera.

Samostalni pregled i prevencija

Samostalni pregled madeža radi se u 8 koraka:

 • Pregledajte svoje lice (posebno nos, usne, usta i uši) – naprijed i pozadi. Poslužite se jednim ili sa 2 ogledala za što jasniji pregled.
 • Temeljito pregledajte vašu glavu (koristeći fen da sklonite kosu i ogledalo). Na taj način detaljno pregledajte tjeme, a po potrebi pozovite nekoga da vam pomogne.
 • Provjerite pažljivo svoje ruke (dlanove i nadlaktice, između prstiju i ispod noktiju), pa nastavite pregled preko zglobova, te na kraju pregledajte prednju i zadnju stranu podlaktica.
 • Nakon toga stanite ispred velikog ogledala i pregledajte (laktove i sve strane nadlaktica), i na kraju dijelove ispod pazuha.
 • Pregledajte vrat, grudi i trup (žene bi trebale da podignu grudi da bi vidjele donju stranu).
 • Okrenite se leđima prema velikom ogledalu, pa uz pomoć manjeg ručnog ogledala pregledajte pozadi  vrat, ramena, gornji dio leđa i zadnji dio nadlaktica (koje niste mogli da pregledate u 4. koraku).
 • Koristeći oba ogledala, pregledajte donji dio leđa, guzu i zadnji dio obje noge.
 • Nakon toga sjednite, podignite jednu pa drugu nogu na drugu stolicu. Koristite ručno ogledalo da ispitate genitalije. Pregledajte obje noge naprijed i pozadi, pa onda butine, gležnjeve, vrhove stopala, kožu između nožnih prstiju i ispod noktiju na nogama, pa na kraju tabane i pete.

Prilikom prvog samostalnog pregleda kod kuće, na mapu tijela stavite točku na odgovarajuće mjesto, tamo gdje se na vašoj koži nalazi svaki madež, krasta, rana, fleka ili neka druga izraslina. Obilježite njegovu približnu veličinu i boju, kao i datum pregleda. Prilikom svakog sljedećeg pregleda, pronađite sva obilježena mjesta na tijelu i pogledajte dali je došlo do kakvih promjena (promjena veličine, boje ili oblika). Također, pogledajte da li imate nove madeže, te ih naznačite na mapu.

Značajke (obilježja) madeža

Liječnici predlažu da se samopregled treba raditi barem jednom mjesečno. U slučaju da uočite neke promjene, pregled kod kuće se radi češće, ali je potrebno i posjetiti liječnika da on pregleda madeže i vidi o kakvim je promjenama riječ.

Ukoliko liječnik utvrdi neke nepravilnosti, vjerojatno će preporučiti da se madež ukloni.

Nakon prvih nekoliko puta, samostalni pregled kod kuće ne bi trebao trajati više od 10 minuta.

U nastavku ćemo opisati neke karakteristike madeža, da upotpunite terminologiju, u slučaju da budete razgovarali na tu temu – bilo sa liječnikom, ili nekom drugom prigodom.

 • Asymetry – asimetrija, je naziv kojim opisujemo madež neujednačenog, nepravilnog oblika.
 • Border – rubovi ili ivice madeža (najčešće pojam koji opisuje madež sa nepravilnim rubovima).
 • Color – boja madeža koja može da varira.
 • Diameter – promjer madeža, koji u stvari označava njegovu veličinu.
 • Evolving – razvoj madeža, ili promjene koje se na madežu događaju. Najčešće imamo promjene boje, oblika ili veličine madeža.

Nema razloga za paniku – posebno ako na vrijeme reagirate

Dakle, ukoliko ste primijetili neke neobične promjene na madežu nemojte paničariti. Sa druge strane, zakažite pregled kod liječnika dermatologa čim prije. On će pravovremeno obaviti potrebne testove, koji će pokazati o kakvim je promjenama riječ, i po potrebi preporučiti skidanje madeža ili možda neki drugi tretman.

Pregled kod liječnika i uklanjanje madeža

Ako imate atipične madeže, svakako se obratite liječniku. Osobe sa 5 ili više atipičnih madeža po tijelu pregled trebaju raditi jednom ili dva puta godišnje.

U slučaju da imate porodičnu povijest melanoma, liječnik može da predloži češće ispitivanje kože, na primjer svakih 3 do 6 mjeseci.

Bilo kakve promjene kod madeža treba da provjeri dermatolog. On će procijeniti jeli riječ o raku kože, ili nekom bezazlenom madežu.

Ako primijetite bilo kakve zabrinjavajuće promjene, obratite se svom liječniku i tražite stručni savjet. Promjene na koje svakako trebate reagirati su: promjena boje, promjena veličine madeža, promjena oblika madeža, teksture ili visine, ako postaje težak ili kvrgav, počinje da svrbi, krvari ili curi, te ako koža na površini postaje suha ili ljuskava.

Liječnik će pregled obaviti pomoću posebnog aparata, odnosno lupe koja se zove dermoskop. Dermoskopski pregled je sasvim bezbolan i kratko traje. Pored toga, jako je efikasan, i može da otkrije čak do 95% melanoma. Pomoću dermoskopa, liječnik ima uvećani prikaz promjena u madežu i na koži. Na taj način može primijetiti detalje koji inače nisu vidljivi golim okom. Posljednjih godina, u svijetu se koristi i pregled pomoću digitalnih fotografija. Na takvim se fotografijama, uz pomoć kompjutera, detalji na koži mogu uvećati i do 100 puta, pa se sa velikom preciznošću utvrđuje njihov stupanj rizika.

Što u slučaju pronalaska madeža koji je rizičan?

Ukoliko liječnik dermatolog smatra da je madež rizičan, i da treba da bude u daljnjem postupku ili da se ukloni u potpunosti, može da ga ukloni cijelog ili prvo da uzme samo mali uzorak tkiva i da ga ispita pod mikroskopom. To ispitivanje se zove biopsija, a rezultati biopsije će pokazati o kakvom madežu se radi. Ako se utvrdi da je tkivo kancerogeno, a uzet je samo mali dio tkiva, dermatolog će jednostavnom operacijom ukloniti čitavi madež, te dio kože oko madeža (ako bude potrebno). Ukoliko se na istom mjestu madež ponovo pojavi, obavezno je ponovo posjetiti liječnika.

Liječnik ili pacijent, nekada mogu tražiti uklanjanje madeža koji nije rizičan. Nekada se to radi iz estetskih razloga, ali i kada smeta osobi u normalnim svakodnevnim aktivnostima, te kada postoji opasnost da se madež povrijedi ili ošteti.

Ako se, i nakon skidanja, madež opet pojavi na istom mjestu, potrebno je da se opet obratite liječniku i da objasnite razlog vašeg dolaska. Ponovno pojavljivanje madeža može biti znak za postojanje melanoma. Važno je napomenuti da madeži, ma koliko mali i bez rizika, nikada ne smiju da se skidaju samostalno, kod kuće. Madeže uklanja isključivo liječnik, kirurg, u bolničkim uvjetima. U svakom slučaju, ako madež svrbi, obratite se dermatologu i postupite po njegovim uputama.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...