Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Recept: Napravite ukusno vino od kupina

vino od kupina
Foto: Pixabay / Kupina

Iznenadite sve svoje bližnje, ukućane i goste, sa čašom domaćeg vina od kupina. Neobično piće jako je ukusno, dobro prija a lako se pravi. U nastavku ćemo objasniti kako se pravi vino od kupina.

Recept za vino lako je slijediti, a potrebno je tek par sastojaka koje lako možete nabaviti. Vino od kupina mnogi koriste i kao lijek, no imajte na umu da je ipak riječ o alkoholnom piću, pa je konzumiranje preporučeno samo u normalnim dnevnim količinama.

Prvo da napišemo par riječi o kupini

Kupina ima ljekovito djelovanje na čovjekov organizam. Kao i mnoge ljekovite biljke, i kupina se može koristiti na različite načine. Vino od kupine jedan je od načina.

Kupinu prepoznajemo po ukusnim plodovima, koje jedemo svježe, ali od njih radimo i sokove, te različite slastice. Pored svega spomenutog, od kupina se može praviti odlično domaće vino. Mnogi vjeruju, pa i mi, da i vino od kupine može biti ljekovito.

Iako je vino od kupine poznato u svijetu, kod nas ga još uvijek rijetko možemo pronaći. Budite smjeli, i popravite taj trend. Napravite vino od kupina i iznenadite sve kojima ga ponudite.

Recept: Vino od kupina

Slijedite upute, i napravite odlično, ukusno i kvalitetno vino od kupina.

U odgovarajući emajlirani lonac, ili lonac od inoksa, natočite 7 litara svježe vode, pa dodajte 2 kg šećera i to kratko prokuhajte. Nakon toga hladite smjesu dok ne postane mlaka.

Kada se smjesa vode i šećera lagano ohladila, u nju dodajte 3 litre (po volumenu) zrelih plodova kupina pa sve to ponovno zagrijte gotovo do ključanja. Važno je da vam u ovom trenutku masa ne proključa, a savjetujemo vam da koristite divlje kupine, koje su ipak kvalitetnije.

Nakon zagrijavanja pustite masu da se ohladi, pa kasnije u nju stavite 2 dag vinskog kvasca, i sve dobro promiješajte. pretočite smjesu u jednu ili dvije velike staklene posude (odgovarajuće boce, ili stakleni demižon). Nakon toga je potrebno boce dobro začepiti i kroz čep provesti cijev za vrenje. Cijev za vrenje omogućuje odvođenje ugljičnog dioksida, a sprječava prodiranje štetnih octenih bakterija.

Da bi spriječili da insekti i kukci ulaze u posude u kojima se odvija vrenje, na vrh cjevčice stavite propusnu tkaninu. U takozvanom koljenu cijevi za vrenje mora uvijek biti vode da bi se spriječilo prodiranje octenih bakterija. Za vrijeme vrenja, u slučaju da snažno izbijanje ugljičnog dioksida dovede do istjecanja vode iz cijevi, potrudite se pravovremeno nadoliti nedostatak vode.

Vrenje

Vrenje je u početku burno, pa kasnije oslabi. Na početku, ako je sve u redu, možete vidjeti mjehuriće ugljičnog dioksida u cijevi za vrenje. Što se proces vrenja brže odvija, to je sigurnije da će vino od kupine biti bolje i kvalitetnije.

Vrenje se najbolje odvija u prostoriji s temperaturom oko 20 stupnjeva Celzijevih. Ako pustite da vino „radi“ u podrumu, u hladnom i mračnom prostoru, moguće je da ne dobijete kvalitetan proizvod, već samo ocat.

Također, nije dobro ni kada je temperatura previsoka. Ako su temperature u kojima vino „radi“ visoke, opet postoji opasnost da umjesto vina dobijete ocat.

U prvih 8 do 10 dana vrenje je prilično burno, pa nakon toga oslabi. Sljedećih 8 do 10 tjedana se odvija glavno vrenje, i sadržaj staklene posude postaje bistar. To je vrijeme kada se iz posuda, lagano, treba pretočiti vino. Pazite da u boce ne uđe talog.

Boce sa tek napravljenim vinom trebate spremiti u hladnu prostoriju, najbolje u podrum. Dobro ih začepite plutenim čepom, i položite na način da je čep sa unutarnje strane uvijek namočen vinom.

Pročitajte još jedan zanimljiv recept: Slatko od kupina.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...