Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Smeta vam herpes? Evo par načina kako da ga se riješite

propolis za herpes na usni
Foto: Pixabay / Propolis

Osim što je bolan i što pecka, herpes je i estetski problem. Moramo ga prikrivati, maskirati, a kada se preko njega namaže aciklovir ili cinkova mast ostaje nam bijela, jako neugledna fleka na licu. Pročitajte koliko je propolis dobar za herpes na usni.

Herpes nastaje kao posljedica infekcije virusom Herpes simplex i najčešće se javlja na području usta (Herpes labialis).

Što je herpes?

Herpes se prenosi direktnim fizičkim kontaktom kao što je zagrljaj, ili poljubac, a može se prenijeti i u slučaju upotrebe zajedničkog pribora za jelo ili pribora za održavanje osobne higijene.

U trenutku infekcije ovim virusom, zaražena osoba ne mora imati nikakve simptome, odnosno ne javlja se uvijek vidljivi herpes na usnama. Većina ljudi herpesom se zarazi još u dječjoj dobi, a da toga nisu niti svjesni. Nakon prenošenja, virus uglavnom ostaje skriven u živcu u blizini usta ili nosa i čeka da napadne. Kada se osoba jednom zarazi, virus je stalno prisutan u organizmu, a na usnama izbija kada nam oslabi imunitet, nakon prehlade, gripe ili drugih infekcija te uslijed pretjeranog izlaganja stresu, suncu, a kod nekih žena i u vrijeme menstruacije ili kod hormonalnih poremećaja.

Matičnjak za herpes

Kada osjetite da će se herpes pojaviti, najbolje je odmah započeti sa primjenom antivirusnih lijekova i to lokalno. Prirodni lijekovi protiv herpesa su propolis, bijeli luk i tinktura matičnjaka. Pored toga, važno je i podići imunitet uz pomoć biljke echinacea, propolisa i cinka. Neki doktori preporučaju kompleks vitamina B u mega dozama, a neki pacijenti potvrđuju kako je to zaista učinkovito rješenje. Ako se primjena ovih sredstava započne čim se osjeti izbijanje herpesa, može se spriječiti da se herpes pojavi, a ako je već izbio, svakako će pridonijeti njegovom bržem povlačenju. Kod herpesa, kao i kod drugih virusnih infekcija, nema svrhe uzimati antibiotike jer antibiotici ne djeluju na viruse.

Bijeli luk

Bijeli luk sa medom je jako efikasan prirodni lijek za liječenje herpesa. Napravite smjesu od 3 sitno ribana, krupnija češnja bijelog luka i 100 g domaćeg meda. Ovu smjesu nanosite na inficirane dijelove.

Propolis

Propolis je također dobar prirodni lijek pomoću kojeg ćete ukloniti herpes. Pijte alkoholne ili vodene kapi propolisa, a inficirane dijelove kože mažite uljnim rastvorom propolisa. Propolis je odličan lijek za herpes na usni.

Protiv herpesa je dobra i sol sa sodom bikarbonom. To je naime jako dobra kombinacija u borbi protiv herpesa. Napravite smjesu od 1 žlice soli i jedne žlice soda bikarbone te dodajte vodu kako bi dobili smjesu gustoće poput neke kreme za lice. Mažite 3 puta dnevno.

Aloe vera

Aloe vera nam pomaže u liječenju herpesa. Lijek ćete dobiti tako što ćete krupnije listove kaktusa Aloa vera rasjeći uzdužno i navečer staviti na oboljele dijelove kože. Obloge pričvrstiti elastičnim zavojem i ostavite da stoje preko noći.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...