Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Recepti za liječenje lumbaga – Ukoliko ne uspijete kod kuće liječiti lumbago, savjetujemo vam da se obratite vašem liječniku

Kako liječiti lumbago? Donosimo vam neke prirodne metode liječenja lumbaga – bolova u donjem dijelu leđa. Ako ove metode ne pomognu, svakako se obratite vašem liječniku.

Kralješnicu trebamo promatrati kao komplicirani anatomski sklop kralješaka, hrskavičnih međukralješničkih kolutova koji omogućuju pokretanje kralješaka, a povezana je s brojnim mišićima, živcima, krvnim žilama i ligamentima, tvoreći glavni noseći sklop tijela.

Već iz samog uvoda vidimo da je riječ o zaista kompleksnom dijelu ljudske anatomije. Kralješnica nam omogućava uspravni stav, a kralješci poredani u cijev oblikuju zaštitni kanal kroz koji prolazi leđna moždina i korijeni živaca za ruke i noge. Stoga je zbog svoje mnogostruke funkcije kralješnica izložena stalnom mehaničkom djelovanju opterećenja poput tlaka, vlaka, smicanja, savijanja, uvijanja, torzije i još nekih drugih, pa može doći do prenaprezanja i istrošenosti.

Pojedini dijelovi kralješnice imaju različiti opseg pokretljivosti, od koji su vratni izuzetno pokretljivi, a prsni vrlo slabo pokretni. Na prijelazu između jednog dijela kralješnice u drugi najčešće dolazi do degenerativnih promjena, koje su izvorište boli. Tako konkretno kod križobolje bol može nastati u prsno-slabinskom prijelazu, u samom slabinskom dijelu, a najčešće na slabinsko-križnom prijelazu između vrlo pokretnog i opterećenog zadnjeg slabinskog kralješka i vrlo slabo pokretne križne kosti.

Kada se kralješnica izlaže jakim opterećenjima kratko, ili kroz neko vrijeme, mogu se pojaviti bolovi koje osjećamo i koje želimo da ublažimo. Na koji način se mogu ublažiti bolovi kralješnice?

Ukoliko ne uspijete kod kuće liječiti lumbago, savjetujemo vam da se obratite vašem liječniku

Prvi koraci koje poduzimamo su neki postupci kućnog liječenja, ali ako to ne urodi plodom, svakako se trebamo obratiti našem liječniku koji će dati uputnicu za snimanje kralješnice i prema onome što vidi na snimkama će dati upute za liječenje.

U nastavku pročitajte neke mogućnosti liječenja lumbaga kod kuće, prirodnim lijekovima.

Imate problema sa bolovima u donjem dijelu leđa? Pročitajte članak na tu temu, ili prethodno objavljeni članak na temu lumbaga.

Ljekovite obloge za liječenje lumbaga

Vrbena : Staviti u lonac 50 g listova divlje vrbene i 2 dl jabučnog octa, te to kuhati desetak minuta. Ostavite smjesu da se malo ohladi, a zatim ju nanesite na pamučnu krpu te tako previjte na bolno mjesto. Oblog držite oko pola sata. Ponavljajte dva do tri puta dnevno.

Hren i krumpir: Sameljite jednake količine korijena hrena i krumpira, pa mješavinu nanosite na bolno mjesto koje ste prethodno premazali maslinovim uljem. Preko toga stavite pamučnu krpu te se utoplite. Oblogu držite oko pola sata, a tretman ponavljajte tri puta dnevno.

Ljekovita obloga od limuna i gline: Sameljite dva oguljena limuna i pomiješajte ih sa glinom u prahu tako da dobijete smjesu poput pavlake. Mješavinu nanesite na krpu ili pamučnu gazu te ju previjte na bolno mjesto. Preko obloge stavite šal i ostavite da djeluje preko noći. Nakon skidanja obloge bolno mjesto premažite uljem kantariona.

Kupus: Uzmite veći list kupusa pa ga izgnječite oklagijom te privijte na bolno mjesto. Učvrstite list PVC folijom i utoplite šalom. Nakon svaka četiri sata stavljajte novi list kupusa.

Ljuta papričica: Pamučnu krpu ili gazu natopite jakom domaćom rakijom pa ju pospite ljutom papričicom i privijte na bolno mjesto. Preko toga stavite jednu suhu krpu i utoplite se. Oblogu ostavite da djeluje oko četiri sata te ju zamijenite novom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...