Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Pripremite sebi turšiju za zimu – Kada se ukisele, mnoge namirnice dodatno dobiju na kvaliteti

naljev za turšiju
Foto: Pixabay / Zimnica

Turšija je super zimnica u obliku ukiseljenog miješanog povrća. Pored bogatih okusa, turšija je i jako zdrava, jer u zimske dane kada povrća baš i nema, vi u svoj organizam unosite zdrave i vrijedne tvari koje pomažu da ostanete zdravi. Naučite napraviti naljev za turšiju, i kako se radi turšija i čuva preko zime.

U zimskim mjesecima najbolje su kisele namirnice.

Da bi sebi opskrbili mnoge važne sastojke, tijekom zimskih mjeseci, uvijek je dobro napraviti zimnicu. Mnoge namirnice, iako su zdrave u svježem obliku, postupkom kiseljenja dodatno dobiju na vrijednosti. To vrijedi posebno za kupus, ali i ostale namirnice koje se kisele, poput krastavca, paprike i drugog povrća korištenog za pripremu turšije.

Sami sebi napravite zalihu zdravih sastojaka, u kojima ćete vi i vaši uživati u mjesecima kada nam nedostaje voće i povrće u svježem obliku.

Turšija je odličan primjer ukusne i raznovrsne zimnice koja će upotpuniti svako pečenje tijekom kišnih jesenskih i hladnih zimskih mjeseci. Ovdje je recept kojime lako možete napuniti svoju smočnicu šarenim i slasnim staklenkama turšije!

Sastojci za pripremu turšije: kantica s poklopcem od 10 kg, 5 kg povrća po izboru (kupus, paprika, krastavac, mrkva, cvjetača, zelena rajčica, cherry rajčica…), 1 l alkoholnog octa, 3 litre vode, 40 dkg šećera, 20 dkg soli i jedan vinobran.

Priprema turšije ide kako je dole opisano

Povrće i kanticu dobro operite. Narežite očišćeno povrće na željenu veličinu i poslažite u kanticu. U posebnoj posudi izmiješajte ocat, vodu, šećer, sol i vinobran te malo promiješajte kako bi se sol i šećer brže otopili. Dobili ste naljev za turšiju. Ulijte taj miks (naljev za turšiju) u kanticu preko povrća, i zaklopite. Stavite na hladno mjesto, daleko od dohvata djece i kućnih ljubimaca, i pričekajte 2-3 tjedna. Nakon toga imate svoju domaću turšiju.

Čitava priprema turšije je gotova za sat vremena, osim stajanja u mračnom i hladnom. Kada neku namirnicu potrošite, samo dodajte novo povrće u otopinu, a u slučaju da vam je prejako – dodajte vode da razblažite. Naljev za turšiju razblažite po osobnom ukusu.

Nadamo se da će vam turšija biti ukusna i po vašoj mjeri.

Još jedan recept za zimnicu: Šarena salata recept.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...