Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Recept za ljekovito ulje od kantariona

Ljekovito djelovanje kantariona opširnije je opisan u ovom članku. Da bi naučili kako se pravi ulje od ove ljekovite biljke, pročitajte tekst u nastavku.

Kantarion ima mnogostruko ljekovito djelovanje, zbog čega je ova biljka već u starom vijeku bila veoma cijenjena.

Kantarion je ljekovita biljka, koja se često koristi za rane jer ima svojstva da umiruje bolove i da steže. Ova biljka je poznata i kao Gospina trava, pa da vas ne zbuni tekst u kojem se spominje pod tim imenom. Riječ je o jako hvaljenoj ljekovitoj biljci koja služi kao jako efikasan lijek za živce, a djeluje na smanjenje grčeva kao i na rastvaranje sluzi.

Danas se u svijetu najčešće upotrebljava ljekovito ulje kantariona, najčešće protiv opekotina, svježih rana koje krvare, povreda mišića, izljeva krvi, nagnječenja tkiva i za liječenje bubuljica te čireva i otoka.

Ulje od kantariona veoma je dobro kao sredstvo za njegu kože, kako kod nečistoće i ispucale kože, tako i kod suhe ljuskave kože i drugih stanja koja trebamo tretirati.

Objasnit ćemo vam kako se priprema ulje od kantariona, odnosno gospine trave

Priprema ulja od kantariona nije komplicirana, a ulje je jako ljekovito pa vam preporučujemo da ga svakako pokušate pripremiti sami te da ga imate kod kuće. Ulje od kantariona toliko je poznato i omiljeno da se zbog velike potrebe nude i lošiji proizvodi. Da ne kupite loš proizvod, najbolje je da sami sebi pripremite ulje. Tako će te znati da imate pravo ljekovito ulje, koje možete koristiti sami, a ukoliko zatreba i proslijediti nekoj drugoj osobi.

Dakle, najbolje ulje dobijete, ako ga sami pripremite, po receptu koji ćemo vam predstaviti. Priprema je jako jednostavna, a ulje od kantariona treba biti na raspolaganju u svakom domaćinstvu, tim više što njegova ljekovitost traje i do dvije godine.

Za pripremu ulja trebate sakupiti svježe ubranu biljku, koja nije orosila i nije prljava od prašine, kukaca i drugih vidljivih nečistoća. Da biste bili uvjereni da sakupljate zaista pravu biljku a ne neku sličnu drugu vrstu koja nema ljekovitosti, treba listove pobliže pogledati jer su oni kod kantariona sitno izbušeni a i cvjetove treba među prstima izgnječiti zbog čega će cvjetovi pustiti krvavo crvenu boju. Nakon što ste sakupili biljku, potrebno je odvojiti cvjetove i staviti ih u staklenku ili neku bocu širokog grla. Najbolje je koristiti staklenu bocu, providnu radi djelovanja sunca na smjesu koju će te pripremiti. Kada ste u bocu stavili cvjetove kantariona, jednostavno bocu napunite kvalitetnim maslinovim uljem, toliko da svi cvjetovi budu uronjeni u ulje. Nakon toga bocu dobro zatvorite i stavite na sunce da stoji 6 do 7 tjedana. Sadržaj boce je potrebno promućkati barem svako dva do tri dana. Ako je ljeto kišno i nije sunčano, boca se stavi na toplo mjesto u blizini štednjaka. Poslije tog vremena ulje će poprimiti svijetlocrvenu boju. Sada se čitav sadržaj boce prelije kroz čistu krpu i dobro iscijedi ostatak biljke. Ako se sada nakon ponovnog stajanja pokaze na površini vodeni sloj, treba ga skinuti gumenom cjevčicom. Time je, na tako jednostavan način, uvijek u kući na raspolaganju jedan od najboljih prirodnih lijekova.

Treba još spomenuti da je ovo ulje, uzimano žlicom, bezbolni lijek protiv crvenih glista. S obzirom na to da ovo ulje lagano zatvara, osobe koje imaju problema sa zatvorom trebaju, nakon uzimanja ulja, uzeti sredstvo za poboljšanje stolice poput kruške, senfa ili nekog drugog prirodnog sredstva.

Osim već spomenutih načina primjene ulja od kantariona, ovaj prirodni lijek je dobar za rane i njegu kože. Jako je dobro sredstvo za masažu kod bolova u kičmi, bolova izazvanih gihtom i reumatizmom, iščašenja i bolova u leđima.

Moguća je i unutrašnja primjena kantarionovog ulja – Ulje od kantariona može se uzimati i kao lijek iznutra i to 10-15 kapi na pola čajne žlice vode a ne na šećeru. U ovakvom obliku primjenjuje se kod bolova u trbuhu, kolika, upale crijeva, kod nekontroliranog mokrenja u krevet djece ili odraslih i kod prekomjerne sluzi u plućima. Ulje od kantariona treba uvijek čuvati na tamnom mjestu a najbolje je da se ulje nakon pripreme ulije u tamnu bocu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...