Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Recept: Prirodni ljekoviti sok od krumpira

sok krumpira
Foto: Pixabay / Krumpir

Možda vam zvuči neobično, ili pak čudno, no postoji sok od krumpira. Ovaj sok je ljekovit, a lako se pravi. Napisat ćemo par riječi na tu temu, pa i vi sebi napravite prirodni sok od krumpira.

Ljekovita svojstva sirovog krumpira poznata su još od davnih vremena, pa se krumpir često koristi u narodnoj medicini. Ipak, i danas u narodu prevladava pogrešno mišljenje da krumpir nije dobro konzumirati sirov. Možda i nije, onako bez potrebe – na svoju ruku, ali on itekako može dobro poslužiti u ljekovite svrhe. U tom kontekstu se koristi i sok od sirovog krumpira.

Istina je takva, da sirovi krumpir može pomoći u slučaju određenih zdravstvenih tegoba. Ova gomoljasta biljka se često koristi kao prirodni lijek, na razne načine. Nekada se krumpir koristi oguljen, ali se ne mora guliti uvijek. Tako je, i kora krumpira može poslužiti kao lijek. Ipak treba paziti da se ne jede nedozreo krumpir zelene ili mjestimično zelene kore, kao i krumpir koji je proklijao. Opasnost se krije u Solaninu, odnosno toksinu koji nastaje u klicama i zelenim dijelovima krumpira. Ako konzumirate krumpir, jednostavno sa njega odstranite klice i zeleni dio kore. O tome nekom drugom prilikom, a ovim pisanjem ćemo se osvrnuti na ljekoviti krumpirov sok.

Recept za prirodni i ljekoviti sok od krumpira

Sami sebi napravite sok od krumpira: Prije svega, trebate dobro oprati krumpir, i sa njega ukloniti sve klice i zelene dijelove kore. Nakon toga sitno naribajte krumpir i stavite u lanenu krpu, te iz njega iscijedite sok. U tu svrhu možete upotrijebiti i sokovnik.

Imate gotov krumpirov sok koji je spreman za piti. Važno je da sok uvijek pijete svježe pripremljen, a radi poboljšanja ukusa možete ga obogatiti sa voćem i povrćem po vašem izboru. Slobodno u njega dodajte sok od jabuke, ili mrkve, ili sok od limuna ili ga zasladite medom.

Napomena: Krumpirov sok nemojte piti tek tako, nego u slučaju potrebe. Svakako se posavjetujte sa stručnom osobom, koja će vam dati potrebne savjete, upute o terapiji i doziranju ovog prirodnog lijeka.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...