Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Sok od rotkve – Naučite sami sebi pripremiti ljekoviti sok od crne rotkve

Sok od rotkve je već iskušano sredstvo protiv bolesti žuči, jetra, bubrega, i pijeska u mjehuru. Biljka je jako ljekovita, pa ni ne čudi da je sok od rotkve jako cijenjen prirodni lijek.

Crna rotkva dolazi porijeklom iz Azije te je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu.

Nalazi se i na crtežima grobnica starih Egipćana, koji su je smatrali čudotvornom i ljekovitom. U svijetu je jako rasprostranjena, a često se koristi kao salata ili začin nekim jelima, te na kraju i kao prirodni lijek.

Stari narodi su cijenili njena svojstva, efikasna je kod problema gornjih dišnih organa, bronhitisa, kašlja i tuberkuloze, a preporučuje se i protiv opstipacije.

Crna rotkva je karakteristična za naše podneblje. Zbog mirisa i ukusa ova biljka poboljšava naš apetit, najčešće se od nje pravi salata, miješa se sa jabukom, maslinom, kiselim krastavcima, začinjava maslinovim uljem i kiselim mlijekom ili pavlakom.

Budući da je teška za probavu, crnu rotkvu je potrebno dobro usitniti, najbolje u mikseru. Veoma je važno da se priprema neposredno prije jela, jer stajanjem gubi specifičan miris i ukus, ali i ljekovite sastojke.

Ima malu energetsku vrijednost, sadrži proteine, ugljikohidrate, masti i celulozu. Od minerala obiluje kalijem, kalcijem, fosforom, natrijem i željezom, a u manjim količinama ima i magnezija, sumpora, bakra, kobalta, cinka i fluora, sumporno ulje rafanol i još neke druge korisne sastojke.

Crna rotkva se već dugo godina koristi kao prirodni lijek, pa vam predlažemo da pročitate kako se priprema ljekoviti sok od crne rotkve

Ovaj ljekoviti sok snažno odvaja vodu te razrjeđuje sluz. Dobar je protiv kašlja, promuklosti, astme i bronhijalnog katara, a jako dobro djeluje i za probavu.

Pročitajte u nastavku kako se priprema ovaj ljekoviti sok od crne rotkve. Konzumiranjem soka od rotkve, u organizam ćete unijeti sve vrijedne sastojke koje smo naveli u gornjem dijelu teksta.

Rotkvin sok dobije se iz crne rotkve pomoću šočenja u sokovniku. Rotkva se opere, sitno izreže i stavi u sokovnik. Sočenje traje od 80 do 85 minuta.

U domaćinstvu sok rotkve može se dobiti i na jednostavniji način: Rotkva se nastruže, sok istisne tijeskom za mast. Zatim se ugrije i na svaku litru doda mala žlica meda. Iza toga stavi se u staklenke i dobro zatvori.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...