Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Što je Fastum gel i kada se koristi?

fastum gel
Fastum Gel

Fastum gel se može kupiti bez recepta, a mnogi ga koriste. U nastavku ćemo objasniti što je Fastum gel, kada se može koristiti i kako?

Unatoč činjenici da se može kupiti bez recepta, kao i svaki drugi lijek, i Fastum gel se treba koristiti pažljivo, prema uputama i samo kada je potrebno.

Važna pitanja, i odgovore na ovu temu napisat ćemo u nastavku. Krenimo sa pitanjima, pa onda i sa odgovorima.

Što je Fastum gel i za što se koristi?

Fastum gel sadrži aktivnu tvar ketoprofen i pripada grupi lijekova koji se zovu nesteroidni protuupalni (antiinflamatorni) lijekovi (NSAIL). Fastum gel se primjenjuje za simptomatsko ublažavanje bolova kod ozljeda mekog tkiva, sportskih ozljeda i uganuća. Također se koristi kod iščašenja, upale mišića (miozitisa), upale tetiva (tendinitisa), oticanja, bolova u leđima i reumatskih bolova. Važno je napomenuti: Sigurnost i djelotvornost ketoprofen gela kod djece nije ustanovljena.

Što morate znati prije nego počnete primjenjivati Fastum gel?

Nemojte uzimati Fastum gel i obratite se Vašem ljekaru ako ste alergični na aktivnu tvar ketoprofen ili neki drugi sastojak ovog lijeka. Ne koristite ovaj lijek ako ste nekada imali fotoosjetljivu (fotosenzitivnu) reakciju, odnosno reakciju nakon izlaganja sunčevom svjetlu ili UV zračenju. Izbjegavajte Fastum gel ako ste nekada imali alergijske reakcije, kao što su simptomi astme ili alergijske hunjavice (alergijskog rinitisa) na acetilsalicilnu kiselinu ili njezine derivate, neke druge nesteroidne protuupalne lijekove (kao što je ibuprofen) ili lijekove za bol ili upalu sličnog kemijskog sastava (uključujući tiaprofensku kiselinu) ili na fenofibrat (lijek za snižavanje masnoće u krvi). Nemojte koristiti Fastum gel ako ste ranije imali kožnu alergiju na ketoprofen, tiaprofensku kiselinu, fenofibrat (lijek za snižavanje kolesterola u krvi), UV blokatore ili parfeme. Ako koristite ovaj gel, za vrijeme terapije i 2 tjedna nakon prekida terapije tretirane površine ne smijete izlagati sunčevom svjetlu (čak niti prilikom oblačnog vremena) i UV zračenju iz solarija. Gel se ne smije primjenjivati na ozlijeđenu ili patološki promijenjenu kožu, poput (upalu kože, ekcema ili akni), na inficiranu kožu ili otvorene rane. Gel nemojte koristiti ako ste u trećem tromjesečju trudnoće.

Kako se koristi Fastum gel?

Uvijek koristite lijek kako je opisano u uputama o korištenju lijeka. Za sigurnije korištenje, tražite savjet vašeg liječnika ili farmaceuta. Fastum gel se nanosi tako da se u tankom sloju namaže na kožu, iznad zahvaćenog područja 1 do 3 puta na dan. Područje se lagano masira da bi se poboljšala apsorpcija gela pod kožu.

