Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Štetne činjenice o prerađenoj hrani

Prerađena hrana je jeftina, pristupačna te jednostavna za pripremu i posluživanje. To je posebno atraktivno za zaposlene roditelje koji ne mogu potrošiti puno vremena u kuhinji. Nažalost, koliko su te namirnice dobre za one koji imaju puno obaveza, najmanje toliko su loše prema ljudskom zdravlju.

Postoji dosta štetnih činjenica o takvoj hrani.

Navest ćemo samo neke. Takve namirnice značajno povećavaju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa. To proizlazi iz činjenice što sadrže djelomično hidrogenirana ulja koja su povezana s pretilošću i povišenom razinom kolesterola što dovodi do spomenutih bolesti.

Prerađena hrana sastoji se od praznih kalorija s vrlo malo hranjivih vrijednosti, sadrži i velike količine soli i masnoća. Hrana ima dobar okus zbog dodataka koje sadrži, no to tijelu daje želju da ju konzumira u velikim, nezdravim količinama.

Djelomično hidrogenirana ulja povezana su i s razvojem raka. Uz to, prerađena hrana sadrži i druge spojeve koji mogu povećati rizik od oboljenja teškom bolesti. Neki sastojci čak imaju i kancerogena svojstva.

Veza između prekomjernog konzumiranja prerađene hrane i pretilosti odavno je poznata u medicini. 2003. godine Svjetska zdravstvena organizacija iznijela je argument prema kojem je prerađena hrana uzrok epidemije pretilosti. Kombinacija natrija, masti, umjetnih sladila i praznih kalorija može lako dovesti do pretilosti.

Visoki krvni tlak ili hipertenzija, poznat kao „tihi ubojica“ često dovodi do fatalnih bolesti srca i mozga. Budući da je prerađena hrana bogata solima, ona povisuje krvni tlak što dovodi do problema sa zdravljem.

Postoji i teorija prema kojoj unos takve hrane je povezan s poremećajem smanjene pažnje i sposobnosti koncentracije. Iako ljudi takvu hranu smatraju izuzetno ukusnom ona dovodi do brojnih problema sa zdravljem.

Sve navedene činjenice su snažni argumenti za konzumiranje hrane u njezinom prirodnom stanju. Prehrana bogata svježim voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama, nemasnim mesnim i mliječnim proizvodima je odlična jer ne izlaže organizam štetnim kemikalijama. Tom se prehranom smanjuje rizik od teških bolesti koje su bile navedene poput dijabetesa, raka, srčanih bolesti te psihičkih poremećaja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...