Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Pripremite sebi turšiju za zimu – Kada se ukisele, mnoge namirnice dodatno dobiju na kvaliteti

Turšija je super zimnica u obliku ukiseljenog miješanog povrća. Pored bogatih okusa, turšija je i jako zdrava, jer u zimske dane kada povrća baš i nema, vi u svoj organizam unosite zdrave i vrijedne tvari koje pomažu da ostanete zdravi.

U zimskim mjesecima najbolje su kisele namirnice.

Da bi sebi opskrbili mnoge važne sastojke, tijekom zimskih mjeseci, uvijek je dobro napraviti zimnicu. Mnoge namirnice, iako su zdrave u svježem obliku, postupkom kiseljenja dodatno dobiju na vrijednosti. To vrijedi posebno za kupus, ali i ostale namirnice koje se kisele, poput krastavca, paprike i drugog povrća korištenog za pripremu turšije.

Sami sebi napravite zalihu zdravih sastojaka, u kojima ćete vi i vaši uživati u mjesecima kada nam nedostaje voće i povrće u svježem obliku.

Turšija je odličan primjer ukusne i raznovrsne zimnice koja će upotpuniti svako pečenje tijekom kišnih jesenskih i hladnih zimskih mjeseci, a ovdje je recept kojime lako možete napuniti svoju smočnicu šarenim i slasnim staklenkama turšije!

Sastojci za pripremu turšije: kantica s poklopcem od 10 kg, 5 kg povrća po izboru (kupus, paprika, krastavac, mrkva, cvjetača, zelena rajčica, cherry rajčica…), 1 l alkoholnog octa, 3 litre vode, 40 dkg šećera, 20 dkg soli i jedan vinobran.

Priprema turšije ide kako je dole opisano

Povrće i kanticu dobro operite. Narežite očišćeno povrće na željenu veličinu i poslažite u kanticu. U posebnoj posudi izmiješajte ocat, vodu, šećer, sol i vinobran te malo promiješajte kako bi se sol i šećer brže otopili. Ulijte taj miks u kanticu preko povrća, i zaklopite. Stavite na hladno mjesto, daleko od dohvata djece i kućnih ljubimaca, i pričekajte 2-3 tjedna. Nakon toga imate svoju domaću turšiju.

Čitava priprema turšije je gotova za sat vremena, osim stajanja u mračnom i hladnom. Kada neku namirnicu potrošite, samo dodajte novo povrće u otopinu, a u slučaju da vam je prejako – dodajte vode da razblažite.

>> Salata od kiselog kupusa

Nadamo se da će vam turšija biti ukusna i po vašoj mjeri.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...