Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Srčana kap (infarkt) – Bolest nastaje kao posljedica potpunoga prekida krvotoka u jednoj grani koronarke, ili njezina začepljenja

Bolest nastaje kao posljedica potpunoga prekida krvotoka u jednoj grani koronarke, ili njezina začepljenja. Kod srčane kapi ili infarkta u predjelu srca osjeti se snažna, iznenadna i dugotrajna bol.

Ona traje najmanje pola sata a kadšto i po nekoliko sati, za razliku od boli kod angine pektoris, koja traje do 5 minuta.

Za bolesnika su najopasnija prva 24 sata. Onaj dio srca koji nije dobivao krv, propada i umire. Na mjestu izumrlog dijela stvara se ožiljak što slijedi otprilike 6 tjedana nakon udara. Tek tada bolesnik smije ustati.

Sastav čaja: 40 g hrastove kore (donje bijele), 40 g stabljike preslice, 40 g listova i cvjetova kantarije muške, 40 g listova i cvjetova vrijeska – plavoga cvijeta, 40 g konjogriza (cijele biljke bez listova), 40 g stabljike miloduha, 30 g samljevena lanenog sjemena, 30 g listova i cvjetova arnike, 20 g listova vinove loze, 20 g listova divlje nane, 20 g stucane smrekove crne bobe, 20 g stucane bobe borovnice i 20 g listova matičnjaka.

Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i zajedno smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, kuhati poklopljeno 1 minutu i ohladiti. Hladan čaj procijediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dl prije i po pola dl poslije jela. Poslije svih napitaka prije jela, uzima se, jedan dan, srednja žlica jednako smiješanih količina svježe ocijeđenoga limunova soka i meda, a drugi dan, srednja žlica naribane mrkve pouljene rafiniranim maslinovim uljem.

Svu hranu pripremati na biljnom ulju i bez zaprške. Sto više jesti raskuhano povrće. Preporučuje se jesti češće a manje obroke. Ne do zasitnosti. Gojazne osobe treba da uzimaju što manje količine hrane kako bi smršavili, a time djelomično rasteretili srčani mišić.

>> Prepoznajte simptome infarkta

Kod srčane kapi osobito je važan postupak koji se čini pri samom udaru, tj. u trenutku kad bolesnik prema simptomima bolesti osjeća bolove u grudnom košu. Prije svega, potrebno je bolesnika poleći na leđa, raskopčati sve sveze, steznike i slično, i s pravim vinskim octom masirati najprije ispod nosa, pri čemu bolesnik treba da diše na nos, a ako je to nedovoljno, i na usta. Zatim, masirati sljepoočnice, uši, grudi i ispod pazuha. Nakon toga nastaviti mirno ležati uz duboko disanje. U početku liječenje se provodi na intenzivnoj njezi.

Za vrijeme liječenja strogo je zabranjeno pušiti cigarete, piti alkohol, crnu kavu, jesti govedinu, plavu ribu, konzervirane prerađevine, slan sir, zapržena jela i svu hranu koja nadima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...