Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Simptomi alergije na hranu kod djece

Pisali smo o alergijama i uzroku njihovih pojava. Ovom prilikom ćemo se osvrnuti na majke i njihove mališane, te ih upoznati sa pojavom alergija kod djece.

Još jednom ćemo ukratko objasniti zbog čega nastaju alergije.

Naime, alergija je pojava neželjene reakcije našeg tijela na potpuno bezazlene tvari iz okoline. Te tvari mogu nas ‘napasti’ udisanjem, unosom u hrani ili dodirom koje u ekstremnim situacijama mogu ugroziti život, jer se može javiti anafilaktički šok.

Namirnice koje su najčešći alergeni – Na prvom mjestu u ranoj dječjoj dobi namirnica najvećeg rizika je kravlje mlijeko. Mlijeko je biološki visoko vrijedna namirnica, ali sadrži tri puta više bjelančevina nego mlijeko žene, i neprerađeno mlijeko nikako nije prikladno za prehranu dojenčadi jer uz moguću pojavu alergije opterećuje metabolizam u cijelosti, a osobito rad bubrega. Alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka najčešći je oblik alergije u dojenačkoj dobi i može se javiti vrlo rano, već u prva tri mjeseca djetetovog života. Prema nekim izvorima, alergija na kravlje mlijeko pojavi se u 3% slučajeva kada novorođenče nadohranjujemo kravljim mlijekom.

Ovaj problem uočen je prvo u razvijenim zemljama Zapada, no on se proširio po svijetu i postao globalan. Do unatrag nekoliko godina mislilo se da rizik postoji samo za djecu roditelja koji pate od alergije, no to nije ispravan stav, jer je uočeno da se pojava alergije ne može povezati na taj način.

Zbog čega su djeca alergična na kravlje mlijeko? Alergija kod djece se razvija na određene vrste bjelančevina kravljeg mlijeka koje su snažni alergeni, a to su beta-laktoglobulin i kazein. Alergen ulaskom u organizam potiče imunološki sustav na stvaranje imunoglobulina skupine E, koja pri ponovnom susretu s alergenom izazivaju alergijsku reakciju, koja se može očitovati nizom simptoma.

Osim kravljeg mlijeka, mališani često mogu biti alergični na jaja, a nešto rjeđe i na ribu, meso te orašaste plodove kao što su kikiriki, lješnjaci i orasi. Alergija na bjelančevine jajeta se rjeđe javlja nego na kravlje mlijeko, no ona je prisutna i treba biti pažljiv.

Simptomi alergijske reakcije mogu se očitovati na nizu organa u blažem ili težem obliku. Simptomi mogu biti sve od osipa na koži, pa do otežanog disanja koje ukazuju da se alergijska reakcija odvija na sluznici bronha što uzrokuje njihovo suženje i otežan prolaz zraka.

Blaža reakcija alergije na mlijeko može se javiti kao osip, zatim kao iritacija gornjih dišnih putova, povremenim povraćanjem i/ili proljevastom stolicom, no ako su svi simptomi udruženi, reakcija više nije blaga.

Umjerena alergijska reakcija kod djeteta, je slučaj kada se uoči reakcija tijela na koži, na sluznici usta i gornjim dišnim putovima, ili samo na probavnom sustavu.

Teška alergijska reakcija je slučaj kada se pojave simptomi sa strane donjih dišnih putova i kardiovaskularnog sustava ili istovremena pojava simptoma na koži, sluznici usta, gornjim dišnim putovima i probavnom sustavu.

Osim mlijeka, jaja i ribe, alergiju mogu izazvati još mnoge druge namirnice. Alergija na mlijeko je najčešća nutritivna alergija, a dijagnoza se postavljana temelju kliničkih simptoma. Ipak roditelji trebaju biti svjesni da postoje i druge namirnice koje mogu izazvati alergije kod djece, pa s time trebaju biti na oprezu.

Alergija se može razviti na bilo koju namirnicu iako ona ne sadrži veću količinu bjelančevina. Kada se uvodi dohrana krutom hranom, važno je slijediti upute pedijatra i postupati po njima. Postoje pravila kada se i kako uvode nove namirnice na dječji jelovnik. Isto tako, ukoliko se sumnja ili ustanovi alergija na neki proizvod, roditelji to uvijek moraju imati na umu i dobro proučiti deklaraciju svakog proizvoda koji kupuju.

Kako se aktivno suprotstaviti alergiji? Donedavno je glavna strategija u obrani od alergije na hranu bila izbjegavanje određene namirnice za koju se sumnjalo da je alergen iz jelovnika djeteta. Danas su stavovi nešto drugačiji. Pokušava se prihvatiti određeni način prevencije alergije koji se osniva na tome da se organizam nauči obraniti od alergena.

Prevenirajte alergije kod mališana na sljedeći način

Da bi preventivno djelovali na alergije slijedite jelovnik po redu. Djetetu dajte majčino mlijeko bez ograničenja. Prehrana na prsima ima brojne prednosti za svu djecu, a posebice onu koja imaju sklonost pojavi alergije. Majčino mlijeko trebala bi biti isključiva hrana za dojenče u prvih šest mjeseci života jer sadrži niz zaštitnih faktora poput majčinih antitijela koja pomažu obrambenom sustavu djeteta u oblikovanju vlastitog imunološkog odgovora. Također, tu su laktoferin i lizozim koji sami imaju protuupalna i protubakterijska svojstva. Majčino mlijeko dozvoljava kasniji unos hrane koja je mogući alergen.

Uvođenje novih namirnica u dohranu treba uraditi oprezno

Uvođenje novih namirnica u dohranu mora biti polagano i postupno. Nikada se ne treba uvoditi više od dvije nove namirnice na tjedan. Posebni obroci (kašice) zamjenjuju obroke na prsima. Ako postoji sumnja da je dijete alergično na neke tvari koje konzumira majka, a nema težih kliničkih simptoma, ne bi trebalo tu namirnicu eliminirati iz majčinog jelovnika. Upravo taj susret s alergenom preko majčinog mlijeka mogao bi pomoći da dijete ne postane alergično.

Još o alergijama pročitajte na ovom linku.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...