Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Saznajte sve o sirutki, odnosno surutki kako je neki zovu

Sirutka, ili surutka je zeleno-žuta tekućina koja nastaje kao sporedni proizvod tijekom proizvodnje sira, odnosno u koagulaciji kazeina.

Od 10 litara mlijeka možemo dobiti 1 kilogram sira i 9 litara sirutke.

Činjenica je da je ova namirnica poznata dugo koliko i sam sir, no tek je u novije vrijeme poznata njezina kvaliteta. Još do nedavno, ova dragocjena tekućina se bacala, da bi se nakon toga koristila kao krmivo, a danas je sve popularnija, i to s razlogom kao jako kvalitetna namirnica za čovjeka.

Primjena sirutke u ljudskoj prehrani započela je nakon što se spoznalo da je ona odličan izvor visokovrijednih proteina. U početku su se dobivali proteini sirutke sa 10-15% proteina, a danas već sa 90-94% proteina. To je razlog zbog kojeg je sirutka danas u dijetoterapiji namirnica broj jedan. Sirutku danas preporučuju i liječnici i dijetetičari jer ona ima ljekovita svojstva, ali i jako djelovanje u slučaju potrebe za mršavljenjem.

Sirutka je idealna namirnica za jačanje imuniteta – Ono što sirutku čini izuzetno zdravom su prije svega, bjelančevine, koje ovdje imaju glavnu ulogu u jačanju imuniteta. Zbog toga je sirutka nezamjenjiva kod osoba koje imaju smanjeni apetit, pogotovo nakon bolesti ili kod starijih osoba. Osim što podiže imunitet, zbog čega je glavni sastojak sportskih i drugih formula za jačanje, koristi se i u proizvodnji hrane za bebe te je i pravi izvor proteina u prehrani trudnica. Naime, uočeno je da sirutka trudnice opskrbljuje bjelančevinama, što je jako korisno s obzirom da se u stanju trudnoće kod žena potreba za bjelančevinama poveća za čak trećinu.

Sirutka se preporučuje i kod osoba koje su pod stresom – Preporučuje se svima koji su pod stresom jer luči serotonin, odnosno hormon zadovoljstva, te eliminira umor i grčeve u mišićima. Još jedna velika dobrobit proteina iz sirutke za starije zasniva se na njihovoj sposobnosti da spriječe osteoporozu. Kako su pokazale studije provedene na Bostonskom sveučilištu, nedovoljan unos bjelančevina u starijim godinama dovodi do značajnog razrjeđenja kostiju, posebno bedrene kosti i kičme, a sirutka ih može nadoknaditi, čak i osobama koje su alergične na laktozu. Sirutka čisti krvne žile od kolesterola, skida naslage na zubima, prevenira karijes, regenerira i čuva jetra. Uz to, proteini iz sirutke direktno se prerađuju u mišićnom tkivu, omogućujući brzi oporavak mišića nakon napornog treninga. Sve druge proteine, kao što je poznato, prerađuje jetra. Sirutka sadrži i sve za organizam neophodne esencijalne aminokiseline. Ona je prirodni antiseptik, jer liječi upalu grla i dišnih putova. Sirutka se već u ovom dijelu teksta dokazala kao super namirnica, ali to nije sve. Nastavite čitati.

Sirutka je pravi eliksir za crijeva – Terapije pomoću sirutke poznate su u liječenju crijevnih poremećaja, poput neredovite stolice, hormonalnih problema, gojaznosti i problema s cirkulacijom, te kod začepljenih arterija. Sirutka u sebi sadrži žive bakterijske kulture slične onima koje se nalaze u svježem jogurtu. Zdrava je jer sadrži minerale poput natrija, kalija, fosfora, magnezija, cinka, bakra, kobalta, mangana i molibdena, kao i veliku koncentraciju mliječne kiseline i mliječnih enzima. Mliječne kiseline održavaju nisku PH vrijednost u crijevima i uništavaju prekomjeran broj nezdravih bakterija i gljivica, a nizak PH ujedno potiče peristaltiku, koja omogućuje normalan rad crijeva. Poput kiselog mlijeka i jogurta, i sirutku treba uzimati redovito, pogotovo kod nadutosti, neredovitih stolica, divertikulitisa, kolitisa i kronične upale crijeva. Proteini iz surutke pomažu pri mršavljenju jer oni izazivaju osjećaj sitosti utječući na povećanje razine hormona koji smanjuje apetit.

Sirutka nas štiti od raznih bolesti i upala – Bjelančevine iz sirutke iste su kao i u majčinom mlijeku, a među njima je najzastupljenija bjelančevina alfa-laktalbumin. Ova bjelančevina je izvor osnovnih aminokiselina, veže kalcij i jača kosti i zube, podiže raspoloženje i liječi depresiju. Osim alfa-laktalbumina, sirutku čine i imunoglobulini (oko 10% sirutke), kao i laktoferin (oko 2% bjelančevina u sirutki), a igraju vrlo važnu ulogu u sprječavanju upala. Patogene bakterije i gljivice koriste željezo kako bi se širile i rasle, a pošto laktoferin veže željezo, time uspješno zaustavlja rast patogena. Laktoperoksidaza je također bjelančevina iz sirutke, a poput laktoferina, ona sprječava rast bakterija. Sirutka je glavna kod podizanja imuniteta i brani nas od upala. Svakodnevno uzimanje sirutke odlično štiti od bolesti i čuva zdravlje. Ako se uzima oralno, stavlja se mala ili velika žlica sirutke u čašu vode i pije se uz svako jelo. Ovakav način konzumiranja ove super namirnice će regulirati izlučivanje kiseline iz želuca i pomoći debelom crijevu. Sirutka se može naći u tekućem obliku i u vidu praška.

Najznačajnija stvar u vezi sirutke jeste da ona jako dobro regenerira jetra – Možda i najznačajnija stvar kod sirutke jest ta da ona regenerira jetra. Jetra je najveća žlijezda u našem organizmu i jedini unutarnji organ koji ima moć regeneracije. Bolesti jetre su česti uzročnici smrti, pa je vrlo važno da se brinemo o njoj tijekom života. Jetra obavlja veliki broj složenih i važnih funkcija u našem organizmu. Ona ima ključnu ulogu u preradi hrane koju unosimo u tijelo, važna je u detoksikaciji organizma, pa nas tako štiti i od raznih toksina kojima je naše tijelo izloženo. Kemijski proizvedeni lijekovi, koje kupujemo u ljekarnama, opterećuju jetra jer sadrže strane i neprirodne tvari za organizam. Baš zbog toga preporučuje se konzumirati sirutku u slučaju duže i jače terapije komercijalnim lijekovima. Terapija se provodi tako da se u dužem periodu svakodnevno pije od pola litre do jedne litre sirutke dnevno, te pri tom izbjegava masna hrana, alkohol, cigarete i druge tvari koje oštećuju jetra. Kako bi se postiglo što bolje i brže izlječenje poželjno je u isto vrijeme redovito u prehrani upotrebljavati i mladi sir.

Najbolje ga je jesti za doručak, na prazan želudac.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...