Upozorenje: Fastum gel se koristi samo za kratkotrajnu primjenu. Trajanje liječenja je najduže 7 dana. Ne smijete primijeniti više od 15 grama dnevno. Ako se stanje ne popravlja ili se ponovno pojavljuje, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Koje su moguće nuspojave? Kao i svi ostali lijekovi, Fastum gel može izazvati nuspojave (neželjene reakcije), iako se one neće javiti kod svih osoba. Ako primijetite neke neželjene reakcije, odmah prestanite sa korištenjem ovog lijeka, te se obratite liječniku za daljnje postupanje. Fastum gel može izazvati kožne alergijske reakcije, kao što su svrbež, osip, crvenilo ili peckanje. Kod nekih osoba se mogu pojaviti simptome alergijskih reakcija kao što su oticanje lica, usana, usta, jezika ili grla. Moguće je da se pojavi piskanje pri disanju, nedostatak zraka ili otežano disanje. Nekada se pojave reakcije zbog izlaganja sunčevom svjetlu ili UV zračenju (reakcije fotoosjetljivosti). Mogu se pojaviti teže kožne reakcije (kao što su bulozni ili fliktenularni ekcem), koje se mogu proširiti na cijelo tijelo. Moguće je da se pojave i neke teže reakcije, pogoršanje već postojećeg zatajivanja bubrega, reakcije preosjetljivosti, anafilaktički šok, oticanje lica, usana, usta, jezika ili grla.

Kako čuvati Fastum gel?

Kao i svaki drugi lijek, Fastum gel čuvajte dalje od pogleda i dohvata djece. Čuvati na temperaturi do 30°C stupnjeva. Rok trajanja je otisnut na ambalaži. Ne koristite Fastum gel nakon isteka datuma naznačenog na ambalaži.

Dodatne informacije?

Fastum gel sadrži 2,5% ketoprofena. U gelu se nalaze karbomer, etanol, eterično ulje cvijeta gorke naranče, eterično ulje lavande, trietanolamin i pročišćena voda. U uputama je navedeno da se gel nanosi 2-3 puta na dan, na mjesto gdje osjećate bol. Gel nanesite u tanjem sloju, pa nakon toga, blagim kružnim pokretima, masirajte dio na kojem ste nanijeli gel. Tako će se gel lakše i bolje upiti u podkožni sloj i njegovo će djelovanje biti bolje. Prije nego što nanesete gel, dio kože na kome je potrebno nanijeti ga mora da bude čist, kako bi gel bio efikasan. Otprilike 2 grama gela sadrži 50 miligrama ketoprofena, što je (ako se nanosi 3 puta na dan) jaka i dovoljna doza. Nikako nemojte nanositi Fastum gel više od tri puta na dan. Takvim postupanjem možete oštetiti kožu te izazvati kontra efekt. Iako se može kupiti i bez recepta, savjetujemo vam da se prije korištenja ovog gela obratite svom liječniku. Nikako nemojte gel koristiti nakon što mu je istekao rok trajanja. Iskoristite ga do važećeg datuma, jer gel kojem je istekao rok neće djelovati kako je zamišljeno (a može izazvati oštećenja na koži).

Ukratko za kraj – Fastum gel

Kako smo napisali u samom uvodu, Fastum gel se često koristi, a u zadnje vrijeme je postao sve popularniji kod sportaša i fizički aktivnih osoba. Fastum gel se pokazao izuzetno dobrim sredstvom koje olakšava upale i bolove, ali se svakako treba uzimati oprezno i samo prema uputama navedenim uz lijek. Ako imalo sumnjate, prije upotrebe gela zatražite savjet stručne osobe. Obratite se vašem liječniku, ili zatražite savjet farmaceuta.

Lijek se se ne aplicira duže vrijeme, točnije – terapija traje najduže 7 dana. Već za 2-3 dana trebali bi osjećati znatno olakšanje, a za najdulje tjedan dana, osjećaj boli i nelagoda trebaju u potpunosti da nestanu. Ovisno o kakvoj povredi je riječ, Fastum gel možda budete koristili ponovno, nakon određenog vremena. Osobe koje imaju reumatskih problema mogu pronaći olakšanje primjenom Fastum gela. Iskustva su pokazala da je pokretljivost zglobova daleko lakša nakon upotrebe ovog lijeka. Opet, važno je da se prije upotrebe gela posavjetujete sa svojim liječnikom. Ovo se posebno odnosi na osobe koje već imaju poznatih zdravstvenih poteškoća, i koje iz nekog razloga sumnjaju u sigurno korištenje gela. Fastum gel će dobro doći ako patite od ukočenosti vrata, izazvane nepravilnim sjedenjem ili zbog rada za računalom. Svi problemi koštanog sustava problemi su čitavog organizma, jer tijelo koje je ukočeno, odnosno nije pokretno, vrlo brzo oboli i osjeća se iscrpljeno. Radi preventive, preporučujemo redovne šetnje i fizičku aktivnost u skladu sa vašim godinama i potrebama. Tako ćete koštani sustav održati duže zdravim, a ukoliko dođe do pojedinih povreda, ovaj gel vam može pomoći.

