Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Recept za pripremu vina od kupine – Iznenadite svoje ukućane i goste, čašom dobrog vina od kupina

Da pripremite sami sebi ukusno i zdravo, domaće vino od kupina slijedite recept koji vam donosimo. Ovo je odličan recept za neobično vino od kupina. Iznenadite svoje goste!

Napravite ukusno i zdravo, domaće vino od kupine…

Kupine smo spomenuli već prije, te naveli njihovo ljekovito djelovanje na naš organizam.

Osim što je kupina sama po sebi ljekovita biljka, ukusnog ploda koji mami da ga uzmete i pojedete, od kupine se može praviti i jako dobro vino, koje opet ima svoja ljekovita svojstva.

Ovo vino, iako je poznato, kod nas ga rijeci prave, pa možete i vi isprobati, pa ako uspije i napravite dobro vino, slobodno ga ponudite gostima i pohvalite se vašim proizvodom – vinom od kupina.

U nastavku slijedi recept za pripremu vina od kupina.

Nadamo se da će vam uspjeti, i da ćete uživati i tijekom izrade vina, kao i tijekom uživanja u okusu ovog zanimljivog proizvoda.

U emajlirani lonac, može i lonac od inoxa, odgovarajuće veličine, ulijte 7 litara svježe vode, pa dodajte 2 kg šećera te kratko prokuhajte.

Nakon toga hladite smjesu dok ne postane mlačna.

Nakon toga se u šećernu otopinu ulije 3 litre zrelih plodova kupina (bolje su divlje kupine) i sve se ponovo zagrije još jednom dok gotovo ne proključa. Važno je za napomenuti da se masa ne smije kuhati!

Nakon što se dobivena masa pokrivena ohladila, u nju se doda 2 dag vinskog kvasca, dobro promiješa i sve nalije u jednu ili dvije velike staklene posude (stakleni demižon). Nakon toga se začepi i kroz izvrtani čep provede cijev za vrenje. Cijev za vrenje omogućuje odvođenje stvorenog ugljičnog dioksida, a sprečava prodiranje štetnih octenih bakterija. Čep i uvedena cijev za vrenje moraju staklenu posudu dobro zatvarati.

Da bi se spriječilo ulaženje insektima za vrijeme vrenja odozgo u cijev za vrenje, treba je povezati komadićem tanke tkanine (gaze). U takozvanom koljenu cijevi za vrenje mora uvijek biti vode da bi se spriječilo prodiranje octenih bakterija. Ako bi snažno izbijanje ugljičnog dioksida dovelo do istjecanja vode iz cijevi, treba je uvijek ponovo nadoliti.

>> Medovina od kupina

Vrenje, koje je u početku burno a kasnije sve slabije, može se dobro promatrati po dizanju i grgotanju mjehura ugljičnog dioksida u cijevi za vrenje. Što se proces vrenja brže odvija, to je sigurnije da će bazgovo vino dobro uspjeti.

Vrenje se najbolje vrši u prostoriji s temperaturom oko 20C. U hladnom podrumu, odnosno na nižoj temperaturi, vrenje teče prepolagano, a može i posve prestati. Rezultat – umjesto vina – ocat!

I previsoke temperature nisu prikladne za ispravno vrenje, jer postoji opasnost da također nastane ocat umjesto vina. U prvih 8 do 10 dana teče vrenje prilično burno, nakon daljnjih 8 do 10 tjedana, a to je glavno vrenje, sadržaj staklene posude postaje bistar. Sad je vrijeme da se vino oslobodi od taloga koji je nastao vrenjem pa ga treba vrlo pažljivo pretočiti u čiste boce.

>> Slatko od kupina

Boce treba spremiti u hladnu prostoriju, najbolje u podrum, dobro začepljene i položene.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...