Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Što je lumbago, zbog čega nastaje i kako ga liječiti? Lumbago je iznenadna bol u križima koja nastaje prilikom nezgodnog pokreta, naprezanja i naglog podizanja tereta

Za prvu pomoć u slučaju iznenadne boli u donjem dijelu leđa, liječnici preporučuju strogo mirovanje i ležanje na tvrdoj podlozi. U terapiju obavezno treba uključiti i biljne obloge.

Lumbago, odnosno križobolja je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice, te se procjenjuje da 80% populacije tijekom svog života ima barem jednom bolove u križima ili slabinskom, donjem dijelu kralješnice.

Tako je križobolja postala veliki javnozdravstveni problem jer je najčešći uzrok izostanka s posla i velikog broja dana bolovanja. U narodu su rašireni mnogobrojni nazivi, od kojih je poznatiji lumbago, a jedan od popularnih naziva hexenschus ili vještičji ubod govori o naglom nastanku i karakteru bolesti.

Lumbago je iznenadna bol u križima koja nastaje prilikom nezgodnog pokreta, naprezanja i naglog podizanja tereta, ali može da bude i posljedica prehlade, odnosno hlađenja ovog dijela tijela. Najčešće se javlja kod onih koji podižu i prenose velike terete i osoba koje posao obavljaju u pogrbljenom položaju ili mnogo vremena provode za kompjuterom.

Kada su leđa neprekidno u istom, prinudno pognutom položaju, zbog lošeg držanja mišići postaju sve napetiji i javlja se bol a često nastaju i trajne deformacije kičme.

Recepti za liječenje lumbaga prirodnim putem

Pritisak se sve više prebacuje na pršljenove i diskuse, pa može postati toliko jak da fibrozni prsten diskusa pukne i dođe do hernijacije.

Uzroci bolesti – Kao najčešći krivci za pojavu lumbaga izdvajamo istegnuća i povrede mišića i tetiva u donjem dijelu leđa, koji nastaju uslijed prekomjernog tjelesnog naprezanja. Ova vrsta lumbaga lako se prepoznaje i efikasno otklanja. S druge strane, postoje i “strukturalni” izazivači oboljenja, povezani sa građom tijela i skeleta pacijenta. Ovaj lumbago mnogo je opasniji, jer su tegobe intenzivnije i snažnije, a i znatno teže se liječi. Kronični artritis i osteoporoza također su česti uzročnici bola u lumbalnoj regiji.

Konačno, nisu rijetki ni pacijenti koji od lumbaga pate zbog anatomskih deformacija u predjelu kičme. Najopasniji, ali srećom i najrjeđi izazivači bola jesu rak kičme ili infekcije, i u takvim slučajevima uz bol javljaju se groznica i temperatura.

Dijagnostika – U slučaju kada se bol ne smanjuje ni nakon tri dana mirovanja, pacijent obavezno treba da se javi specijalisti. Međutim, ponekad je neophodan hitan odlazak kod ljekara, jer bolovi u leđima sugeriraju na ozbiljan poremećaj u organizmu. Tu spadaju intenzivan bol koji se pojačava u noćnim satima ili kada je bolesnik u ležećem položaju, bol koji se “spušta” niz jednu ili obje noge i onaj koji je praćen pojačanim nagonom za mokrenjem.

U otkrivanju uzročnika lumbaga koriste se razne dijagnostičke tehnike, prije svih rendgensko snimanje dijela tijela na kojem su izražene tegobe. Ukoliko se oboljenje i pored toga ne otkrije, ljekar preporučuje magnetnu rezonancu i elektromiografiju – mjerenje aktivnosti živaca, a u krajnjem slučaju i posebno skeniranje kostiju, ako se posumnja na postojanje tumora u predjelu kičme.

Prevencija i prva pomoć – Lumbago je ozbiljan problem ali se može spriječiti, a prevencija je posebno važna u slučaju rizičnih poslova koji uključuju težak fizički rad ili dugotrajno sjedenje i stajanje. Preporučuju se svakodnevne vježbe istezanja, aerobik ili plivanje nekoliko puta tjedno, te lagane fizičke aktivnosti koje doprinose održavanju mišićnog tonusa i elastičnosti kičme i leđne regije. Održavanje optimalne tjelesne težine također je važno, jer u slučaju gojaznosti raste pritisak na križa. Ukoliko se bolovi u leđima ne smanjuju, sve fizičke napore u sljedeća 72 sata treba svesti na najmanju moguću mjeru.

>> Par savjeta kako da liječite lumbago

Duže mirovanje i ležanje samo pogoršavaju situaciju, pa ako se tegobe smanje – pacijent treba da se vrati svakodnevnim aktivnostima. Međutim, ukoliko bolovi ne prestanu, posjeta specijalisti je obavezna. Tijekom liječenja preporučuju se lijekovi protiv upale i za umirenje bolova.

Najbolji savjeti za prevenciju lumbaga

Vodite računa o tjelesnoj težini kako bi se smanjio pritisak na oštećeni diskus.

Spavajte ili se odmarajte na umjereno tvrdom ležaju, bez opruga koje mogu još više oštetiti kičmu.

Sve poslove obavljajte na radnoj površini koja je dovoljno visoka i ne zahtjeva saginjanje.

Bavite se sportom, najbolje plivanjem, a izbjegavajte trčanje, skakanje ili vožnju biciklom jer mogu da pogoršaju stanje.

Strogo je zabranjeno podizanje tereta. Međutim, ako je to baš neizbježno, treba zauzeti čučeći položaj, dok gornji dio tijela ostaje uspravan (ravna leđa). Teret što više približiti tetu uz mali nagib trupa.

Izbjegavati nagle pokrete i pogrbljeno sjedenje ili stajanje.

Lumbalni dio kičme zaštititi od prehlade, a u hladnijem periodu dodatno ga utopliti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...