Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Smrtonosna bolest opet se pojavila iako je iskorijenjena prije 28 godina

Jedan šestogodišnji dječak u Španjolskoj je obolio od difterije, bolesti dišnih putova koja može biti smrtonosna, što je prvi slučaj u posljednjih 28 godina u zemlji koja je vjerovala da je iskorijenila tu bolest, piše španjolski tisak.

Pojavila se davno iskorijenjena opaka bolest.

Iako se mislilo da je ova bolest iskorijenjena, opet se pojavila kao i strah jer je smrtnost realno moguća.

Dječak u gradiću Olot, u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji, prije dva tjedna je osjetio slabost uz povišenu temperaturu i grlobolju, a ubrzo mu je ustanovljena bakterijska bolest od koje stradavaju srce i bubrezi, posljednji put zabilježena u Španjolskoj 1987.

Dijagnoza je zdravstvenu službu uhvatila nespremnu budući da u zemlji nema anti-toksina neophodnih za liječenje bolesti. Prve doze poslane su iz Rusije, gotovo jedine europske države gdje je difterija aktualna.

Kako se prenosi ova bolest?

Infekcija se prenosi dišnim kapljicama zrakom i direktnim kontaktom te u 10 do 15 posto slučajeva dovodi do smrti. Kašljanje, kihanje i dodirivanje zaraženih predmeta također šire infekciju.

Liječnici u Kataloniji otkrili su simptome i kod još osmorice učenika, no brzim cijepljenjem bolest je kod njih spriječena. Oboljeli dječak, pak, nije bio cijepljen te se sada nalazi u bolnici u stabilnom, no teškom stanju budući da mu pluća, srce i bubrezi funkcioniraju zahvaljujući bolničkim aparatima, izvijestili su iz bolnice Vall d’Hebron u Barceloni gdje je šestogodišnjak zaprimljen.

U posljednjih tjedan dana u toj je regiji skočio broj preventivnih cijepljenja djece i odraslih za 23 posto. Oko 3 posto djece još uvijek nije cijepljeno, procjena je ministarstva zdravstva.

Ministar zdravstva Alfonso Alonso istaknuo je da je ‘ne cijepiti se neodgovorno ponašanje’.

Izbijanje bolesti pokrenulo je lavinu reakcija zagovornika preventivnog cijepljenja.

‘Zahvaljujući sustavnom cijepljenju oko 95 posto djece u Španjolskoj, u posljednjih 30 godina nije bilo niti jednog slučaja difterije’, priopćila je Španjolska udruga za pedijatriju.

Roditelji se osjećaju krivima – Tajnik u javnoj zdravstvenoj službi pokrajine Katalonije, Antoni Mateu, rekao je kako oboljeli dječak nije bio cijepljen jer su tako htjeli njegovi roditelji. Oni, prema njegovim riječima, smatraju da su ih grupe protiv cijepljenja prevarile.

‘Obitelj je uništena i tvrdi da nije bila dobro informirana. Roditelji se osjećaju duboko krivima i sada im nastojimo ukloniti osjećaj krivnje’, izjavio je. Naglasio je da roditeljima neće naplatiti liječnički tretman i supstancu dobivenu iz Rusije. ‘Ovdje su dvije žrtve, dijete i roditelji’, istaknuo je.

Zdravstvena služba istražuje kako se dječak zarazio no napominje da će to biti teško otkriti posebno ukoliko osoba koja mu je prenijela bakteriju nema simptome bolesti. Pod promatranjem su osobe s kojima je šestogodišnjak bio u kontaktu, a liječnici tvrde da je zaraza zaustavljena, prenosi magazin.net.hr.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...