Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Što je cistitis i kako se liječi prirodnim lijekovima?

Cistitis se u većini slučajeva događa kod ženske populacija, ali to nije isključivo ženska bolest. Čak 20% od ukupne ženske populacije u jednom periodu života pati od cistitisa. Kod muškaraca je taj postotak dosta manji, ali i oni mogu da obole od cistitisa.

Cistitis je bolest poznata kao infekcija bešike, a radi se o upali urinarnog trakta koja je najčešće prouzrokovana infekcijom. U najvećem broju oboljenja, do cistitsa dolazi zbog prisutnosti bakterije Escherichia coli (E. Coli). To je crijevna bakterija koja ima svoju ulogu u radi crijeva i probave kod čovjeka, no problemi nastaju kada bakterija dospije u mokraćni kanal te se nastani u mokraćnom mjehuru.

To je i glavni razlog zbog čega je ženski dio populacije tako često pogođen ovom bolešću, dok kod muškaraca to nije slučaj. Naime, riječ je o anatomskoj razlici organa koji stradavaju od ove bakterije. Mokraćni mjehur je kod žena mnogo kraći nego muški ureter, pa kod žena bakterija mnogo lakše dopre do mjesta gdje ne bih trebala. Bolest, odnosno loše djelovanje bakterije postaje jače ako osoba ne unosi dovoljne količine tečnosti u svoj organizam. Tako se bakterije lakše održavaju na stjenkama mokraćnih kanala, razmnožavaju se te prave sve veći zdravstveni problem. Kao rezultat ove upale možemo imati neprekidnu potrebu za mokrenjem, osjećaj peckanja za vrijeme mokrenja i u nekim slučajevima krv u mokraći.

Tradicionalni načini liječenja cistitisa podrazumijevaju upotrebu antibiotika. Antibiotici služe da bi spriječili pretvaranje bezopasne infekcije mokraćnog mjehura u po život opasnu infekciju bubrega i često su nezaobilazni kada infekcija uzme maha. Problem sa uzimanjem antibiotika je, međutim dobro poznat. Naime, antibiotici ne mogu da djeluju selektivno, a to znači da će oni ubiti i loše i dobre bakterije u našem organizmu. Na taj način, antibiotici poremete normalnu tjelesnu ravnotežu mikroorganizama, što stvara optimalne uvjete za gljivičnu infekciju vagine. Ono što još više otežava liječenje antibioticima jeste činjenica da je za mnoge žene cistitis kronično stanje, tako da su često primorane da uzimaju antibiotike i to na duži period. Također, postoji rizik i da bakterije postanu otporne na neki antibiotik, što dodatno može zakomplicirati liječenje cistitisa.

Ukoliko ste osoba koja često pati od cistitisa, predstavit ćemo vam neke prirodne lijekove za liječenje te opake bolesti.

Cistitis se može jako dobro liječiti prirodnim lijekovima, odnosno ljekovitim biljkama

Brusnica je glavni prirodni lijek protiv cistitisa. Mnoge žene su uspjele liječiti cistitis uz pomoć brusnica. Točan razlog tako djelotvornog učinka istraživači nisu znali sve donedavno. Danas je međutim poznato ljekovito djelovanje brusnice na ženske reproduktivne organe, kao i kompletan mokraćovod. Poznato je da je brusnica inače moćan borac protiv drugih infekcija. Jedna grupa bostonskih naučnika nadgledala je dvije grupe starijih žena čiji je urin često sadržavao bakterije i bijela krvna zrnca, koja označavaju da je nastupila infekcija. Jedna grupa žena je svakodnevno pila 300 ml soka od brusnica, dok je drugoj grupi davana ista količina nekog drugog napitka, jednakog izgleda i okusa, ali bez primjesa brusnica.

Nakon nekih šest tjedana, kod onih koje su pile sok od brusnica smanjen je broj bakterija i bijelih krvnih zrnaca u urinu. Taj trend se zadržao tijekom svih šest mjeseci koliko je trajalo ispitivanje. One koje su pile lažni sok nisu imale nikakvih promjena u stanju urina. Mada nisu svi naučnici jednoglasni kad je u pitanju način na koji se sok od brusnica bori protiv bakterija, u opticaju je jedna teorija, koja glasi da sok od brusnica sadrži supstancu koja ne dozvoljava bakterijama da se uhvate za zidove urinarnog trakta, jer ih bukvalno ispire sa njih.

Brusnice također sadrže spojeve zvane antocijanosidi, koja su prirodni antibiotici. Ti spojevi možda također pripomažu da se ove problematične bakterije drže pod kontrolom. Antocijanosidi se nalaze i u borovnicama.

Budući da čist sok od brusnica može da bude previše kiselog okusa, ili previše opor za nečiji ukus, mnogi proizvođači prave mješavinu soka, vode i šećera. Ukoliko uzimate sok od brusnice potrudite se pronaći onaj sa najnižim udjelom šećera, jer šećer je hrana za bakterije, pa bi taj sok doveo samo do još većeg uznapredovanja bolesti. Najlakši i najjednostavniji način da izvučete punu korist od brusnica, a da pri tom niste primorani da uzimate šećer, jeste da koristite kapsule.

Bijeli luk je također dobar protiv cistitisa. Za bijeli luk se zna da je to najjači prirodni antibiotik. Nije ni čudo da je našao svoje mjesto i u liječenju cistitisa. Bijeli luk sadrži spoj koji zovemo alicin. Alicin je jako djelotvoran protiv mikroorganizama koji mogu da izazovu gljivične infekcije.

Ljekovita biljka uva ursi, poznata kod nas kao medvjeđe grožđe jako dobro djeluje u slučaju cistitisa. Prije više od tisuću godina, Kinezi i američki Indijanci koristili su ovu biljku za liječenje infekcija urinarnog trakta kako kod muškaraca tako i kod žena. Biljka sadrži supstancu zvanu arbutin, koja se u urinu pretvara u hidrokinon, odnosno urinarni antiseptik. Uva ursi je prirodni diuretik, jer ona doslovno ispire bubrege. Ukoliko je redovno koristite, potrebno je da uzimate dopunske količine kalija, koji se gubi zajedno sa tečnošću. Povedite računa da jedete namirnice bogate kalijem, ili da uzimate dodatak.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...