Upozorenja i mjere opreza

Fastum gel je u većini slučaja bezopasan, i može se koristiti kako je navedeno u uputama o lijeku. Ipak, nekim osobama ovaj gel nije preporučen, pa je najbolje prije upotrebe posavjetovati se sa svojim liječnikom ili farmaceutom.

Obratite se svom liječniku ili farmaceutu prije nego primijenite Fastum gel:

  • Ako imate poremećaj rada srca, jetre ili bubrega
  • Liječenje s ovim lijekom morate odmah prekinuti ako primijetite bilo kakve kožne reakcije nakon primjene gela
  • Nemojte primjenjivati Fastum gel blizu očiju, usta, nosnica, analnog i genitalnog područja
  • Nemojte ga koristiti sa okluzivnim zavojima (nemojte stavljati zavoj, umatati ili pokrivati područje plastičnom folijom)
  • Preporučena dužina terapije ne smije se produžiti jer postoji rizik od razvoja kontaktnog dermatitisa i reakcija fotoosjetljivosti, koji se s vremenom povećava
  • Ako bolujete od astme u kombinaciji sa stalnom hunjavicom (kronični rinitis), kroničnom upalom sinusa i/ili nosnim polipima, postoji veći rizik da ćete imati alergijsku reakciju na acetilsalicilnu kiselinu i/ili druge nesteroidne protuupalne lijekove (na primjer ibuprofen) nego ostatak populacije

Zaštita od sunca i solarija

Izlaganje suncu (čak i za oblačnog vremena) ili UV zrakama područja kože koja su tretirana gelom može dovesti do potencijalno ozbiljnih reakcija na koži (fotosenzitivne reakcije).

Trebate pripaziti i poduzeti korake:

  • zaštitite tretirano područje odjećom za cijelo vrijeme terapije i dva tjedna nakon završetka terapije da bi se izbjegao bilo kakav rizik od fotosenzitivnih reakcija
  • nakon svake aplikacije Fastum gela dobro operite ruke
  • ne smijete izlagati tretirane površine sunčevom svjetlu ili UV zrakama iz solarija tijekom liječenja i dva tjedna nakon prestanka liječenja

Djeca – Fastum gel

Sigurnost i djelotvornost ketoprofen gela nisu ustanovljeni u djece, stoga se primjena u djece mlađe od 15 godina ne preporučuje.

Drugi lijekovi i Fastum gel

Svakako recite svom liječniku ili farmaceutu ako uzimate, ili ste nedavno uzimali, ili biste mogli uzeti neki drugi lijek.

Ovo se posebno odnosi na antikoagulanse (lijekovi za sprečavanje zgrušavanja krvi) ili na acetilsalicilnu kiselinu ili druge nesteroidne protuupalne lijekove (na primjer ibuprofen).

Trudnoća i dojenje

Trudnice i dojilje nikako ne smiju uzimati Fastum gel na svoju ruku. Prije korištenja potrebno je obratiti se svom liječniku ili farmaceutu. Lijek se ne smije koristiti tijekom trudnoće i za vrijeme dojenja. Može utjecati na vaše dijete. Liječnik će odabrati neki zamjenski lijek za vas. Kako nisu dostupni podaci o izlučivanju ketoprofena u majčino mlijeko, dojiljama se ne preporučuje primjena ketoprofena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...