Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Što je bolest prljavih ruku ili koksaki virus – uzrok i liječenje

koksaki virus bolest prljavih ruku

Koksaki virus, poznatiji još kao “bolest prljavih ruku“, pojavljuje se tijekom cijele godine, kod svih generacija, a nešto intenzivnije kod djece. Koksaki spada u grupu enterovirusa, zahvaća gotovo cijeli organizam, stoga zaraženi mogu imati i različite kliničke slike. Ono što je vrlo važno naglasiti je da je ovo izuzetno opasan virus, a u određenim okolnostima može dovesti i do smrti.

Virus je naziv koksaki dobio po mjestu Coxsackie, koje se nalazi u New Yorku u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je i prvi put izolirano dva tipa istog virusa, 1948. godine. S vremenom su otkriveni i drugi tipovi virusa diljem svijeta, a ruski biolog Dmitrij Josifovič Ivanovski je prvi koji je otkrio postojanje ovog virusa.

Zaraza, simptomi i liječenje koksaki virusa

Kao i svi slični virusi, koksaki virus najčešće napada ljude sa slabijim imunitetom. Zbog sličnosti, mogli biste ga lako zamijeniti s običnom prehladom ili gripom. Naravno, to se može dogoditi ako vas zahvati nešto slabiji, tip B virusa. Njegovi glavni simptomi su  groznica, bol u stomaku, povraćanje, temperatura, slabost, glavobolja, kao i plućne tegobe.

Tip A je ipak nešto jači, a pored simptoma koje donosi i tip B, očekujte i bolne plikove i izrasline na rukama, stopalima ili u usnoj šupljini. Da se s virusom nije za igrati govori i činjenica da kod odraslih ljudi može prouzrokovati i ozbiljne srčane probleme.

Bolest prljavih ruku nosi taj naziv s razlogom

Virus koksaki u naše se tijelo unosi  preko usne šupljine, a kako mu i nadimak kaže – spada u bolesti prljavih ruku. Djelomično se prenosi i respiratornim, tzv. kapljičnim putem. Izvori infekcije su najčešće zaražena hrana, voda, različiti predmeti, insekti, a prenosi se i direktno s oboljele nа zdravu osobu sekretom. 

Virus se ne zadržava u našem organizmu trajno, obično se izlučuje stolicom do 18. tjedna bolesti. U nekim slučajevima može proći i neprimjetno. Infekcija se može ponoviti tijekom života više puta, kao i kod bilo kojih drugih virusnih bolesti.

Standardnim analizama nije moguće otkriti prisustvo koksaki virusa, stoga je potrebno raditi specifične analize. Od seroloških testova za detekciju antitijela koriste se ELISA, RIH, RVK, imunofluorescencija i sl. testovi.

Lijek za koksaki virus ne postoji, tretiraju se simptomi

Nije ohrabrujuća činjenica da lijek za ovu bolest, na žalost, ne postoji. Terapija se uglavnom sastoji od ublažavanja simptoma, te liječenja aritmije, srčane slabosti i autoimunih procesa. Najbitnije je mirovanje i jačanje imuniteta, što će isključivo pomoći da se organizam sam izbori s virusom.

Da biste ojačali imunitet, koji je kako smo već rekli, ključan u borbi a koksaki virusom, donosimo nekoliko savjeta u nastavku ovog teksta.

Preduvjet kvalitetnog života i borbe s virusima je IMUNITET

  • Poboljšajte varenje i vodite računa da dobro kombinirate namirnice.
  • Razdvajajte proteine i ugljikohidrate, konzumirajte  voće  na prazan stomak, uzimajte dovoljne količine vode.
  • Izbjegavajte industrijsku hranu i pića (grickalice, slatkiše, gazirane sokove, proizvode od bijelog brašna i sl.).
  • Povećajte unos svježe salate, ribe, jaja i orašastih plodova.
  • Dan započnite medom i cijeđenim sokom od limuna, grejpa ili  naranče.
  • Ako ste konzument cigareta i alkohola, obavezno prestanite pušiti, te svedite na minimum unos alkohola.
  • Jačanju imuniteta svako će dobro doći i tjelovježba i rekreacija, a to može biti i samo redovna šetnja.
  • Posljednje, ali ni malo manje važno, je redovno pranje ruku i osobna higijena. Čistoća je pola zdravlja.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...