Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Naučite kako prepoznati infarkt?

Svi mi strahujemo od infarkta, pa se pitamo kako ga prepoznati i još važnije, kako djelovati na vrijeme?

Napisati ćemo par riječi na temu srčanog udara, kako prepoznati infarkt i što učiniti da ga spriječimo…

Pa da krenemo redom. Kako prepoznati infarkt? Dali je moguć potpuni oporavak i koje su posljedice srčanog udara? U nastavku ćemo vam napisati simptome koji najčešće znače srčani udar.

Tjeskoba – Srčani udar, odnosno infarkt može uzrokovati intenzivnu tjeskobu ili strah od smrti. Osobe koje su preživjele infarkt, kasnije su svjedočile kako su se čudno osjećale prije samog srčanog udara, kao da očekuju neku strašnu nevolju. To je još uvijek nedovoljno istražen fenom, ali je potvrđen u mnogim slučajevima srčanog udara.

Neugoda u prsima je simptom koji svojom pojavom nagoni da pomislimo na ono najgore – Bol ili nelagoda u prsima čest je i klasični simptom srčanog udara. Bol je obično locirana u središtu prsne kosti ili malo ulijevo i može imati oblik pritiska. Pacijenti osjećaju kao da im je “slon sjeo na prsa”, objašnjava dr. Jean McSweeney začetnica istraživanja simptoma srčanih bolesti kod žena. Međutim, nije svaka bol u prsima simptom za srčani udar, jer u mnogim slučajevima može poteći od nekog sasvim drugog stanja. Ipak, potrebno je se obratiti liječniku da bi bili sigurni.

Kašalj, pomalo čudno, ali može biti simptom srčanog udara – Neprestano kašljanje može biti simptom zatajenja srca. Taj oblik kašlja dolazi kao rezultat nakupine tekućine u plućima. Ponekad je moguć i krvavi kašalj.

Umor – Umor se dosta često javlja kod žena, a može se pojaviti za vrijeme srčanog udara, ili nekoliko dana prije samog infarkta. Trebate znati da konstantni umor nije uvijek posljedica proljetnog umora ili vremena, pa je važno da se obratite liječniku za pregled.

Mučnina i gubitak apetita – Osjećaj mučnine, slabosti u želucu i povraćanje nisu rijetki kada je u pitanju srčani udar. Abdominalno oticanje povezano s ovim srčanim problemom može utjecati i na apetit.

Bol u drugim dijelovima tijela – Ovdje se misli na bol koja se u većini slučajeva, javlja u prsima i širi se na ramena, ruke, laktove, leđa, vrat, čeljust i trbuh. Međutim, moguć je izostanak boli u prsima, a da se ona javi u drugim dijelovima tijela. Jednako tako, ovisno o dijelu srca koje je pogođeno srčanim udarom, pacijent može osjetiti bol u lijevoj ili desnoj ruci. Iako se smatra da se infarkt osjeti isključivo u lijevoj ruci, to nije točno.

Brzi i nepravilan puls – Liječnici tvrde kako povremeno preskakanje otkucaja srca ne mora biti zabrinjavajuće, ali ubrzani ili nepravilni puls, pogotovo ako je popraćen vrtoglavicom ili osjećajem slabosti i gubitkom daha, može biti znak srčanog udara, zatajenja srca ili aritmije. Ako sumnjate na infarkt, izmjerite sebi puls, a ukoliko ste zabrinuti rezultatima svakako se obratite liječniku. Također, ukoliko se aritmija ne tretira, može dovesti do moždanog udara ili iznenadne smrti!

Neobjašnjivo znojenje – Ako vas je oblio hladan znoj usred neke radnje koja nije zahtjevna, kao što je gledanje televizije ili čitanje novina, moguće je da je nastupio srčani udar.

Oticanje – Srčani udar može uzrokovati nakupljanje tekućine u tijelu, što uzrokuje oticanje stopala, gležnjeva, nogu ili trbuha. Obratite pozornost na naglo debljanje i gubitak apetita.

Kada smo spomenuli simptome infarkta, sada ćemo u par riječi opisati korake koje možete poduzeti ako je infarkt nastupio.

Prva pomoć u slučaju srčanog udara

Ako doživite simptome srčanog udara najvažnije je ostati priseban i na vrijeme poduzeti određene radnje.

Ako ste se našli pored osobe koja je doživjela infarkt, odnosno ako se osoba s bolom u prsnom košu naglo sruši na pod i pritom izgubi svijest, odmah utvrdite diše li te dali radi srce.

Ako je bolesnik samo bez svijesti, osigurajte prohodnost dišnih putova postavljanjem u stabilan bočni položaj i pozovite hitnu medicinsku pomoć.

Ukoliko pak bolesnik ne diše i ne radi mu srce, odmah počnite postupak oživljavanja. Postupak se izvodi na način dva udaha, pa 15 pritisaka na donju trećinu prsne kosti. Dok radite postupak oživljavanja, potrudite se dozvati pomoć, pa pozovite broj za hitnu medicinsku pomoć. Rezultat oživljavanja bit će bolji pristupite li mu prve četiri minute od trenutka prekida rada srca.

Ukoliko je bolesnik pri svijesti, treba ga umiriti i neodgodivo pozvati hitnu medicinsku pomoć. Dobro je oboljelom dati Aspirin, ako je moguće da ga sažvače jer će tako brže djelovati. Aspirin će spriječiti zgrušavanje krvi i tako pospješiti protok kroz suženu koronarnu arteriju, što može smanjiti smrtnost čak do 25 posto.

Oboljeloga treba što prije prevezite do najbliže bolnice. U idealnim uvjetima ekipa hitne medicinske pomoći stići će za nekoliko minuta i metodama izvanbolničke medicinske pomoći nastaviti vaša nastojanja započeta pravilno pruženom prvom pomoći. No, nalazite li se na selu ili u prirodi, možda ćete vlastitim prijevozom prije stići do bolnice. Poželjno je koristiti prostrano vozilo, poput kombija u kojem se, po potrebi, može pristupiti postupku oživljavanja tijekom vožnje. Bolesnik ne smije hodati, nego ga do vozila treba nositi.

VAŽNA NAPOMENA ZA KRAJ: Ako ste osjetili prijeteće simptome srčanog udara, ni u kojem slučaju nemojte voziti sami i pokušajte unaprijed doznati koja, vama najbliža zdravstvena ustanova pruža pomoć 24 sata na dan.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...