Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Pčele i pčelinji proizvodi – Sve o pčelama, sakupljanju meda i pojedinim vrstama ove ljekovite namirnice

Paleontologija je utvrdila da su se pčele u suvremenom obliku pojavile prije četrdeset milijuna godina. Ipak, ovi marljivi kukci sakupljaju med znatno duže, zbog čega danas i imamo tako kvalitetan prirodni proizvod.

Med je jako kvalitetan prirodni proizvod kojeg medonosne pčele dobivaju preradom nektara i medljike u mednom mjehuru.

Točnije rečeno, pčele nektar s medonosnog bilja, medne rose, te s površine lišća i iglica četinara pretvaraju u med.

Pčele same sebi proizvode med koji ima služi kao hrana tijekom dugih zimskih mjeseci na isti način već 100 milijuna godina. Tijekom sakupljanja, pčele posjete 50 do 100 cvjetova.

Boja, okus, aroma i tekstura meda ovise o cvjetnom nektaru iz kojeg je dobiven. Tako imamo poznatije vrste meda, kao što su med od kadulje, lipe, kestena, djeteline, med od vrijeska, te raznih mješavina cvijeća.

Uz utjecaj ostalih biljaka koje cvatu u vrijeme glavne paše, boja i okus variraju od godine do godine čak i na istoj lokaciji. Med nije jednoličan proizvod, sastav mu se mijenja s obzirom na sastav sirovina od kojih pčela proizvodi med, te ovisno o godišnjem dobu.

Dva su izvora slatkih sokova iz kojih pčele proizvode med, a to su nektar i medljika. Nektar je slatki sok koji izlučuje medonosno bilje iz posebnih žlijezda, koje zovemo nektarije.

Med proizveden od nektara naziva se cvjetni med. Medljika je slatki sok koji izlučuju razne vrste lisnih uši. Med proizveden od medljike naziva se med medljikovac.

Tijekom evolucije pčele su se mijenjale i usavršavale. Te su životinje još u dalekoj prošlosti bile predmet strahopoštovanja. Za Egipćane je, na primjer, pčela bila simbol hrabrosti, predanosti i vjernosti. Nekim su faraonima dodjeljivali naslov “Gospodar pčela”.

Sve to nije slučajnost. Zahvaljujući tim kukcima i njihovoj radnoj sposobnosti, koja je našla svoje mjesto u izreci “marljiv kao pčela”, čovjek je dobio na dar brojne korisne proizvode: med, cvjetni prah, matičnu mliječ, propolis, pčelinji otrov.

Sve je to našlo primjenu u različitim područjima industrije, poljoprivrede i medicine. Med je osim toga vrlo cijenjen prehrambeni proizvod. Danas ljekovite osobine meda priznaju kako medicina tako i farmakologija. Ali hranjive i ljekovite vrijednosti imaju jedino prirodni pčelinji proizvodi visoke kakvoće.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...