Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Simptomi upale jajnika i načini liječenja

Upala jajnika jest jedan od oblika upalne bolesti zdjelice. Ta infekcija nastaje uspinjanjem mikroorganizma iz donjih dijelova ženskog spolnog sustava i jedan je od važnijih uzroka izvanmaternične trudnoće, neplodnosti i kroničnih bolova u zdjelici.

Upalu jajnika treba razlikovati od drugih oblika bolova koji se javljaju u području trbuha.

Koji su simptomi upale jajnika, uzroci, dijagnoza?

Upalu jajnika prate napetost i bolovi u donjem dijelu stomaka, koji mogu da budu pogrešno protumačeni kao upala slijepog crijeva. Česta je pojava povišene tjelesne temperature i opće slabosti organizma. Bolovi se javljaju ili povećavaju u periodu menstruacije jer se često kod upale jajnika pojavljuju bolne menstruacije.

Neliječena upala, u najgorem slučaju, može da dovede do steriliteta kod žene. To u glavnom dolazi kao posljedica promjene epitela jajovoda. Naime, tako se poremeti njihova normalna funkcija, pojavljuju se debeli ožiljci, koji mogu potpuno da isključe normalnu funkciju jajovoda. Za vrijeme dugotrajne upale kapsule jajnika, može doći i do rasta vezivnog tkiva. Kapsula jajnika postaje deblja i čvršća, a može se desiti da u momentu ovulacije folikula, zbog svoje debljine, neće da pukne, pa će jajna stanica ostati zarobljena i neće doći do željene oplodnje.

Liječenje upale jajnika se provodi mirovanjem, antibioticima, analgeticima. Ukoliko postoje komplikacije, liječenje se sprovodi kirurškim putem.

Komplikacije koje mogu nastati u slučaju upale jajnika su neplodnost, koja se javlja kod 12-15 posto žena nakon jedne upale jajnika. Također, tu je i izvanmaternična trudnoća koja je znatno češća pojava nakon ove bolesti. Ukoliko žena ostane trudna ubrzo nakon upale jajnika, treba se svakako obratiti svom liječniku i posavjetovati se o daljnjim postupcima i mogućem liječenju.

Rizične grupe – Godinama proučavanja ove bolesti došlo se do rezultata koji govore da od upale jajnika najčešće boluju žene između 24 i 40 godina starosti. Veći rizik da dobiju upalu jajnika imaju žene koje često mijenjaju partnere, te one koje pri seksualnim odnosima ne koriste kondom i žene koje su imale namjerne prekide trudnoće.

Nakon porođaja i u vrijeme menstruacije šanse za dobivanje upale jajnika se znatno povećavaju, dok su trudnice izložene najmanjem riziku.

Simptomi upale jajnika nekada mogu da izostanu

Simptomi koji ukazuju na upalu jajnika jesu bolovi i napetost u donjem dijelu stomaka, zatim mučnina, slabost, pojačan sekret neprijatnog mirisa, povišena temperatura i bolni seksualni odnosi. Bolovi su, inače, najjači u vrijeme menstruacije.

Bolest, međutim ne tako rijetko može proći nezapaženo, bez vidljivih i karakterističnih simptoma, zbog čega je znatno otežano uspostavljanje dijagnoze. Bol u donjem stomaku koji se javlja uslijed upale jajnika često može biti pogrešno protumačena i povezana sa simptomima bolova koji prate upalu bešike, mokraćnih kanala, otežanu probavu, upalu slijepog crijeva i neke druge.

Kako se sprovodi liječenje upale jajnika?

Ukratko, liječenje mora biti sprovedeno do kraja i vrlo disciplinirano. Ono se sprovodi mirovanjem i analgeticima.

Komplikacije koje se mogu javiti uslijed neliječene upale jajnika ili pak nepravilnog liječenja su neplodnost koja se javlja kod 12 do 19 posto žena nakon upale jajnika, kao i izvanmaternična trudnoća, što je dosta češća pojava nakon ove bolesti, ukoliko žena ostane trudna ubrzo poslije upale jajnika, treba zatražiti savjet svog liječnika.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...