Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Stigla je jesen i većina vas traži recepte za zimnicu

Polako je došla i jesen, a to je pravo doba da se spremimo za zimu. Kako pripremiti kvalitetnu zimnicu po starim provjerenim receptima? Što odabrati za zimnicu, i koje namirnice su nam sada dostupne?

Trenutno je priprema zimnice u punom jeku, a kiseliti za zimu možemo svako povrće koje nam je dostupno.

Neki će pripremati turšiju, dok će drugi kiseliti paprike. Kako god, i koji god izbor bio nećete pogriješiti.

Naime, zimnice poput gore spomenutih su pune vrijednih sastojaka koji će nam dobro doći u hladnim zimskim danima.

Kako se pravi turšija? To smo već napisali pa pročitajte. Postoje i drugi načini, neki su spomenuti u vašim komentarima pa slobodno oprobajte.

Za zimu se može pripremiti i kiseliti paprika, kupus, ili miješana salata od kupusa i povrtnih kultura koje uspijevaju u periodu pred zimu.

Za dobru pripremu zimnice važno je poznavati i neke trikove, pa evo da napišemo koju o načinu kako da ukiselite povrće. Povrće za zimnicu najčešće ukuhavamo u slanoj ili kiseloj tekućini, a ukiseljavamo u octu ili soli. Zimnicu također često zamrzavamo, poput mahuna i graška, što nam omogućava kasnije korištenje u kuhanju. Također, za zimu se jako često pripremaju prerađevine uobičajene za voće, a to su sokovi ili pekmezi te marmelade.

Naučite kako se pravi zimnica, u ovom slučaju turšija

Dva su osnovna načina na koji možemo kiseliti zimnicu. Jedan uključuje stavljanje namirnica u ocat, odnosno u jaku kiselinu, uslijed čega je onemogućen rast većini bakterija, a drugi uključuje stavljanje namirnica u otopinu soli čime se potiče fermentacija, odnosno rast ‘dobrih’ bakterija, a sprječava rast ‘loših’ bakterija.

Kada kiselite za zimnicu važno je koristiti dobro sterilne posude, u većini slučajeva su to staklenke, pa je važno da poklopac staklenke bude dobro zatvoren. Na koji način ustanoviti dali je staklenka dobro zatvorena? E to je još jedan mali ali jako vrijedan trik koji ćemo vam otkriti. U stvari radi se o tri načina kako da to ustanovite. Ako prstom pritisnete središte poklopca, a to središte se po otpuštanju prsta izboči prema van, staklenka nije dobro zatvorena. Drugi način je lagano udaranje žličicom po poklopcu. Ako je zvuk koji pritom nastaje tup, staklenka nije dobro zatvorena. Tup zvuk može ukazivati i na kontakt hrane s poklopcem. Ako udarcem žličice po poklopcu odzvanja zvuk, staklenka je dobro zatvorena. I na kraju, možda i najjednostavnija provjera je promatranje poklopca. Ako je središte poklopca udubljeno, staklenka je dobro zatvorena.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...