Prerađena hrana je jeftina, pristupačna te jednostavna za pripremu i posluživanje. To je posebno atraktivno za zaposlene roditelje koji ne mogu potrošiti puno vremena u kuhinji. Nažalost, koliko su te namirnice dobre za one koji imaju puno obaveza, najmanje toliko su loše prema ljudskom zdravlju.
Postoji dosta štetnih činjenica o takvoj hrani.
Navest ćemo samo neke. Takve namirnice značajno povećavaju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. To proizlazi iz činjenice što sadrže djelomično hidrogenirana ulja koja su povezana s pretilošću i povišenom razinom kolesterola što dovodi do spomenutih bolesti.
Prerađena hrana sastoji se od praznih kalorija s vrlo malo hranjivih vrijednosti, sadrži i velike količine soli i masnoća. Hrana ima dobar okus zbog dodataka koje sadrži, no to tijelu daje želju da ju konzumira u velikim, nezdravim količinama.
Djelomično hidrogenirana ulja povezana su i s razvojem raka. Uz to, prerađena hrana sadrži i druge spojeve koji mogu povećati rizik od oboljenja teškom bolesti. Neki sastojci čak imaju i kancerogena svojstva.
Veza između prekomjernog konzumiranja prerađene hrane i pretilosti odavno je poznata u medicini. 2003. godine Svjetska zdravstvena organizacija iznijela je argument prema kojem je prerađena hrana uzrok epidemije pretilosti. Kombinacija natrija, masti, umjetnih sladila i praznih kalorija može lako dovesti do pretilosti.
Visoki krvni tlak ili hipertenzija, poznat kao „tihi ubojica“ često dovodi do fatalnih bolesti srca i mozga. Budući da je prerađena hrana bogata solima, ona povisuje krvni tlak što dovodi do problema sa zdravljem.
Postoji i teorija prema kojoj unos takve hrane je povezan s poremećajem smanjene pažnje i sposobnosti koncentracije. Iako ljudi takvu hranu smatraju izuzetno ukusnom ona dovodi do brojnih problema sa zdravljem.
Sve navedene činjenice su snažni argumenti za konzumiranje hrane u njezinom prirodnom stanju. Prehrana bogata svježim voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama, nemasnim mesnim i mliječnim proizvodima je odlična jer ne izlaže organizam štetnim kemikalijama. Tom se prehranom smanjuje rizik od teških bolesti koje su bile navedene poput dijabetesa, raka, srčanih bolesti te psihičkih poremećaja.