Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Prirodni lijekovi protiv reumatskih bolova

Naučite uz pomoć prirodnih lijekova ublažiti reumatske bolove.

Već sa prvim zahlađenjem, osjećamo razne zdravstvene tegobe, među kojima je na žalost i pojava simptoma reumatskih bolesti.

Za spomenute simptome ne možemo kriviti samo hladne dane, nego i pojačanu vlažnost zraka i pojavu jačih vjetrova. Zbog bolova u zglobovima, koji značajno utječu na kvalitetu života – u lošem smislu, reumatičarima najviše prija da “zagriju kosti”.

Klasični simptomi, karakteristični za sve reumatske bolesti su bol u zglobovima i ograničena pokretljivost. Iako većini zbog bolova najviše prija mirovanje, liječnici savjetuju više kretanja, unatoč bolovima koje osjećamo.

Osim lijekova koji ublažavaju simptome, kod reume je jako važno, upozoravaju liječnici, održavanje tjelesne težine u granicama normale. Naime, višak kilograma dodatno opterećuje zglobove. Mora se voditi računa i o ishrani, jer sve što jedemo utječe na tijek bolesti.

Jelovnik bi trebalo bazirati na voću i povrću, smanjiti maksimalno unos soli u organizam (posebno kod reume zglobova), izbaciti alkohol i kavu, dok bi voće, povrće, integralne žitarice i biljna ulja sa omega-3 kiselinama trebalo svakodnevno da budu na jelovniku.

Meso, a naročito mesne prerađevine, trebalo bi izbjegavati, a mlijeko i mliječne proizvode uzimati u malim količinama, jer sadrže arahidonsku kiselinu koja izaziva bolove, upale i oticanja zglobova. Od vitamina se preporučuju C i E, jer efikasno djeluju protiv upale, kao i kalcij i vitamin D, koji su važni za kosti. Uz to, važno je konzumirati raznovrsnu hranu, naravno izbjegavajući već spomenute namirnice. Protiv bolova je iznimno važno i pravilno držanje tijela te mnogo kretanja.

Oboljeli od reume, koji loše podnose lijekove, mogu da isprobaju i stare, narodne lijekove koji olakšavaju simptome

Obloga od kukuruznog brašna pokazala se jako efikasnom – Kaša od kukuruznog brašna dobra je kao obloga protiv reume i bolova u zglobovima, jer dugo ostaje vruća. Na taj način ovaj oblog pomaže boljoj cirkulaciji i snabdijevanju tkiva krvlju. Priprema se obično bez dodataka, samo sa vrućom vodom. Oblozi treba da budu vrući koliko može da se podnese na koži.

List kupusa je još jedan odličan prirodni lijek – Oblog se pravi tako što se sa lista kupusa odstrani tvrd dio, a zatim se list omekša bocom ili valjkom za tijesto, te se postavi na bolno mjesto. Obloga se potom umota krpom, najbolje lanenom. Mijenjajte listove kupusa tri puta dnevno.

Ulje sa bunikom i ružmarinom – U bocu stavite osam žlica isjeckanog lista bunike, dvije žlice isjeckanog ružmarina i dodajte litru maslinovog, hladno cijeđenog ulja. Bocu dobro zatvorite i mjesec dana je čuvajte na sobnoj temperaturi. Nekoliko puta na dan je promućkajte. Nakon mjesec dana, ulje prvo procijedite, a onda njime najmanje dva puta dnevno mažite bolna mjesta.

Vinski ocat i lozovača – Pomiješajte jednaku količinu vinskog octa i rakije lozovače. Dva puta dnevno, ujutro i na večer, mažite bolna mjesta. Kada utrljate i osušite, namažite i maslinovim uljem, pa laganim, kružnim pokretima masirajte, dok ga koža skroz ne upije. Nakon toga, bolne dijelove umotajte pamučnim ili lanenim krpama i boravite u toploj prostoriji.

Prirodni melem od divljeg kestena – U litru maslinovog ulja dodajte pet žlica sitno isjeckanog lista jorgovana i pet žlica isjeckanog cvijeta divljeg kestena. Bocu dobro zatvorite, mjesec dana je čuvajte na sobnoj temperaturi i nekoliko puta na dan promućkajte. Poslije mjesec dana, ulje procijedite i njime masirajte reumatične dijelove.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...