Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Surutka ili sirutka – Prirodni izvor proteina i minerala

Surutka nastaje kao nusproizvod tijekom proizvodnje sira. Nekada u prošlosti nismo bili upoznati sa vrijednim sastojcima surutke, no danas sve više i više spoznajemo korisna svojstva ove, usuđujemo se reći neugledne, ali jako zdrave tekućine.

Na mnoge načine surutka je korisna za organizam jer sadrži sve što nam treba za rad i zdravlje organizma.

Naime, surutka je bogata natrijem, kalijem, fosforom, magnezijem, željezom, cinkom, bakrom, kobaltom, manganom, molibdenom, vitaminima, aminokiselinama i bjelančevinama, a dobro je to što u surutki nećemo pronaći veću količinu kalorija. Dakle, ovo je super prirodna kombinacija koju svaki sportaš može samo poželjeti.

Surutka brzo stiže do svih organa, pa tako jako efikasno nadoknađuje organizmu mnoge deficite. Proteini u surutki idealan su izbor kada se organizam suočava sa specifičnim medicinskim izazovima. Navedimo primjer, minerali u surutki imaju potencijalno pozitivno djelovanje kod smanjenog apetita, povišenog kolesterola, čak i u slučaju zubnih naslaga i karijesa. Osim toga, surutka potpomažu regeneraciju jetara, pa je sada, nakon svih zimskih praznika i prejedanja te konzumiranja alkohola, dobro poslužiti se surutkom kako bi očistili i ponovno izgradili vaša jetra.

Surutka baš kao i majčino mlijeko sadrži većinu bjelančevina, pa se hrana za bebe koja je pravljena s proteinima izdvojenim iz surutke, nakon dojenja kad ono nije moguće, drugi najbolji način hranjenja novorođenčadi. Surutka je odličan izvor proteina i za trudnice, a poznato je da se kod trudnica povećava potreba za proteinima čak i za trećinu od one normalne potrebe u žena. Ona sadrži kompletne proteine i osigurava organizmu sve esencijalne aminokiseline koje su neophodne za dobro zdravlje. Osobama koje su aktivne potrebna je tijekom dana visoka razina energije, a baš proteini iz surutke osiguravaju tu potrebnu energiju. Proteini iz surutke jako su dobri, a tome u prilog ide i činjenica da su oni jako zastupljeni u proizvodima za sportaše i osobe koje su jako aktivne. Proteine jako puno koriste atletičari jer se oni prerađuju direktno u mišićnom tkivu, za razliku od drugih bjelančevina koje se prerađuju u jetrima, pa omogućavaju brz oporavak mišića nakon napornog treninga.

Također, proteini iz surutke idealan su izbor i za starije osobe, posebno one osobe sa smanjenim apetitom. Osim što osiguravaju energiju za organizam, proteini iz surutke podižu imunitet. Na njihov blag okus lako se može navići, a lako ga je i prilagoditi osobnom ukusu kombiniranjem različitih dodataka, a najbolje onih prirodnih. Druga velika dobrobit ovih proteina za starije zasniva se na njihovoj sposobnosti da spriječe osteoporozu. Razrijeđenost kostiju karakteristična je za to životno doba, a kako surutka djeluje pozitivno u tom slučaju, jako je preporučljiva starijim osobama. Kako su pokazale studije sprovedene na Bostonskom univerzitetu, nedovoljan unos bjelančevina u starijim godinama dovodi do značajnog razrjeđivanja mase kostiju, posebno bedrene kosti i kičme, pa surutka može da ih nadoknadi, čak i osobama koje su alergične na laktozu, odnosno mliječni šećer. Inače, proteini iz surutke sastoje se iz čitavog lanca bjelančevina. Među njima su beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, imunoglobulini, glikomakropeptid, laktoferin, laktoperoksidaza, lizosomi i BSA (goveđi serum albumin).

Beta-laktoglobulin ima korisnu osobinu da vezuje vitamine topive u masti, pomažući organizmu da ih lakše iskoristi. Alfa-laktalbumin je prvo pronađen u majčinom mlijeku. Sadrži mnogo triptofana, esencijalne aminokiseline koja ima potencijalnu dobrobit za osobe s nesanicom i pod stresom.

Imunoglobulini, kao što je poznato, osigurava imunitet i djeci i odraslima, a pronađeni su kao dominirajući protein u kolostrumu, mlijeku koje se luči nekoliko dana poslije porođaja. Jedini su u stanju da vezuju kalcij. Glukomakropeptid pomaže kontrolu i sprječava stvaranje naslaga na zubima i njihovo kvarenje. Laktoferin, osim sposobnosti da vezuje željezo i pomaže njegovu iskoristivost, sprječava rast bakterija, uključujući i patogene, istovremeno pomažući razvoj korisnih, poput bifidusa, čime se uspostavlja dobra crijevna flora. Može da pomogne i kod upala. Sprječava i rast gljivica. Laktoperoksidaza sprječava razvoj bakterija zavisnih od željeza.

Zanimljivo je da proteini surutke mogu pomoći kod mršavljenja pošto pomažu povećanje mišićne mase. Pored toga, pomažu da se osjećamo sitima jer utiču na povećanje nivoa hormona koji smanjuje apetit. Ipak da bi se izbjegla pojava proljeva, ne treba pretjerivati s količinom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...